Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Overwinning voor Henry Zumbrink in spannende race op Spa

zaterdag-4

In het grote veld op Spa-Francorchamps is het bij de Supersport—dvisie altijd zeer spannend bij de start en dat was ook ditmaal het geval. De snelle coureurs mengen zich dan altijd aan de staart van de GT-divisies met veel gevechten tot gevolg. Cor Euser pakte bij de start de eerste plaats, daarachter gevolgd door Jan Stakenburg in de JR Motorsport BMW E46 M3 GTR.

In de kopgroep was ook Erik Qvick snel aan de wedstrijd begonnen. De BMW-coureur kon in de derde ronde al de eerste plaats van Cor Euser overnemen, die op zijn beurt op zijn hielen gezeten werd door Koen Bogaerts. Jan Spakenburg was ondertussen teruggevallen naar de vijfde plaats, want Martin Webb was Spakenburg voorbijgestoken.

zaterdag-2

Een spannend gevecht volgde hierna, met Cor Euser die Erik Qvick meteen weer onder druk zette en een paar ronden laten de eerste plaats weer kon bemachtigen. Daarachter lagen voor de pitstops Martin Webb en Koen Bogaerts nog steeds op de posities drie en vier.

Na de pitstops lag Philippe Bonneel met zijn BMW op de eerste plaats, gevolgd door Cor Euser in de Lotus Evora, Pieter van Soelen in de BMW E90 M3 WTCC en Guino Kenis in de BMW M3 GT4. Bonneel moest in de slotfase zijn eerste plaats prijsgeven, want de BMW-coureur bleek te kort te hebben stilgestaan bij de pitstops en kreeg hiervoor een drive-through penalty.

zaterdag-5

De overwinning in de race ging hierdoor naar Cor Euser, gevolgd door Philippe Bonneel en Erik Qvick die ondanks hun drive-through dus toch nog een tweede plaats konden behalen. Dennis de Groot en Jan Stakenburg eindigden op de derde positie, Ruud Olij pakte in de slotfase nog knap de vierde plaats, voor eveneens een sterk rijdende Eric van den Munckhof.

In de Sport-divisie kon Erwin van Dijk met zijn Lotus bij de start zijn eerste plaats behouden. Van Dijk werd echter op de voet gevolgd door Dennis de Borst en ook Wesley Caransa was niet ver van de koploper verwijderd.

zaterdag-3

Erwin van Dijk, Dennis de Borst en Wesley Caransa hielden elkaar in de beginfase constant onder druk en bleven binnen twee seconden van elkaar rondrijden. Daarachter lag Rob Nieman op de vierde plaats, gevolgd door Clio-coureurs Toon Rutgers en Bart van den Broeck.

Naarmate de wedstrijd vorderde slaagde Erwin van Dijk er toch in om een paar seconden van zijn achtervolgers weg te rijden. De Lotus-coureur kon een voorsprong opbouwen van ongeveer vijf seconden, maar omdat hij langer stil moest staan dan de rest werd het na de pitstops meteen weer spannend.

In de Sport-divisie lag Erwin van Dijk ook na de pitstops op de eerste plaats, voor Maurits Caransa en Chris Voet. Daarachter lagen Machiel Kars en Protasov op de plaatsen vier en vijf. Martin de Kleijn was teruggevallen tot de zesde plaats, met daar weer achter Rob Nieman en Kim Troeijen. Door de safety car situatie zat deze groep dicht bij elkaar, waardoor het uitermate spannend was.

De Kleijn reed na de pitstops snelle rondetijden en kon in deze groep snel naar voren rijden. De Clio-coureur rukte op tot de tweede plaats en haalde dus veel mensen in. In de slotfase werd het gevecht om de eerste plaats nog spannend, want De Kleijn slaagde er nog in om koploper Erwin van Dijk onder druk te zetten.

zaterdag-6

Zij aan zij gingen de twee koplopers over de baan met uiteindelijk Martin de Kleijn die aan het langste eind trok en dus de overwinning in de Sport-divisie binnen haalde. "Ik lag na de pitstops op de zesde plaats maar door de safety car was het hele veld weer dicht bij elkaar komen te liggen", aldus overwinnaar Martin de Kleijn. "Hierdoor kon ik de strijd aangaan met de rest, om dan nog de eerste plaats te pakken is natuurlijk een super resultaat."

Erwin van Dijk eindigde dus op de tweede plaats met zijn Lotus Exige. "Ik heb een mooie strijd gehad, maar had in de slotfase brandstofproblemen waardoor de Lotus af en toe haperde", vertelde Van Dijk. "Toch is ook deze tweede plaats mooi!" Wesley en Maurits Caransa completeerden het podium op positie drie.

Volledige uitslag van de race

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet