Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro 1989: Crash & Carry tijdens Pinksterraces


huisman alfa
Patrick Huisman was veel te sterk bij de Squadra's

 

Squadra Bianca
Patrick Huisman pakte meteen de kop en liep per ronde zo'n twee seconden uit op Peter Gerhards, die de gehele race eenzaam op de tweede plaats reed. Uit de achtervolgende groep wist Wout van Reenen zich los te maken, maar twee ronden voor de finish was Robert Jan Melis hem heel dicht genaderd. Aanvankelijk op een achtste plaats liggend kroop de Heemstedenaar naar voren tot aan de vierde plaats, waar hij na twaalf ronden 1/10de seconde tekort kwam op Van Reenen. Huisman en Gerhards waren toen al lang de finishlijn gepasseerd. David Hart kende wederom pech, want zijn motor viel al in de tweede ronde stil.

dissel asconaas

Opel Ascona
Patrick van Dissel had maar liefst twee seconden sneller getraind dan de nummer twee, Michael Thung. In de race nam de Samson-coureur direct de leiding, om deze niet meer af te staan. Met een drietal seconden voorsprong op Jan van Rijn behaalde hij zijn eerste overwinning. Cees Glansdorp finishte als derde, maar werd als negende geklasseerd met een tijdstraf wegens een al te voortvarende start, evenals Michael Thung en Salvatore Santisi. Daardoor kon Jan van de Graaf eindelijk weer eens het erepodium beklimmen.

 

toyota start 
John Vos tussen de teamgenoten Eric Vosveld en Frans Verschuur

 

Toyota Cup
Met John Vos als snelste trainer en Jaap van der Ende naast hem op de eerste rij leek het scenario voor de race al geschreven. Maar het was Evert Bolderheij die roet in het eten gooide door een hele riskante uitrem-manoeuvre in de Marlborobocht. Van der Ende werd in het zand gedrukt en verloor de aansluiting. De beide Management Share-wagens van Eric Vosveld en Frans Verschuur sloten bij Vos aan, die echter in de laatste ronde de slimste bleek te zijn; Hij won vanuit de slipstream. Evert Bolderheij kreeg nog aansluiting, maar moest in de laatste ronde afhaken met een losgeschoten versnellingsbakkabel Auke Meijer werd derde, maar zijn auto had een illegale versnellingsbak. Sterk was het optreden van Rob Happé, tot uitgelopen krukaslagers een einde aan zijn droom maakten. Rudolf van Nimwegen voelde zijn Starlet door Andries ten Have geramd worden nadat hij in de Hugenholtzbocht was geslipt.

crash toyotaas
Natuurlijk was er de gebruikelijke schade

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet