Formule Renault 3.5

FR3.5: Merhi wint tweede race Nürburgring, eerste bocht scherprechter voor Sainz, Rowland, Van Buuren en Visser

merhi2

Roberto Merhi heeft van kop af de tweede Formule Renault 3.5-race op de Nürburgring gewonnen. De hele race hield hij Matthieu Vaxivière netjes op afstand. Derde, op grotere afstand, werd Vaxivière's Lotus-teamgenoot Marlon Stockinger. Met zijn zege klimt Merhi naar de tweede plaats in de tussenstand, achter de winnaar van gisteren, Carlos Sainz Jr. Die werd vandaag uitgeschakeld in de eerste bocht, na een aanvaring met Oliver Rowland. Daarna ging het in de Mercedes Arena opnieuw mis, wat leidde tot uitschakeling van onder meer Meindert van Buuren Jr en Beitske Visser.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Vrijwel al het spektakel van de tweede FR3.5-race op de Nürburgring vond dus in de eerste ronde plaats. Roberto Merhi vertrok uitstekend van pole, maar achter hem stormden Carlos Sainz, Oliver Rowland en Oscar Tunjo naast elkaar op de eerste bocht af. Je zag het fout gaan. Sainz, aan de buitenkant, stuurde in en werd gelanceerd door Rowland in het midden, die daarbij ook zijn ophanging brak. Tunjo, aan de binnenkant, haalde de bocht niet en schoot zo ver door dat hij een groot deel van het veld ophield en bij terugkeer op de baan Sörensen raakte. Dat leidde tot een harmonica-effect dat in de tweede en derde bocht uitliep op een carambolage tussen vier auto's. De Pons-teamgenoten Tunjo en Van Buuren, maar ook Matias Laine en Beitske Visser waren ter plekke uitgeschakeld. En dat nadat beide Nederlanders een fantastische start hadden gemaakt en al in de toptien reden bij het uitkomen van de eerste bocht.

"Oscar kon niet meer sturen omdat hij een lekke band had na het contact met Sörensen", aldus een teleurgestelde Van Buuren na afloop. "Daarom reed hij bovenop mij, Beitske en Laine." Daarmee kreeg Van Buuren de megacrashes bij de start die hij zich vanochtend wenste, maar na de superstart waarop hij ook hoopte, was het uiteraard niet de bedoeling dat hij en Visser zelf in een van die crashes betrokken raakten.

"Ik had een superstart", zei Beitske Visser, al even teleurgesteld. "Ik had, denk ik, zeven of acht plaatsen te pakken. Alleen zat ik bij het uitkomen van bocht 2 aan de binnenkant toen Tunjo dwars over kwam, en die kon ik niet ontwijken. Meindert zat schuin achter mij en die kon ook geen kant op."

Alle rommel op de baan bracht de safety car naar buiten. Op dat moment leidde Merhi de race voor het Lotus Charouz-duo Vaxivière en Stockinger, dat optimaal had geprofiteerd van de chaos in de eerste bocht, gevolgd door Sirotkin, Amberg, Fantin, Nato, Ghiotto, Stevens en Gasly, die vanaf de 21e plaats een superstart had gemaakt. De safety car vertrok pas weer op het moment dat het pitvenster openging voor de verplichte bandenwissel. Gasly, Stevens, Mavlanov en Sörensen waren de eersten die naar binnen gingen, een ronde later gevolgd door Sirotkin, Ghiotto en Jaafar.

De top-drie reed daarentegen lang door. Stockinger stopte na 9 ronden, terwijl het leidende duo tot de 11e ronde wachtte. Voor de stand maakte de pitstopreeks nauwelijks iets uit: Merhi's stop was iets langzamer, maar hij bleef Vaxivière net voor. Alleen Ghiotto was door een probleem uit de top-tien gevallen. Vaxivière bleef Merhi op minder dan een seconde volgen, het gat naar Stockinger was inmiddels opgelopen naar zes seconden. Daarachter leidden Sirotkin en Amberg een groepje van zes auto's, waaruit Fantin na 18 ronden wegviel met pech.

Merhi controleerde het gaatje met Vaxivière en ging voor de tweede keer in drie races victorieus over de streep. Met zijn zege springt de Spanjaard van de vierde naar de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap. De voorsprong van Sainz is nog steeds aanzienlijk, maar lang niet meer zo groot als hij vanochtend was...

FR3.5, Nürburgring, race 2, 13 juli 2014

1. Roberto Merhi - Zeta - 23 ronden, 43'22"428
2. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 1"373
3. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 12"589
4. Sergey Sirotkin - Fortec - 15"515
5. Zoel Amberg - AVF - 16"422
6. Norman Nato - DAMS - 16"997
7. Will Stevens - Strakka - 18"024
8. Pierre Gasly - Arden - 18"286
9. Jazeman Jaafar - ISR - 20"817
10. Will Buller - Arden - 21"697
11. Cameron Twynham - Comtec - 25"786
12. Alfonso Celis - Tech 1 - 26"411
13. Roman Mavlanov - Zeta - 30"638
14. Marco Sörensen - Tech 1 - 35"382
15. Luca Ghiotto - Draco - 39"332

Uitgevallen
17e ronde - Pietro Fantin
0 ronden - Matias Laine
0 ronden - Beitske Visser
0 ronden - Meindert van Buuren Jr
0 ronden - Oliver Rowland
0 ronden - Carlos Sainz
0 ronden - Oscar Tunjo

Tussenstand kampioenschap
1.Sainz 157; 2.Merhi 118; 3.Gasly 103; 4.Rowland 96; 5.Sirotkin 89; 6.Stevens 84; 7.Amberg 66; 8.Stockinger 63; 9.Jaafar 58; 10.Nato 54; 11.Laine 37; 12.Martsenko 36; 13.Sörensen 30; 14.Vaxivière 28; 15.Fantin 26.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet