Formula 4

Div: ADAC plant Formule 4 als opvolger ADAC Formula Master

Zoals verwacht zal de ADAC Formula Master definitief verdwijnen. ADAC Sport President Hermann Tomczyk kondigde dan ook aan dat de ADAC van plan is om de deze Formule klasse door de Formule 4 te laten vervangen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formula Abarth/Willem J. Staat

2014-img-F4-Mugello-valente
In Italie is de Formule 4 een succes.


ADAC plant FIA Formule 4
Als opvolger van de ADAC Formula Master heeft de ADAC Formule 4 in haar planning opgenomen. Dit kondigde ADAC Sportpresident Hermann Tomczyk vandaag aan. "Er moeten nog wel wat organisatorische problemen opgelost worden, maar ik heb er alle vertrouwen in, dat Formule 4 in 2015 realiteit wordt''' zo liet Tomczyk in een perscommuniqué weten.

In 2013 besteedde autosport.nl na DTM Brands Hatch al eens uitgebreid aandacht aan de Formule 4. Het FIA Formule 4 concept bestaat volgens FIA reglement uit een eenzitterklasse waarvan de krachtbron uit een 1.5L motor bestaat die ongeveer 150 pk levert. Per land mogen de motorenfabrikanten verschillen.

In Italië is de Formule 4 dit jaar voor het eerst van start gegaan en dient als alternatief voor de Formule Abarth. In Italië wordt er echter van een Tatuus chassis en een 160 pk sterke 1.4 L Abarth Turbo motor gebruik gemaakt. Aan het kampioenschap nemen 19 coureurs deel, waarvan slechts enkele uit Italië. Naar verwachting zal men in Duitsland van Volkswagen motoren gebruik gaan maken. Het Britse BRDC Formule 4 kampioenschap heeft weinig met het FIA reglement uitstaande. Daar wordt namelijk gebruik gemaakt van een 2.0L Duratec motor met Cosworth motormanagement systeem. Na Italië is Duitsland nu het tweede land waar de FIA Formule 4 geintroduceerd gaat worden.

IMG 1620 Jonathan Palmer introduceerde in 2013 zijn eigen Formule 4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet