Acceleration 14

Acceleration: Nigel Melker wint FA1 race op de Nürburgring

PICARIELLO-MELKER-BORTOLOTTI-Saturday

In een wat chaotische eerste race voor de FA1 tijdens het Acceleration weekeinde op de Nürburgring waren er twee verbaasde gezichten te zien op het podium. Winnaar Nigel Melker en de als tweede geklasseerde Mirko Bortolotti waren blij verrast toch het podium te hebben gehaald na een vreemde race over 18 ronden.

Tekst en foto's: PR

Het begon al bij de start: polesitter Nigel Melker schoot ver voorbij zijn startpositie tot zelfs ruim over de start-finishlijn, waarna de wedstrijdleiding besloot tot een extra 'formatie ronde' waarna de rijders opnieuw hun startpositie in namen. Melker kwam niet goed weg. Bortolotti pakte de kop in de eerste bocht door buitenom Melkers Azerti-teamgenoot Alessio Picariello te verschalken, maar werd vervolgens in de rondte geduwd door Picariello. Bortolotti viel daardoor terug naar de laatste plaats, terwijl Melker om het incident heen kon rijden. Iets later werd hij echter ingehaald door de Slovaak Richard Gonda (teamgenoot van Bortolotti bij Ghinzani). Na een eveneens chaotische pitstop serie van de FA1 coureurs trok Nigel Melker uiteindelijk alsnog aan het langste eind en won hij de race, met Bortolotti op de tweede plaats en Gonda op drie.

MELKER-Saturday-

Melker: "Het was een 'crazy race'. Ik had een slechte start, maar kon het gedoe in de eerste bocht ontwijken. Bij de pitstops kreeg ik een signaal om binnen te komen, maar toen ging mijn teamgenoot ook, dus ik bleef een ronde langer buiten. En dat was maar goed ook, want bij mijn teamgenoot waren de banden niet klaar en moest hij voor een tweede keer binnenkomen... Ik had echt geluk dat ik de race op mijn naam heb kunnen schrijven!" Bi j Team Ghinzani was men 'not amused' dat Melker geen staf kreeg voor zijn doorschieten op de grid en dat Piceriello onbestraft bleef voor zijn roekeloze actie op Bortolotti. Maar de sportcommissarissen en de wedstrijdleiding waren niet gevoelig voor de argumenten van oud-Formule 1 coureur Piercarlo Ghinzani.

PADDOCK-Saturday

In de MW-V6 Pickup series was er Nederlands succes met de snelste tijd in de eerste kwalificatietraining voor Bas Schouten, die in de tweede sessie naar de 7e plaats reed. Voor Danny van Dongen is het een druk weekeinde, met 3 races op zondag in de MW-V6 Pickup Series en een race in de Superlights van de SuperCar Challenge. Maar vandaag verliep het allemaal naar wens: "Ik ben tevreden met mijn derde plaats bij de Superlights in de Praga en met twee keer een tweede tijd in de beide kwalificatietrainingen voor de Pickups!"

GULDEN-Saturday

Ook de andere Nederlandse deelnemers draaiden goed mee. De door Bas Koeten Racing inmiddels op punt gezette Pick-Ups zijn spectaculair, maar zoals debutante Priscilla Speelman (2 keer 14e) opmerkte: "Het is zeker geen gemakkelijke auto en het is hard werken, maar wel een heel leuke en competitieve klasse." Jack van der Ende werd 2 keer 4e, Jean-Paul van Dongen 11e en 9e, Pim van Riet 12e en 6e en Leon Rijnbeek 15e en 11e.

LSC-START-Saturday

Bij de Legends werden zaterdag al twee races verreden, waarbij Joris Schouten in de door de Georgier Davit Kajaia gewonnen Race 1 naar een keurige vierde plaats reed. Hij herhaalde die prestatie in race 2, waar de top 3 weer een close finish beleefde, met een halve seconde verschil tussen de als eerste geklasseerde Ier Niki Meredith en de Deen Frederik Nymark, die op de derde plaats eindige.

FA1-PODIUM-Saturday

FA1 – Race 1, 18 ronden
1. Nigel Melker (NL), 29 min 07,011 sec (= gem. 172,03 km/uur)
2. Mirko Bortolotti (I), op 8,754 sec
3. Richard Gonda (SLO), op 20,786 sec

LSC-PODIUM-2-Saturday

Legend SuperCup – Race 1, 10 ronden
1. Davit Kajaia (GEO), 22 min 04,412 sec (= gem. 126,06 km/uur)
2. Frederik Nymark (DK), op 0,228 sec
3. Niki Meredith (IRL), op 1,427 sec
4. Joris Schouten (NL), op 14,028 sec

LSC-PODIUM-3-Saturday

Legend SuperCup – Race 2, 10 ronden
1. Niki Meredith (IRL), 22 min 03,052 sec (= gem. 126,10 km/uur)
2. James Holman (GB), op 0,051 sec
3. Frederik Nymark (DK0, op 0,500 sec
4. Joris Schouten (NL), op 20,640 sec

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet