DNRT

DNRT: Schilders pakt de dubbel bij Pinksterraces in Ribank Mazda MaX5 Cup

RMMC Zandvoort 16 07-090614 nl jpg72

Rudy Schilders heeft op overtuigende wijze de dubbel gepakt in de twee races van de Ribank Mazda MaX5 Cup tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort, afgelopen weekend. De eerste rijder van het IL Motorsport Racing team moest er hard voor knokken maar was simpelweg de snelste op de baan en maakte geen fout. Bart Wubben van B-Racing was beide keren de naaste belager van Schilders en finishte tweemaal als tweede.

Tekst en foto's: PR

Bij afwezigheid van Schilders bij de vrije training op vrijdag reed Youri Verswijveren (Racing4One), op Zolder ook al sterk rijdend in zijn tweede MaX5 Cupjaar, de snelste tijd in 2:08.815, vóór de teamgenoot van Schilders, de Brit Chris Woodger en Lukas van Schagen (Loekalive). Maar bij de kwalificatie op zaterdag was het toch weer IL Motorsport Racing dat de lijst aanvoerde. Niet Schilders op pole, hij moest met slechts 5 honderdste van een seconde zijn teammaat Woodger voorlaten. Wubben pakte de derde tijd, gevolgd door routinier Yardy Hoogwerf (Hoogwerf Motorsport) en Verswijveren. De pas 15-jarige Job van Uitert (Geva Racing) reed zijn blauwe MaX-5 naar een zeer verdienstelijke 6e plek op de grid. Gastrijder afgelopen weekend was de bekende TV-presentator Rob Kamphues, die als hobby-coureur al zeer regelmatig op het asfalt van Zandvoort had gestreden en daardoor redelijk beslagen ten ijs kwam. Toch moest hij duidelijk wennen aan het racen in een MaX5 en scoorde een naar eigen zeggen teleurstellende 26e tijd in het veld van totaal 37 auto's.

RMMC Zandvoort 19 07-090614 nl jpg72

In de genoemde volgorde vertrokken de coureurs bij de start van de eerste race, waarbij iedereen goed weg was, met als gevolg dat Woodger de dans leidde bij het ingaan van de eerste bocht. De cup maakte zijn reputatie waar als "cup van en vóór de rijders" door met 37 auto's ongeschonden de eerste ronde door te komen en elkaar op de baan te respecteren, zodat iedereen een leuke racedag heeft. Toch ging het nog even mis voor Kamphues, die dankzij een ongelukkige spin van de Belg Nevill Meurrens van het gelijknamige team vol in de flank werd geraakt. Daarbij werden echter de wielen van zijn rode MaX5 ontzien, waardoor de gastrijder met enig geluk zijn weg kon vervolgen en aan een kleine inhaalrace kon beginnen.

RMMC Zandvoort 20 07-090614 nl jpg72

Aan kop was het bijzonder close racing en wel zodanig dat Schilders in staat was zijn leidende teamgenoot Woodger enigszins op te duwen, waardoor het gat met de achtervolgers werd vergroot. Doordat de banden van de auto van Woodger echter per ronde slechter werden kon Schilders er voorbij en nam halverwege de 30 minuten durende race de koppositie over. Woodger zakte elke ronde verder terug, waardoor de achtervolgers Wubben, Hoogwerf en Verswijveren, die onderling in een felle strijd verwikkeld waren, meer kansen kregen op een podiumplaats. Verswijveren maakte het Hoogwerf nog bijzonder lastig en probeerde met meerdere acties de Vlaardinger te passeren, maar het lukte hem niet. Daardoor verspeelde hij ook wat extra tijd, waardoor Woodger hem weer kon passeren. Op de streep was het daardoor Schilders, Wubben, Hoogwerf, Woodger en Verswijveren die de meeste punten pakten. Daarachter volgden Thomas Middel (RAM Racing), Van Uitert en Dick van Rij (Smurfracing.nl). Kamphues wist na de crash toch nog een fiks aantal plaatsen goed te maken en finishte als 23e. Grote pechvolgel deze zaterdag was Kevin van der Slik (Van der Slik Racingteam), de nummer twee in de tussenstand van het kampioenschap, die na problemen met z'n auto in de vrije training zich niet kon kwalificeren en achteraan moest starten. Na twee ronden moest hij de race echter alweer staken met opnieuw dezelfde motorproblemen.

RMMC Zandvoort 31 07-090614 nl jpg72

Op Pinkstermaandag mocht Schilders, dankzij de winst in de race op zaterdag, van pole vertrekken. Ook nu startte het hele veld op tijd en reed zorgvuldig de eerste paar ronden over het 4,307 km lange circuit om te zorgen dat iedereen de race kon uitrijden. Wubben kon vanaf het begin goed volgen en hield zijn tweede positie vast. Daarachter had Hoogwerf het zichtbaar moeilijk met Woodger, Van Schagen en Van Uitert. Rondenlang streden deze vier om de laatste positie op het podium, wat spectaculaire momenten opleverde. Dat gold ook voor andere groepen in de race, waar voortdurend onderling strijd werd geleverd en wat de Ribank Mazda MaX5 Cup zo interessant maakt voor de deelnemers: er is altijd wel een opponent waar je de strijd mee kunt aangaan. Schilders maakte geen fout en liep elke ronde iets verder weg van zijn concurrenten. Dat hij ook de snelste man op de baan was bewees hij met zijn snelste ronde, gerekend over de twee races, in 2:09.357. Achter winnaar Schilders was het opnieuw Wubben in tweede positie, gevolgd door Van Uitert, die een fanatische prestatie neerzette als rookie in deze Cup. Woodger werd vierde, met daarachter Van Schagen en Hoogwerf. Doordat Verswijveren en Middel elkaar in de laatste ronde raakten was er voor hen geen finish, waardoor ze beiden belangrijke punten verspeelden voor het kampioenschap.

Rob Kamhues toonde zich na afloop erg enthousiast over de Cup, al was hij niet tevreden over zijn eigen prestatie, de 19e plek. "Het is erg lastig om zo maar even in een MaX5 Cup auto mee aan kop te rijden, dat heb ik dit weekend wel gemerkt. Ik heb respect voor de jongens die zo snel gaan. Je moet voortdurend attent zijn op de bewegingen van de auto en kunt daarmee kostbare seconden winnen of verliezen. Maar ik heb het uitstekend naar m'n zin gehad en doe in de toekomst graag no geen keer mee. Het is echt fantastisch om in zo'n groot veld van identieke auto's te kunnen en mogen racen".

Het rijderscomité van de Ribank Mazda MaX5 Cup heeft afgelopen seizoen de puntentelling enigszins herzien en dat werpt nu z´n vruchten af. Als je als rijder consistent presteert zie je dat terug in de tussenstand van het kampioenschap. Vandaar dat er ten opzichte van de vorige races op het circuit van Zolder nogal wat verschuivingen in die stand te zien zijn.

RMMC Zandvoort 33 07-090614 nl jpg72

Schilders blijft vanzelfsprekend aan kop dankzij zijn dubbele overwinning, nu met 349 punten. Van Schagen is de nieuwe nummer twee met 308, gevolgd door een nieuwe nummer drie, Van Rij met 304. Middel zakt naar de vierde plaats (295), gevolgd door Verswijveren (272). De Belg Raf Lemmens (Autobedrijf Lemmens) is de nieuwe nummer zes met 266 punten.

Het teamkampioenschap wordt nog steeds aangevoerd door IL Motorsport Racing 2 met 296 punten, gevolgd door Team Zeelandair met 249 en SR Competition met 233 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet