Formule Renault 3.5

FR3.5: Merhi glijdt naar pole op Nürburgring, Nederlanders achterin

merhi

In een uiterst enerverende kwalificatiesessie heeft Roberto Merhi de pole veroverd voor de tweede Formule Renault 3.5-race op de Nürburgring. In een tombola van tuimelende tijden op een langzaam opdrogende baan kwam de Spanjaard bovendrijven, na een minutenlang duel met Carlos Sainz Jr. De verrassing van de sessie was Oscar Tunjo, die aan het slot Sainz van de eerste rij verdreef. Tunjo's teamgenoot Meindert van Buuren piekte iets te vroeg: zijn zesde tijd met een minuut te gaan bleek uiteindelijk slechts goed voor een tijd ver buiten de top-tien, waarna die tijd ook nog werd geschrapt wegens het overschrijden van de 'track limits'. Van Buuren start vanmiddag als 18e. Beitske Visser kwam er de hele sessie niet aan de pas en vertrekt later op de dag als 20e.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

De auto's kwamen op een natte baan naar buiten, terwijl het nog zacht regende, maar een iets drogere lijn tekende zich al gauw af. Dat betekende dat de snelste tijden op de finishvlag zouden vallen als de omstandigheden zich niet plotseling zouden wijzigen. Om daar rekening mee te houden, maakten de 22 coureurs het eerste kwartier van de sessie net zo levendig als het slot. De latere poleman Merhi – duidelijk een man in vorm – wisselde de voorlopige pole af met Rowland en Sainz, terwijl Sirotkin, Nato, Tunjo en Vaxivière zich ook om beurten in de top-vijf meldden.

Het was uiterst glibberig op de baan, want regelmatig zagen we auto's helemaal dwars de bocht uit komen. In dit stadium liepen de tijden nog flink uit elkaar: Merhi's voorlopige poletijd was bijna zeven tienden sneller dan de tweede tijd van Sainz, terwijl de Spanjaard 1,3 seconden in handen had op Nato, die derde lag voordat Tunjo en Vaxivière vlak voor de pauze naar voren schoven. Beitske Visser had op dat moment 4,5 seconden achterstand, debutant Cameron Twynham zelfs 7 seconden.

Na de bandenwissels zetten Sainz en Sirotkin in eerste instantie de toon: beiden zetten absurd snelle sectortijden in vergelijking met Merhi's tijd en pakten achtereenvolgens P1. Vervolgens reden Jaafar en daarna Vaxivière naar de vierde tijd, waarna Oscar Tunjo naar P3 ging en Merhi net de snelste tijd misliep.

Opeens was daar ook Meindert van Buuren met een zesde tijd, nadat hij tot dan toe niet hoger was gekomen dan de 14e tijd. De Nederlander werd al gauw teruggedrongen naar de negende positie, waarna hij buiten de top-tien viel. Zijn volgende ronde was goed voor P9, maar meteen daarna volgde de melding van een straf: die snelste ronde was gezet door met vier wielen buiten de baan te rijden, de tijd werd hem afgenomen. Pierre Gasly bleek in de weg te hebben gereden en Van Buuren moest er vol omheen rijden. Zonder mogelijkheid om terug te slaan – de finishvlag was al gevallen – moest de coureur van Pons Racing vervolgens lijdzaam toezien hoe hij afzakte naar de 18e plaats.

"Ik werd net vijf seconden te laat naar buiten gestuurd", zei Van Buuren terwijl hij de pitwalk handtekeningen aan het uitdelen was. Het team kreeg de motorkap niet in één keer goed op de auto, wat net het verschil maakte. "Ontzettend jammer, want je weet dat de snelste ronden op de finishvlag worden gezet. Nu heb ik een superstart en een megacrash in de eerste bocht nodig om er nog iets van te maken!"

De aanval van Van Buurens teamgenoot Oscar Tunjo was wel perfect getimed. Sainz had even daarvoor de voorlopige pole terugveroverd op Sirotkin, met Vaxivière in zijn kielzog, maar zag daarna Merhi opnieuw onder zijn tijd duiken. Nu kwam het op de slotronde tot aan de vlag aan: Sainz bleef steken op P2, Rowland sprong naar P3, waarna Tunjo als een van de allerlaatsten Sainz van de eerste rij afduwde.

Beitske Visser kwam na haar voortreffelijke prestatie van gisteren deze keer niet in het spel voor. De hele sessie hing ze rond de 20e plaats en dat werd ook de plaats waarvanaf ze vanmiddag mag starten. "Voor mij de eerste keer in de regen in deze auto", legde ze na afloop uit. "Ik was elke ronde nog aan het leren." Vissers resultaat was nog niet zo rampzalig als de sessie van Pierre Gasly, die zijn zaterdag ook al in het water zag vallen. De naaste achtervolger van Carlos Sainz Jr start als 21e en voorlaatste...

FR3.5, Nürburgring, kwalificatie 2, 13 juli 2014

1. Roberto Merhi - Zeta - 1'59"409
2. Oscar Tunjo - Pons - 1'59"781
3. Carlos Sainz – DAMS - 1'59"960
4. Oliver Rowland - Fortec - 2'00"231
5. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 2'00"389
6. Marlon Stockinger - Lotus Charouz - 2'00"520
7. Sergey Sirotkin - Fortec - 2'00"689
8. Zoel Amberg - AVF - 2'00"923
9. Pietro Fantin - Draco - 2'00"947
10. Will Stevens - Strakka - 2'01"100
11. Roman Mavlanov - Zeta - 2'01"190
12. Marco Sörensen - Tech 1 - 2'01"221
13. Jazeman Jaafar - ISR - 2'01"246
14. Norman Nato - DAMS - 2'01"447
15. Luca Ghiotto - Draco - 2'01"585
16. Matias Laine - Strakka - 2'01"832
17. Will Buller - Arden - 2'01"887
18. Meindert van Buuren Jr - Pons - 2'01"971
19. Alfonso Celis - Tech 1 - 2'02"127
20. Beitske Visser - AVF - 2'02"802
21. Pierre Gasly - Arden - 2'02"836
22. Cameron Twynham - Comtec - 2'04"267
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet