VLN

Chaotische openingsfase 24U Nürburgring. Strijd McLaren BMW

Exact om 16.00u ging de 42e editie van de ADAC Zürich 24H race van start. Na vier uur wedstrijd bevinden zich onder de eerste vijf vier Nederlandse kanshebbers. Op dit moment wordt de wedstrijd beheerst door de McLaren van Estre/Kox/Bert/Mullen met daarachter de Black Falcon Mercedes SLS AMG Mercedes GT3 van de combinatie Bleekemolen/Simonsen/Menzel/Arnold.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2014 Start 24 U
De Dörr McLaren van polesitter Kevin Estre neemt direct de leiding, daarachter de Marc Team VDS Z4 GT3 en de Black Falcon Mercedes.

Slijtageslag vanaf het begin
Direct bij de start nam de Dörr McLaren MP4 12 GTC3 van Kevin Estre de leiding. In de openingsfase wist de polesitter zijn positie op indrukwekkende wijze tegen de BMW Z4 GT3 van Maxime Martin te verdedigen. Al in de vierde ronde kwam Estre vroeg voor een geplande stop naar binnen. Teameigenaar Rainer Dörr: "Wij zijn met een zachte compound aan de wedstrijd begonnen. Daardoor verloren wij aanvankelijk wat terrein." Marc Team VDS-coureur Maxime Martin had slechts kortstondig de leiding in handen. De Belg spinde in de NGK-chicane en viel naar de 35e plek terug. De Frikadelli Porsche 911 GT3 R van de combinatie Abbelen/Schmitz/Huisman/Pilet kwam al na één ronde met een gebroken waterslang naar binnen. Ook voor NISMO begon de wedstrijd slecht. Direct na de start was de Nissan GT3 van de combinatie Heidfeld/Buncombe/Orodonez/Strauss in de Ford-bocht bij een aanrijding betrokken en moest eveneens na één ronde al naar binnen. Na een tien minuten durende reparatie kon de Nissan No 80 zijn weg vervolgen.

2014 Bleekemolen  Openingsfase
Jeroen Bleekemolen onder druk van de Audi en BMW Armada.

In het eerste uur vielen er ook de nodige crashs te noteren. Gelukkig bleef het alleen maar bij blikschade. Na 1,5 uur wedstrijd verloor VLN-expert Marc Basseng net voor het opkomen van het rechte stuk volledig de controle over zijn Audi R8LMS. Bij het aanremmen van de Hohen Rain chicane brak de Audi R8 LMS plotseling naar links uit. Marc Basseng bleef bij de crash ongedeerd. Voor de combinatie Basseng/Fässler/Stippler/Vanthoor was de wedstrijd jammer genoeg snel over. Ook in de NGK chicane op het Grand Prix circuit ging het fout. De Car Collection Mercedes SLS AMG GT3 verloor de controle en raakt daarbij een passerende Porsche Voor beide teams was de schade aanzienlijk. In de chaotische openingsfase wist de Falken Porsche 911 GT3 R van de combinatie Henzler/Ragginger/Dumbreck/Imperatori maar liefst acht plaatsen te winnen. De in Azië wonende Zwitser Imperatori reed een indrukwekkende eerste stint.

2014 Mercedes SLS crash
De tweede ROWE Mercedes SLS AMG GT3 werd het slachtoffer van McLaren escapades.

De tweede Dörr McLaren P4 12C GT3 veroorzaakte in de openingsfase een crash waarvan een Scheid BMW en een de No 23 ROWE SLS Mercedes AMG GT3 het slachtoffer werden. ROWE-coureur Thomas Jäger slaagde er nog in om de pits te bereiken en in allerijl werd de achterkant van de SLS AMG GT3 provisorisch in elkaar geflanst. Na een kort oponthoud keerde Jäger weer terug op de baan. De wedstrijdleiding besloot de Dörr McLaren een tijdstraf van ruim 3.32. Min. op te leggen. Elektonicaproblemen verergden de problemen voor de combinatie Adams/Asch/Parente/Klasen.

2014 Carlo van Dam
Carlo van Dam hoopt met Subaru weer op een klassezege. Voor Carlo is het alweer de zevende maal dat hij op de Nürburgring
uitkomt.

Na ruim vier uur wedstrijd rijdt de Black Falcon Mercedes SLS AMG GT3 van de combinatie Al Faisal/Hubert Haupt/Adam Christodoulou/Yelmer Buurman aan de leiding gevolgd door de Phoenix Audi R8 LMS van de combinatie Haase/Mamerow/Rast/Winkelhock met daarachter de BMW Sports Trophy Marc Team VDS BMW Z4 GT3 van de combinatie Leinders/Paltalla/Catsburg/Adorf. In vierde positie bevindt zich de ROWE Mercedes SLS AMG GT3 van de combinatie Zehe/Hohenadel/Bastian/Engel

De McLaren van Estre/Kox/Mullen/Bert bevindt zich vijfde positie met daarachter de de Black Falcon SLS AMG Mercedes van de combinatie Bleekemolen/Simonsen/Menzel/Arnold.

2014 StartBMW Cup
Start van de derde groep. Bijna een BMW M 235i Cup.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet