24H Series

Persbericht: Pech voor Nissan equipe tijdens 12 uur van Zandvoort

Nissan GT Academy team in actie tijdens de 12H van Zandvoort 140531

Een uniek en nieuw race-evenement vond dit weekeinde plaats op het circuit van Zandvoort met de Hankook 12 uur van Zandvoort. Niet minder dan 52 auto's gingen vrijdagmiddag van start, waarbij het Nissan GT Academy Team opnieuw van de partij was met de fraaie 370Z voor het rijderstrio Sandor van Es/Niels Bouwhuis/Max Koebolt. Ondanks een fraaie snelste trainingstijd in de SP3 klasse en een 13e tijd algemeen moest het team zaterdagochtend na bijna vier uur racen de strijd staken met mechanische pech. "Maar we hebben aangetoond in deze competitieve serie uitstekend mee te kunnen komen en dat smaakt naar meer," aldus team manager Frans Verschuur, die nu al uitkijkt naar de Nederlandse ronde van de GT4 European Series op 5/6 juli tijdens de Zandvoort Masters: "Daar staan we uiterst gemotiveerd aan de start en willen we strijden om een podiumplaats."

Tekst en foto's: PR

Met de Hankook 12H van Zandvoort keerde dit weekeinde de internationale endurance racerij terug naar het uitdagende duinencircuit. Meer dan vijftig teams bonden de strijd met elkaar aan in een langeafstandsrace van twaalf uur, die over twee dagen werd verreden. Vrijdagmiddag werd gestart met een eerste deel van 3 uur, waarna zaterdagochtend opnieuw werd gestart voor de resterende 9 uur. Naast verschillende GT3 bolides stonden er ook toerwagens en 'Endurance Specials' ingeschreven voor de race. Het Nissan GT Academy Team kwam in de SP3 klasse uit met de snelle Nissan 370Z, net als de vorige seizoenen gerund door Equipe Verschuur. Sandor van Es (43) vierde vrijdagmiddag met zijn deelname aan de 12H van Zandvoort zijn 20-jarig jubileum als coureur en werd daarvoor door Nissan Nederland verrast met taart en champagne: "Zo begint het weekeinde al goed," lachte Van Es, nadat hij tijdens de kwalificatietraining de Nissan 370Z met een snelle rondetijd van 1 min 48,621 sec naar de pole position in de SP3 klasse stuurde, daarbij onder meer een Lotus, een Audi, een Ginetta en een Porsche achter zich latend. Maar het was nog even spannend of de kwalificatietraining wel gehaald zou worden, want 's ochtends 'parkeerde' teamgenoot Niels Bouwhuis de auto hard naast de baan bij 'Bos Uit': "Dat was mijn eigen fout en ik baal daar enorm van," aldus Bouwhuis schuldbewust. "Gelukkig slaagde Equipe Verschuur er in om de auto op tijd weer te repareren, waardoor onze deelname niet in gevaar kwam."

Sandor van Es mocht de race starten en had het erg naar zijn zin: "Geweldig, wat een gaaf evenement is dit en wat fijn dat ik namens Nissan mijn 20-jarig jubileum op zo'n mooie manier kan vieren; want het eerste uur rij je relatief in 'rustig verkeer'; daarna moet je echt opletten, want de snelheidsverschillen tussen de auto's uit de verschillende klassen zijn enorm." Van Es klom op naar de 9e plaats algemeen en had al een ruime voorsprong op de directe concurrent in de klasse toen hij het stuur overgaf aan Niels Bouwhuis. Bouwhuis reed ook een sterke stint en sloot die af op de 10e plaats en met 2 ronden voorsprong op de als tweede (in de SP3 klasse) geklasseerde Ginetta van de Engelse equipe Tony Hughes/Christian Dick/Ross Warburton. De jonge talentvolle Max Koebolt (16) mocht het eerste gedeelte van de race afmaken en was ook goed onderweg toen na 20 minuten (en met nog slechts 6 minuten te gaan op dag 1) een aandrijfas brak. Het team van Equipe Verschuur slaagde er in deze te vervangen, maar reglementair liep het team 10 ronden straftijd op. Max Koebolt, pas in zijn vijfde autorace ooit, mocht zaterdagochtend starten, maar na 45 minuten rijden ging er bij hem opnieuw wat kapot – de ophanging van het differentieel begaf het en daarmee was de race voor het Nissan GT Academy Team definitief voorbij. "Zeer spijtig natuurlijk, want het team heeft echt aangetoond in deze endurance race goed mee te komen, maar het blijft autosport," meende team manager Frans Verschuur. "Maar deze ervaring nemen we mee naar de volgende race en we gaan uiteraard de auto weer perfect prepareren voor de Europese GT4 race tijdens de Zandvoort Masters."

Nissan GT Academy team vlnr Max Koebolt Sandor van Es Niels Bouwhuis 12H van Zandvoort 140531

De rijdersbezetting voor de Zandvoort Masters zal op een later moment bekend worden gemaakt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet