Supercar Challenge

Supercar Challenge: Motorische problemen weerhouden NMT Racing op Spa-Francorchamps van succes

2014 SER RL2 8909

Tristan en Yorick Boorsma hebben op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps hun uitstekende debuut in de Supercar Challenge van de Paasraces op Zandvoort helaas geen passend vervolg kunnen geven. Al tijdens de vrije trainingen rezen er problemen met de koeling, waardoor de motor in een noodloop kwam. Na de nodige technische aanpassingen leken de problemen tijdens de kwalificatie voorbij en scoorde Tristan Boorsma een nette derde en vijfde startpositie in hun klasse voor de twee races. Al in de eerste race bleken de problemen helaas niet voorbij, met een uitvalbeurt als gevolg. In de tweede race konden beide coureurs de race weliswaar voltooien, maar omdat zij continu de temperatuur van de motor in de gaten moesten reguleren was er van echt racen helaas geen sprake. Zij finishten de tweede race als 30e overall en achtste in hun klasse Supersport.

Tekst en foto's: PR

De 31-jarige Tristan Boorsma (Alphen aan den Rijn) en zijn 22-jarige broer Yorick (Amsterdam) gingen met een goed gevoel naar de Belgische Ardennen. In de DNRT deden zij de afgelopen jaren autosportervaring op en daarbij werd ook al eens op het fameuze Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps geracet. "Spa is een circuit voor hoge snelheden, dus nu wij met onze 420 pk sterke NMT Racing BMW M3 GT4 de baan op mochten was dat wel een enorm verschil met onze eerdere ervaring", lachte de oudste van de twee broers.

2014 SER RL2 9949

De eerste vrije training gebruikten beide rijders om de BMW op dit circuit te leren aanvoelen en dat ging hen uitstekend af. Tijdens de tweede vrije training schoot de motor echter in de noodloop, wat automatisch gebeurd wanneer de motor te heet wordt. Helaas werd het echte probleem niet gevonden, maar de ervaren engineers van MDM Motorsport hebben daarom uit voorzorg de brandstofpomp vervangen en tijdens de kwalificaties leek dat de juiste oplossing. Tristan Boorsma reed in de Supersport Divisie waarin NMT Racing uitkomt een derde en vijfde tijd en daarmee leek een podiumplaats haalbaar.

Yorick Boorsma nam de start van race 1 voor zijn rekening en in het enorme veld van 54 deelnemende auto's aan de Supercar Challenge is dat een grote uitdaging. "Het is erg spannend om met zoveel krachtige auto's op de eerste bocht La Source af te gaan. Maar de onderlinge snelheidsverschillen zijn groot en al snel ben je in strijd met de rijders uit je eigen Supersport Divisie en dat ging prima", kijkt Yorick terug op zijn start.

2014 SER RL1 7704

Al snel bleek echter dat er nog steeds problemen waren, want Yorick zag al snel de watertemperatuur oplopen naar 115 graden Celsius en dat is in de gevarenzone. "Om de watertemperatuur niet verder te laten oplopen kregen we de opdracht van MDM Motorsport om eerder te schakelen en te zorgen dat we niet in de slipstream van andere deelnemers kwamen ivm aanzuiging van warme lucht", legt Tristan uit. Maar juist door vroeger te schakelen en uit de slipstream te blijven is de echte snelheid ook uit de auto weg en na elf ronden moesten de NMT-coureurs de strijd staken met een motor die in de noodloop liep.

De tweede race nam Yorick Boorsma opnieuw de start voor zijn rekening. De technische problemen waren echter nog niet verholpen en dus kon de jonge coureur niet veel meer doen dan zijn dashboard in de gaten houden en behoudend rijden. De motor werd wederom erg heet, maar door een plaat onder de auto te verwijderen kon er voor iets meer koeling gezorgd worden.

2014 SER RL2 9906

Zo kon Tristan na de rijderswissel het stuur overnemen en door erg secuur te rijden en de motor in de gaten te houden kon hij de race finishen op een 30e positie overall, achtste in de Supersport Divisie.

"Het is jammer dat we dit keer niet ons echte potentieel hebben kunnen laten zien", vindt Tristan Boorsma. "We hebben allebei foutloos gereden, maar zonder echt het volledige vermogen van de auto te kunnen gebruiken, is het helaas niet mogelijk om voor de podiumplaatsen te strijden. Gelukkig hebben we voldoende tijd om de problemen te analyseren en te verhelpen, want onze volgende race is pas in september op Brands Hatch. Dan verwachten we weer op 100% te kunnen meestrijden."

Uitslag kwalificatie race 1
28. Tristan Boorsma, NMT Racing, BMW M3 GT4 - 2:35.419
3e in klasse SSD

Uitslag kwalificatie race 2
30. Tristan Boorsma, NMT Racing, BMW M3 GT4 - 2:36.759
5e in klasse SSD

Uitslag race 1
Uitgevallen na 11 ronden
Tristan Boorsma/Yorick Boorsma, NMT Racing, BMW M3 GT4

Uitslag race 2
30. Tristan Boorsma/Yorick Boorsma, NMT Racing, BMW M3 GT4 - 1:05:13.151
8e in klasse SSD

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet