Formule 3

F3: Een klasse apart: Max Verstappen op pole voor Zandvoort Masters

atie verstappen 5299

Max Verstappen staat morgen op pole voor de Zandvoort Masters. In de tweede kwalificatie reed de Limburgse rijder een tijd van 1:32,628 minuten en was daarmee een klasse apart. Nog niet eerder was dit weekeinde een rijder onder de 1:33 gekomen en Verstappen was daarmee ook de enige, want de Brit Sam MacLeod kwalificeerde zich voor Van Amersfoort Racing als tweede met een tijd van 1:33,248 minuten, voor de Maleisiër Nabil Jeffri met een tijd van 1:33,412. Omdat de tweede kwalificatie, in tegenstelling tot de eerste sessie, onder stralend zonnige en droge omstandigheden werd verreden, waren de tijden uit de tweede sessie bepalend voor de startopstelling in de race van morgen. Ditmaal slaagden de elf rijders er wel in om buiten de grindbak te blijven, zodat de sessie zonder onderbrekingen kon worden afgewerkt.


Tekst: René de Boer (vanuit Zandvoort, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Co van der Gragt

Voor Verstappen duurde het even voordat hij echt snelle rondetijden ging neerzetten, maar toen was het ook meteen goed raak: ronde na ronde verbeterde hij zijn tijd en zo eiste hij uiteindelijk met de snelste dit weekeinde gereden tijd op dominante wijze de pole-position voor zich op. "Ik was aanvankelijk niet helemaal tevreden met de afstelling van de auto en kwam dus de pits in voor de nodige wijzigingen", verklaarde Verstappen naderhand. "Die wierpen inderdaad de gewenste vruchten af en daarna ging het een stuk sneller. Inhalen met een Formule 3-auto is zoals bekend niet gemakkelijk, dus een goede start is morgen cruciaal. Daarna zien we wel verder."

Het is overigens de eerste keer in de historie van de Masters dat er een Formule 3-auto met een Volkswagen-motor op pole staat en als er een rijder met Volkswagen-motor in slaagt om de wedstrijd te winnen, dan wordt daarmee de hegemonie van Mercedes-Benz doorbroken, dat als motorleverancier bij de Masters sinds 2003 ongeslagen is. Zover is het echter nog lang niet, want eerst moet er nog worden geracet.


MacLeod 5378

Daarbij wil Sam MacLeod, die voor Van Amersfoort Racing als tweede start, natuurlijk Verstappen bij de start verschalken. "De start wordt zeker cruciaal, dus dan moet ik goed wegkomen", aldus de Brit.


jeffri 5351

"En ik nog beter dan die twee", haakte de Maleisiër Nabil Jeffri, verwijzend naar Verstappen en MacLeod, er meteen op in, om daar direct aan toe te voegen: "Nee, ik ben al heel tevreden met mijn uitgangspositie en een klassering in de top drie in deze race zou fantastisch zijn!"

Formule 3-debutant Steijn Schothorst kwalificeerde zich heel verdienstelijk als vierde, maar zoals al eerder gemeld wordt hij als straf drie plaatsen teruggezet op de grid omdat hij gisteren in de tweede vrije training zijn persoonlijke beste sectortijd verbeterde op het moment dat daar gele vlaggen werden gezwaaid. Zo schuift Jules Szymkowiak, die in de tweede kwalificatie als eerste de baan op ging en ook een tijdlang de ranglijst aanvoerde, van de vijfde naar de vierde startplaats op. Dat betekent dat er zowel op de eerste als op de tweede startrij een Motopark- en een Van Amersfoort-rijder staan. Daarachter volgt Indy Dontje, die in de kwalificatie de zesde tijd reed. De beide Double-R-coureurs Andy Chang en Dennis van de Laar, Fortec-rijder Martin Cao, Double R-rijder Camren Kaminsky en Nikita Zlobin voor ADM Motorsport completeerden de startopstelling. Voor Van de Laar zaten er in de slotfase van de sessie geen tijdverbeteringen meer in, omdat hij in langzaam tempo met een technisch defect de pits in kwam.

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F311-Volkswagen, 1:32,628
2. Sam MacLeod (GBr), Dallara F308-Volkswagen, 1:33,248
3. Nabil Jeffri (Mal), Dallara F311-Volkswagen, 1:33,412
4. Steijn Schothorst (Ned), Dallara F310-Volkswagen, 1:33,481
5. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F308-Volkswagen, 1:33,553
6. Indy Dontje (Ned), Dallara F311-Volkswagen, 1:33,691
7. Andy Chang (Mac), Dallara F312-Mercedes, 1:33,834
8. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F308-Mercedes, 1:33,992

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet