Formule 2

GP2 Series: Punten in beide races bij GP2-debuut voor MP Motorsport-coureur Sørensen

mp ms silverstone

Marco Sørensen heeft een bijzondere prestatie geleverd bij zijn GP2-debuut voor MP Motorsport. Op het Grand Prix circuit van Silverstone scoorde de Deense coureur in het weekend van 5 en 6 juli een negende plaats in de eerste race, gevolgd door een zelfs betere achtste plaats in de tweede manche.

Tekst en foto's: PR

De Lotus F1 Team reservecoureur was van begin af aan snel en heeft het Nederlandse team een indrukwekkend resultaat geleverd, dat tweemaal punten opleverde bij zijn debuut in de belangrijkste ondersteunende klasse van het FIA Formula One Championship.

mp ddj silverstone

Teamgenoot Daniël de Jong boekte een top 15 finish in de tweede race, ronde 10, na een uitstekende race waarin hij de tweede helft van de wedstrijd vastgeplakt zat aan de achtervleugel van Jon Lancaster's wagen. In ronde negen op zaterdag, moest de Nederlander genoegen nemen met de 19e plaats.

"We zijn enorm onder de indruk van Marco dit weekend, hij heeft een ongelofelijke prestatie geleverd", zei teammanager Sander Dorsman, "We hebben de deal pas een paar dagen voor Silverstone getekend en hij heeft logischerwijs niet kunnen testen. Zijn optreden tijdens de kwalificatie was geweldig en punten scoren in beide races is echt indrukwekkend – wie weet wat er gebeurd zou zijn als hij in de tweede race pole had gehad."

mp ms silverstone

"De eerste race ging het voor Daniël verkeerd bij de start toen hij vanachter geraakt werd, maar hij was sterk in race twee en deed het erg goed. Zijn snelheid was zeker genoeg voor meer dan een 15e plaats, maar hij kwam klem te zitten achter (Jon) Lancaster en uitgelezen kansen om hem te passeren waren er niet."

Sensationeel pakte Sørensen in de kwalificatie met een ronde van 1:40.658 seconden (210.689 km per uur) de zevende plaats en daarmee een plek op de vierde startrij van de eerste GP2-race, slechts een krappe 0,2 sec. van de poleposition en met een identieke rondetijd als de als zesde gekwalificeerde Felipe Nasr.

Ronde negen op zaterdagmiddag begon met veel vochtige plekken op de baan als gevolg van de eerder gevallen regen, maar Sørensen stond op het droge gedeelte van de grid en het lukte hem om goed weg te komen. Op jacht naar de top zes bij Brooklands moest de Deen zich inhouden en bleef zevende, alvorens teruggezet te worden naar de achtste positie voor het einde van de eerste ronde.

Na een succesvolle aanval van Julian Leal kort daarna, reed Sørensen als negende, waar hij bleef tot aan het maken van zijn verplichte stop voor nieuwe banden aan het einde van de zevende ronde. Terugkomend op een 19e positie reed de MP Motorsport-nieuwkomer, nadat iedereen zijn pitstop gemaakt had, negende en die plaats hield hij vast tot aan de finish – slechts 0,2 seconde verwijderd van de nummer acht en daarmee de 'reversed grid' pole voor de tweede race.

Voor teamgenoot De Jong ging het in de openingsrace mis in de eerste ronde toen hij terugviel van de 18e naar de 25e plaats, nadat zijn auto van achteren geraakt werd. Met een enorme klus voor de boeg gebruikte De Jong de strategie om lang door te rijden alvorens zijn pitstop te maken. Hij reed door tot het einde van de 22e ronde, waardoor hij zijn pitstop maakte vanaf de derde positie, maar hij kwam als 20e weer de baan op en finishte de race als 19e.

Sørensen nam in de sprintrace op zondagmorgen plaats op de negende startplek en hield die positie vast tot het einde van de zevende ronde, toen hij de achtste plaats kon overnemen. In de laatste fase van de race kon hij Mitch Evans passeren en met een mooie voorsprong van twee seconden kwam hij in ronde 21 als achtste onder de geblokte vlag door.

De Jong boekte goede vooruitgang nadat hij als 19e gestart was en halverwege de race als 17e aan de staart van Jon Lancaster reed. Beide rijders wonnen posities in de 19e ronde door een aanvaring tussen andere rivalen, waardoor zij respectievelijk als 14e en 15e reden. In de resterende race-ronden was het duo onafscheidelijk met De Jong slechts een halve seconde achterstand op de finish.

Hockenheim in Duitsland is over twee weken op 19 en 20 juli de gastheer voor ronde 11 en 12 van de GP2 Series. Volgend weekend, op 12 en 13 juli, zal het Manor MP Motorsport Eurocup Formula Renault 2.0 team in actie komen op de Nürburgring voor ronde 7 en 8.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet