Formula Regional

Schothorst behoudt op Hockenheim leiding in NEC Formule Renault 2.0

Philip Morin Hockenheim

Steijn Schothorst, die naar Hockenheim kwam aan de leiding van de Northern European Cup (NEC) voor Formule Renault 2.0, heeft dit weekend zijn leidende positie weten te behouden door opnieuw drie keer in de punten te rijden. Ook scoorde hij zijn derde podium van het seizoen.

Tekst en foto's: PR

De zesde wedstrijd van het seizoen, op zondagochtend, was het hoogtepunt van het weekend van de Nederlander: hij finishte op een sterke tweede plaats. Na te zijn vertrokken vanaf de eerste rij – hij was pole misgelopen op 0,061 seconden – behield hij zijn tweede positie tot aan de finish.

In de eerste helft van de race volgde hij met snelste ronden de latere winnaar Ben Barnicoat op de voet. De 19-jarige Huizenaar kwam na 15 ronden uiteindelijk met slechts twee seconden achterstand over de streep.

In de wedstrijd van zaterdag ging Schothorst als 13e van start, na een lastige kwalificatiesessie. Hij reed sterk naar voren om als negende te eindigen. Hoewel hij bij de start een plaats werd teruggedrongen, vocht hij op indrukwekkende wijze terug: na zeven ronden reed hij de toptien binnen, in de 12e ronde veroverde hij de negende plaats.

In de laatste wedstrijd van het weekend startte Schothorst als negende. Zijn startpositie werd bepaald door de uitslag van de race op zaterdag. Na de start boekte hij meteen progressie: vanaf de achtste plaats ging de coureur van Manor MP Motorsport het duel aan met Louis Délétraz. Na twee ronden passeerde hij de Zwitser, om vervolgens te worden teruggedrongen en daarna de zevende positie te heroveren.

In een heftige strijd tussen een heel groepje auto's werd hij na zeven ronden opnieuw een plaats teruggezet, maar Schothorst hield vol : in de 10e ronde pakte hij de zevende plaats terug, om uiteindelijk in die positie te finishen, slechts een halve seconde verwijderd van de zesde plaats.

Steijn Hockenheim

"De eerste kwalificatie ging niet naar wens. Daardoor stond Steijn op achterstand voor de race van zaterdag én de derde race op zondagmiddag", aldus Sander Dorsman van Manor MP Motorsport. "Maar hij liet in de tweede race zien waartoe hij in staat is, met die geweldige podiumfinish. We hadden dit weekend graag een overwinning mee naar huis genomen en we hadden de snelheid er zeker voor. Maar het behoud van de leiding in het kampioenschap was het belangrijkste en daarin zijn we geslaagd."

De minder ervaren teamgenoten Philip Morin en Julio Moreno waren aan elkaar gewaagd in dit derde NEC-weekend van het seizoen. De eerste finishte op zaterdag als 16e, Moreno evenaarde die prestatie in de laatste race van het weekend op Hockenheim.

Morin en Moreno hadden zich voor de eerste race als 20e en 21e gekwalificeerd. De Zweed reed met geweldige eerste ronde de top-12 binnen, terwijl ook Moreno zich naar voren vocht om zich bij de strijd om de posities net buiten de toptien te voegen.

Morin werd in eerste instantie teruggedrongen naar de 18e plaats, maar vocht terug om als 16e te eindigen. Eén plaats maakte hij goed ten koste van teamgenoot Moreno, die in de laatste ronde werd geraakt door een andere deelnemer en daardoor als 20e over de finish strompelde.

In de zesde wedstrijd van het seizoen startte Moreno als 16e. Hoewel hij in de openingsronde een plaats verloor, vocht de Ecuadoriaan snel terug. Hij hield zijn 16e plaats lang vast, maar werd vijf ronden voor het einde teruggezet naar de 17e positie. Morin moest helaas uitvallen: in de 11e ronde meldde hij zich in de pits met schade.

Beide coureurs wilden hun weekend sterk eindigen. Dat lukte Moreno zeker: die scoorde in de laatste race zijn beste resultaat met een 16e plaats, een paar seconden voor zijn teamgenoot finishend. Morin was vóór zijn teamgenoot van start gegaan en had de 14e plaats bereikt toen hij na contact met een andere auto werd teruggeslagen. Uiteindelijk klom hij weer op naar de 17e plaats.

Moreno reed sterk naar voren vanaf zijn 20e startpositie: in de openingsronde won hij al drie plaatsen, om een ronde later de top-15 binnen te rijden. Daar bleef hij tot de 11e ronde, voordat de coureur van Manor MP Motorsport een plaats werd teruggezet.

Julio Moreno Hockenheim

"Philip en Julio hebben goede snelheid laten zien, maar het is altijd lastig om te laten zien wat je kunt als je zo in het middenveld moet vechten", aldus Dorsman. "Maar beiden hebben veel potentieel. We zijn ervan overtuigd dat ze geregeld in de toptien kunnen eindigen als ze hun kwalificatie beter voor elkaar krijgen."

Het duurt nu zes weken tot het volgende weekend op de NEC-kalender. Het vierde raceweekend vindt op 26-27 juli plaats op Spa in België. Voor die tijd komt het GP2-team weer aan de bak: komend weekend op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De strijd om de Eurocup Formule Renault 2.0 wordt hervat op 28-29 juni op de Moscow Raceway in Rusland.