DNRT

DNRT: Twee keer winst voor 15-jarige Van Uitert in Ribank Mazda MaX5 Cup

RMMC Zandvoort 20 220614 nl jpg300

De pas 15-jarige Job van Uitert reed gisteren op Circuit Park Zandvoort naar twee indrukwekkende overwinningen tijdens drie races van de Ribank Mazda MaX5 Cup. De rookie uit het team van Geva Racing rijdt dit seizoen voor het eerst mee in deze Cup en begint zich er meer en meer thuis te voelen. Zowel in de tweede als in de derde race reed hij naar de eerste plaats op het podium. In de tussenstand van het kampioenschap, dat nog steeds aangevoerd wordt door Rudy Schilders, schoof hij door zijn goede prestaties op naar de 10e plaats.

Tekst en foto's: PR

Van Uitert was als jongste rijder van het veld ook al de snelste man in de eerste confrontatie op deze racedag, de vrije training. In een tijd van 2:08.208 stak hij achtervolgers Youri Verswijveren (Racing 4 One) en Schilders (IL Motorsport Racing 1) de loef af. Daarachter scoorden Bart Wubben (B-Racing), Kevin van der Slik (Van der Slik Racingteam) en David Koh (Tenuki Racing) de beste tijden.

RMMC Zandvoort 15 220614 nl jpg300

Verswijveren verbeterde in de kwalificatietraining z'n snelste tijd van de vrije training met maar liefst 0,3 seconden, wat hem de pole opleverde. Eén tiende daarachter nestelde Wubben zich op de twee plek. De rij daarachter werd gevormd door Van der Slik (één honderdste langzamer dan Wubben) en Van Uitert op 23-honderste van de pole. Schilders moest deze keer genoegen nemen met de vijfde plaats. Het was lang geleden dat de routinier en oud-kampioen van die plaats moest vertrekken, wat aangeeft hoe klein de verschillen aan kop van het veld dit seizoen zijn. Van Uitert werd na afloop van de kwalificatie echter bestraft door de wedstrijdleiding wegens inhalen onder geel en werd vijf plaatsen teruggezet naar de 9e startpositie.

Bij het wegrijden van de pre-grid sloeg de motor van de auto van Wubben af. Omdat hij hem niet meer aan de praat kreeg kon hij deze race vergeten. Later bleek dat zijn distributieketting was gebroken, waardoor de hele racedag voor hem in één keer voorbij was. Direct na de start van de eerste race ging het bij het ingaan van de eerste bocht ook nog eens behoorlijk mis.

RMMC Zandvoort 02 220614 nl jpg300

Dick van Rij (Smurfracing.nl), derde in de tussenstand van het kampioenschap, probeerde in de Tarzanbocht z'n auto te corrigeren, raakte een ander en nam twee auto's van IL Motorsport Racing in zijn val mee, Carlo Izelaar en de Duitser Sven Lüttgens. Drie auto's in één klap uit de race. Vervolgens ontspon zich een bijzonder spannende strijd aan kop met de snelste vijf auto's: Schilders, Van der Slik, Verswijveren, Thomas Middel (RAM Racing) en Van Uitert, in die volgorde. Ook daarachter werd er om elke meter gestreden en wel zo fel dat er meerdere schades werden gereden. Zo haalde Willem Derks (Enjoy the Joy) alsnog de finish maar wel met rondom schade, verloor Andras Kiraly (MX-5 Winkel Racing) z'n achterbumper en moest Tim van der Vooren (Fred Jansen Exclusief) na zes ronden z'n race staken met een kapotgereden achterkant. Aan kop deed Schilders z'n uiterste best om z'n achtervolgers de baas te blijven. Meerdere malen duwden de rijders elkaar op het rechte stuk bij start-finish op, om vervolgens weer in dezelfde volgorde de Tarzan uit te komen. Toch lukt het Verswijveren in ronde 7 om voorbij Schilders te komen. Van der Slik zat op het vinkentouw om aan te sluiten, maar dat liet Schilders niet gebeuren. Het lukte Van Uitert nog om in de laatste ronde voorbij Van der Slik te komen, wat betekende dat de podiumplaatsen gevuld werden door achtereenvolgens Verswijveren, Schilders en de van de 9e naar de 3e plaats opgeklommen Van Uitert.

RMMC Zandvoort 09 220614 nl jpg300

Van Rij en Izelaar moesten vanwege het uitvallen in race 1 helemaal achteraan starten in de tweede race. Lüttgens ontbrak in dat groepje, zijn auto was niet op tijd klaar. Verswijveren was goed weg bij de start met Schilders in tweede positie, maar bij het uitkomen van de Tarzan had Schilders de kop al weer te pakken. Vervolgens ontspon zich voor de toeschouwers een bijzondere spannende strijd aan kop, waarbij de top vier voortdurend van positie wisselde. Direct daarachter reed Middel dicht op de vier leiders. Dan was het weer Verswijveren die aan kop reed, dan weer Schilders of Van der Slik. De laatste had echter last van overstuur en verspeelde daardoor regelmatig tijd, met als gevolg dat hij weer een plaats terugschoof. Van Uitert reed een bijzonder slimme race, klom steeds verder een plaatsje naar voren, wist in de voorlaatste ronde zijn auto in de Tarzan zelfs naast de op dat moment leidende Schilders te zetten en liet hem daar staan door de Gerlachbocht tot in Hugenholtz. Deze gedurfde actie bracht hem voor het eerst aan de leiding, die de jongeling vervolgens ook niet meer afstond. De eerste overwinning van deze rookie was daarmee een feit, en dat in zijn eerste jaar in deze cup. Van der Slik werd derde en Middel klopte vlak voor de streep nog Verswijveren. Van Rij had een zeer ongelukkig weekend en viel andermaal uit, deze keer met een klapband. Izelaar deed het beter en reed een prachtige inhaalrace: vanaf zijn 29e startplek finishte hij als 10e.

Naast de resultaten van de rijders leverde ook het team van Schilders, IL Motorsport Racing, een bijzonder knappe prestatie. In de korte tijd die restte tussen race twee en drie wisselden de monteurs de versnellingsbak van de auto van Schilders, nadat hij in de tweede race problemen met schakelen had ondervonden. Vier minuten vóór het wegrijden draaide Schilders zijn auto met nummer 57 de pregrid op en werd startplaats nummer twee alsnog ingevuld.

RMMC Zandvoort 02 220614 nl jpg300

Bij de start was Van Uitert goed weg van zijn eerste pole en behield de kop bij het ingaan van de eerste bocht. Daarachter waren het Schilders, Van der Slik, Verswijveren, Middel en Lukas van Schagen (Loekalive), in die volgorde. Dat bleef rondenlang ongewijzigd. Er waren duidelijk minder wisselingen van de wacht dan in de tweede race, al lukte het Verswijveren nog wel om voorbij Van der Slik te komen. Van Uitert hield het hoofd koel en liet zich niet verschalken, wat Schilders ook probeerde. Langzaam bouwde de jonge coureur een kleine voorsprong op, die hij niet meer weggaf. Zijn tweede en opeenvolgende overwinning was een feit. Schilders finishte als tweede, gevolgd door Van der Slik, Verswijveren, Middel en Van Schagen. De laatste eindigde in alle drie races op de 6e plaats en bouwde met dit constante rijden een fiks aantal punten op, wat hem de tweede plaats in het klassement opleverde.
De snelste raceronde gerekend over drie races was voor Youri Verswijveren met een tijd van 2:08.660 in de derde race.

RMMC Zandvoort 12 220614 nl jpg300

Job van Uitert scoorde gisteren de meeste punten en schoof daarmee op naar de 10e plaats in het tussenklassement, dat nog steeds is opgemaakt zonder schrapresultaten. Later in het seizoen mogen de rijders hun drie slechtste scores schrappen, waardoor er nog verschuivingen in het klassement gaan plaatsvinden. Schilders leidt nog steeds de dans, nu met 496 punten, gevolgd door Van Schagen (443), Middel (434), Verswijveren (415). Dan volgt Van der Slik met 395 en Koh met 377 punten.

Het teamkampioenschap heeft een nieuwe leider en wordt nu aangevoerd door Team Zeelandair met 352 punten, gevolgd door SR Competition met 328 en IL Motorsport Racing 2 met 316 punten.
De totaal acht evenementen van de Ribank Mazda MaX5 Cup seizoen 2014 vinden plaats op drie verschillende circuits. Naast dat van Zandvoort worden ook Assen en het Belgische Zolder aangedaan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet