Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Column Niels Langeveld: ‘’Je best doen is niet genoeg’’

480 finale-race-2012-130

Precies 6 jaar geleden betrad ik de Nederlandse autosport. Ik herinner mij die dag nog als de dag van gisteren. Een droom die werkelijkheid werd. Nu kijk ik terug op 6 jaar van hoogte en dieptepunten. Wat kan er in zo'n periode ontzettend veel gebeuren.

Foto's: Archief Niels Langeveld

240 portretHet is eigenlijk toch stiekem één van de sporten waarbij je het meest compleet moet zijn om de top te bereiken, als je weinig geld hebt. Bij voetbal heb je spelersmakelaars die jou verkopen, bij het schaatsen ervaren oud-schaatsers en teams die jouw loopbaan bepalen. Bij de meeste sporten word je geselecteerd op hoe goed jij de sport kunt beoefenen en komen de juiste mensen om jou heen vanzelf. Helaas is dat in de autosport anders. Wanneer je talent hebt, maar niet schatrijk bent of schatrijke ouders hebt, komt het neer op hoe compleet je bent naast de baan. Kun jij jezelf dan niet goed verkopen dan wordt het moeilijk, ben je commercieel niet goed dan wordt het moeilijk. Maar ook wanneer je sportief gezien niet tot de top behoort, technisch niet goed onderlegd bent of communicatief niet sterk bent en wanneer je beperkt bent in de ontwikkeling van jouw competenties wordt het een moeilijk verhaal om tot de top te komen binnen de autosport. Nee, bij autosport telt het complete plaatje. Ook ik ben hier inmiddels al vaak mee geconfronteerd en mee op m'n bek gegaan.

480 start swift 8419

Om dit complete plaatje te behalen moet je jezelf telkens opnieuw de vraag stellen ''heb ik er echt alles aan gedaan.'' Hierbij moet je constant kritisch naar jezelf kunnen kijken en zijn. Niet altijd maar de vinger wijzen naar hem, haar, hun of wie dan ook. Zij gaan jou namelijk niet naar de top brengen. Dat moet je zelf doen. Wat had ik er zelf aan kunnen doen om mijn doel wel te bereiken. Hierbij is het opdoen van kennis belangrijk. Wees niet bang om hulp te vragen aan anderen hoe je bepaalde dingen aan moet pakken om je doel de volgende keer wel te bereiken. Ook de gevoelige dingen. Dit is de enige manier om jezelf snel goed te leren kennen. Waar ligt je kracht en waar je zwakte. Dit is moeilijk, je zal namelijk over je ego heen moeten stappen en tegen kritiek moeten kunnen. Maar Ik denk dat dit de manier is om de top te behalen en je zwakke punten om te buigen tot het compleet zijn in de autosport.

480 6jul12-448

Tuurlijk heb je om bepaalde doelen te behalen talent nodig. Kijk naar het racen zelf. Dat lukt niet alleen met inzet. Maar we hebben ze allemaal zien komen en gaan in de Nederlandse autosport omdat ze niet compleet waren, maar wel mega veel talent hadden. Dat vind ik doodzonde. En dan zijn andere beperkingen wel met inzet te bereiken. Ik heb zelf ook een jaar niet geracet omdat ik m'n budget niet rond had en dus niet compleet. Dit had niet alleen met budget te maken maar ook met mijzelf als persoon naast de baan. Ik vond dat ik wel m'n best had gedaan, maar toch reed ik niet. Had ik er echt alles aan gedaan? Dan moet ik mezelf in de spiegel aankijken en eerlijk bekennen ''nee, dat had ik niet.''

480 19mei12-541

Je best doen is niet genoeg. Ik ben hierna met andere mensen gaan praten die de top wel behaald hebben en gevraagd hoe ik daar moet komen. Dat doe ik nog steeds, want ik ben er nog lang niet. Maar ik merk wel dat het me verder helpt. Waarom zou je eigenwijs zijn als anderen het allemaal al eens hebben meegemaakt. Op die manier heb ik mij sterk kunnen ontwikkelen, zowel op als naast de baan. Ik zit nu nog vol in dit leerproces en leer elke dag weer. Gelukkig race ik zelf weer en ben ik dus op de goede weg. Ik sta hopelijk nog in de beginfase van mijn autosportcarrière en moet nog super veel leren om aan de top te komen. Maar één ding heb ik inmiddels wel goed begrepen van de mensen om mee heen: ''Zorg dat je jezelf in de spiegel aan kan kijken en kunt zeggen dat je tot het uiterste bent gegaan.''

480 spa

Ik race dit jaar in de Benelux Clio cup. Op dit moment ben ik aan het vechten om de rest van het budget binnen te krijgen om het hele seizoen te kunnen rijden en voor het kampioenschap te gaan. Aankomend weekend rij ik op het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps. Ik hoop dat ik daar een goed resultaat kan neerzetten.

Zie hieronder een verslag van mijn eerste raceweekend tijdens de Paasraces.



Met sportieve groet,
Niels Langeveld
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet