Sportscars

Sportscars: Kort nieuws vanuit Le Mans

140614 LeMans Grid
Teams in slagorde opgesteld voorafgaand aan de start

Nog een aantal korte berichten en statistische feiten voorafgaand aan de start van de race.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, Porsche AG

Tijdens de veelbesproken persconferentie van de organiserende Automobile Club de l'Ouest op zaterdag voorafgaand aan de race werd bekendgemaakt dat het contract tussen de FIA en de ACO als organisator en promotor van het FIA World Endurance Championship met drie jaar werd verlengd. De reden dat de persconferentie van de traditionele donderdag naar de zaterdag werd verschoven, lag in het feit dat FIA-voorzitter Jean Todt alleen op zaterdag in Le Mans aanwezig kon zijn.

Van de door velen gehoopte en zelfs al als zodanig gecommuniceerde aankondiging van Ferrari – of enige andere fabrikant – voor een nieuw fabrieksprogramma in de LMP1 was in geen enkele vorm sprake. FIA WEC-seriemanager Gérard Neveu vertelt echter wel bij iedere gelegenheid dat hij "serieus in gesprek" is met "twee of drie fabrikanten". Maar ja, dat hoort bij zijn functie: als hij dat niet zou zijn, zou hij zijn werk niet goed doen!

Ferrari-Formule 1-coureur Fernando Alonso zwaait om 15.00 uur de startvlag en geeft daarmee het officiële sein voor het vertrek van de 54 auto's voor de 82e editie van de 24 Uur van Le Mans. Voorafgaand aan de start reed Alonso een demonstratieronde met een Ferrari 512 in de kleuren van de Zwitserse Scuderia Filipinetti.

Met Tom Kristensen (negen keer winnaar), Alex Wurz, Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Tréluyer (elk twee keer winnaar), alsmede Eric Helary, Marc Gené, Timo Bernhard en Romain Dumas (elk eenmaal succesvol) staan er dit jaar negen oud-winnaars aan de start in Le Mans. Oorspronkelijk maakte Loïc Duval ook deel uit van dit selecte gezelschap, maar de Fransman moet zoals bekend na zijn zware trainingscrash van woensdagavond verstek laten gaan.

De meest ervaren rijder aan de start in Le Mans is Emmanuel Collard, uitkomend met de nr. 75-Prospeed-Porsche. De Fransman start voor de 20e keer in Le Mans. Hij maakte zijn debuut in 1995 en reed sindsdien ieder jaar. Daarna vogen Olivier Beretta (19e deelname), Tom Kristensen (18e keer) en Jan Magnussen (16e start).

Daarentegen zijn er 40 coureurs die dit jaar hun debuut maken, drie minder dan in 2013 en hetzelfde aantal als in 2012. Eén team bestaat zelfs volledig uit rookies: de équioe van de nr. 41-Zytek met de Britten Alessandro Latif, Michael Munemann en James Winslow.

Met 16 jaar, zes maanden en 19 dagen is de Amerikaan Matt McMurry, rijdend in de nr. 42-Zytek, niet alleen de jongste rijder die dit jaar aan de start staat, maar ook de jongste deelnemer in de geschiedenis van de 24 Uur van Le Mans. Hij neemt daarmee het record van Ricardo Rodriguez over, die in 1959 op de dag van de start 17 jaar, vier maanden en vier dagen oud was. Als McMurry morgen de finish haalt, wordt hij de jongste finisher ooit en deklasseert daarmee Gunnar Jeanette, die in het jaar 2000 op een leeftijd van 18 jaar, een maand en 13 dagen de eindstreep haalde.

De oudste rijder is de Amerikaan Howard Blank, rijdend met de nr. 62-Ferrari, die 65 jaar, negen maanden en 17 dagen oud is.

140614 Le Mans Porsche Cup
Start van de Porsche Carrera Cup-race

Voorafgaand aan de 24-uursrace werd een Porsche Carrera Cup-wedstrijd verreden met 61 deelnemers aan de start. Het veld bestond uit de reguliere deelnemers van de Franse en Britse Carrera Cup, aangevuld met een aantal gastrijders. De overwinning ging naar de Brit Ben Barker, vorig jaar nog uitkomend voor Team Bleekemolen in de Porsche Mobil 1 Supercup. De beide Fransen Tom Dillmann en Lonni Martins eindigden op de plaatsen twee en drie. Laurent Aiello, die in 1998 deel uitmaakte van het team dat de tot nu toe laatste overwinning voor Porsche in Le Mans behaalde, reed voor het eerst sinds jaren weer eens een race en eindigde heel verdienstelijk als vierde in het sterk bezette veld. Er stond een Nederlander aan de start: Roger Grouwels werd met een auto van het Belgische Speedlover-team van André van Hooff keurig 26e.

140614 LeMans Porsche Cup Aiello
Laurent Ailello is het racen duidelijk nog niet verleerd


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet