VLN

Yelmer Buurman met Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in 24 Uur Nürburgring

yelmer vln race-4

Komend weekeinde neemt autocoureur Yelmer Buurman uit het Gelderse Ubbergen voor de tweede maal in zijn carrière deel aan de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife. Buurman komt uit in een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Duitse team Black Falcon, dat afgelopen jaar de 24-uursklassieker op het wereldberoemde circuit in de Eifel wist te winnen. "Ze weten bij Black Falcon beslist hoe het moet en met deze auto kunnen we vooraan meerijden", weet Buurman. Toch beseft hij als geen ander dat het een zware strijd wordt temidden van de 175 ingeschreven teams. "Wij komen uit in de GT3-klasse, de hoogste divisie, maar alleen al daarin zijn er zeker twintig teams die aanspraak maken op een podiumplaats", schetst hij. "Daarnaast heb je in een 24-uursrace ook altijd een beetje geluk nodig, op de Nürburgring misschien nog wel meer dan elders." Vorig jaar eindigde Buurman in de etmaalrace als tweede, dit jaar wil hij uiteraard graag één trede hoger op het podium.

Tekst en foto's: PR

De 24-uursrace op de Nordschleife, die inclusief alle trainingen en wedstrijden in het voorprogramma van donderdag 19 tot en met zondag 22 juni plaatsvindt, is een evenement van superlatieven. Het circuit, met een lengte van bijna 25 kilometer en 173 bochten, is wereldwijd uniek en werd door drievoudig Formule 1-wereldkampioen Sir Jackie Stewart 'de groene hel' gedoopt, niet zonder reden. De 24-uursrace trekt jaarlijks zo'n 250.000 bezoekers, het startveld loopt uiteen van krachtige GT3-bolides, niet zelden met fabriekssteun, tot compacte auto's uit merkencups. Yelmer Buurman weet wat hem te wachten staat: "Vorig jaar was ik er voor het eerst en omdat er toen twee races, die ik als voorbereiding zou rijden, vanwege het slechte weer werden afgelast, moest ik eerst het 'rookie-programma' doorlopen alvorens ik op de Nordschleife mocht racen. Toen was ik er al op dinsdag voor de race en werden we eerst met een reisbus over het circuit gereden om enigszins een indruk te krijgen. Toen al stonden alle kampeer- en toeschouwersplaatsen langs het circuit afgeladen vol, dus daarmee wist ik ook meteen dat dit iets bijzonders moest zijn."

Yelmer portret

Buurman trekt de vergelijking met die andere klassieke lange-afstandsrace, de 24 Uur van Le Mans, waaraan hij in 2012 deelnam: "De Nürburgring is nog indrukwekkender dan Le Mans, de fans zijn dichterbij de actie en het circuit is natuurlijk onovertroffen!" Buurman deelt de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met het startnummer 14 met de Duitse oud-DTM-coureur Hubert Haupt, de Brit Adam Christodoulou en Abdulaziz bin Turki al Faisal, lid van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. "We nemen het op tegen ondermeer fabrieks- of fabrieks-ondersteunde teams van Aston Martin, Audi en BMW, met daarnaast sterke teams met ondermeer Porsche en McLaren", beschrijft hij. "Echt voorspellen kun je het niet, ik ben ook niet te druk bezig met het bestuderen van de inschrijflijst of het nadenken over de concurrentie. We gaan gewoon alles geven!"

De actie op de Nürburgring start aanstaande donderdag met een vrije training van 14.45 tot 16.45 uur en de eerste kwalificatie van 18.45 tot 23.00 uur. De tweede kwalificatie is op vrijdag van 10.15 tot 12.15 uur, gevolgd door de top-30-kwalificatie van 17.10 tot 17.50 uur. Op zaterdag is er van 8.30 tot 9.30 uur een warm-up, de race start om 16.00 uur en eindigt op zondag op hetzelfde tijdstip. De wedstrijd is ondermeer integraal via een live-stream te volgen op de website van het evenement, www.24h-rennen.de.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet