IndyCar

IRL: Helio Castroneves wint Michigan Indy 400

De Braziliaan Helio Castroneves schreef met zijn Penske Dallara Honda de Michigan 400 op zijn naam en nam de leiding in de stand van het kampioenschap van Sam Hornish jr. over.

tekst Willem J. Staat

 Podium Michigan

Helio Castroneves won op de thuisbasis van de Penske Corporation in Michigan. Foto IRL

Spyderman nieuwe leider kampioenschap
De Braziliaan Helio Castroneves nam met een overwinning tijdens de Michigan Indy 400 op de MIS de leiding van zijn teamgenoot Sam Hornish jr. in het kampioenschap over en bezorgde Marlboro Team Penske haar 22e overwinning in de IRL. "Het deed me goed om voor al die werknemers van de Penske Corporation hier te winnen" verklaarde een overgelukkige Helio Castroneves na afloop. Team Penske zegevierde in 1991 voor de laatste maal op Michigan in een CART-wedstrijd met de legendarische Rick Mears aan het stuur. Sam Hornish jr. die tot aan Michigan het kampioenschap leidde viel na 62 ronden met motorproblemen uit. De Brazilianen Castroneves en Vitor Meira maakten eigenlijk de dienst uit.

 Vitor Meira Michigan

Weer een uitstekende race van Vitor Meira. De Braziliaan was andermaal dicht bij een overwinning. Foto: Honda

Meira was andermaal dicht bij een overwinning en reed 75 ronden op kop maar kwam niet verder dan een tweede plek. "Ik wist dat we goed met herstarts waren, jammergenoeg kwamen er geen neutralisaties meer" De wedstrijd bleef 149 ronden zonder neutralisatie en verdween als één van de snelst verreden IRL-races de geschiedenisboeken in. Ganassi-coureur Dan Wheldon eindigde als derde.

Danica Patrick kwaad
Danica Patrick moest het vrijwel de gehele wedstrijd zonder telemetrie stellen en moest kort voor het einde een achtste plek prijsgeven omdat zij zonder methanol viel. De woedende Patrick klom al stampvoetend uit haar bolide en verkocht de Rahal-Letterman Dallara nog een enorme schop. Zij weigerde het team de schuld te geven, maar de harmonie voor de resterende races is er ver te zoeken.

UITSLAG
1. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 200 ronden
2. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 200 ronden
3. Dan Wheldon(BR) Dallara Honda 200 ronden
4. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
5. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Honda 200 ronden
6. Scott Sharp(USA) Dallara Honda 200 ronden
7. Ed Carpenter(USA) Dallara Honda 199 ronden
8. Marco Andretti(USA) Dallara Honda 199 ronden
9. Kosuke Matsuura(J) Dallara Honda 199 ronden
10.Jeff Simmons(USA) Dallara Honda 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet