IndyCar

Champcar: Zwolsman maakt indruk in San José, Pastorelli tiende

Mi-Jack Conquest-coureur Charles Zwolsman maakte behoorlijk wat indruk in het Californische San José. De Nederlander leidde zijn eerste Champcar-wedstrijd, maar eindigde uiteindelijk als negende. De Fransman Sebastien Bourdais won zijn vijfde Champcarwedstrijd dit seizoen.

tekst Willem J. Staat

 Zwolsman Race SJ

Charles Zwolsman maakte in San José behoorlijk wat indruk. Foto: Champcar.

Zwolsman maakt indruk
Voor het eerst dit seizoen hadden Charles Zwolsman en Nicky Pastorelli, die respectievelijk als negende en tiende eindigden geen reden tot klagen. Beiden eindigden in de Top 10.

Charles Zwolsman wist winnaar Sebastien Bourdais maar liefst dertien ronden achter zich te houden en bezette tot de 80e ronde de derde plaats. Charles hoopte dat er zich geen neutralisaties meer zouden voordoen zodat er tot het einde geracet zou kunnen worden, maar de laatste neutralisatie die door Katherine Legge veroorzaakt werd waarvan Zwolsman's teamgenoot Andrew Ranger het slachtoffer werd maakte aan alle aspiraties een einde.

"Het was fantastisch om in de Top 3 te rijden, het deed me goed, hoewel ik wist dat we nog een keer moesten stoppen. We hoopten dat het tot het einde groen zou blijven, maar de neutralisatie betekende dat de anderen niet meer behoefden te stoppen. Wij konden het tempo van de leiders bijhouden, maar na mijn stop probeerde ik Oriol Servia voorbij te steken, maar hij had nog "push to pass" over zodat hij zich gemakkelijk kon verdedigen. Zwolsman verdiende tevens een extra punt voor het op kop rijden. Zwolsman's teamgenoot Andrew Ranger viel ten gevolge van de crash met Legge voor de eerste keer dit seizoen uit.

Tweede Top 10 voor Pastorelli
Nicky Pastorelli eindigde voor de tweede keer dit seizoen in de Top 10. Pastorelli: "Het was geweldig in San José. Ik voel me thuis op een stratencircuit, wij hebben er met het gehele Rocketsports Team hard voor gewerkt.Het gaat de goede kant op." Bij de eerste neutralisatie in de vijfde ronde maakte Nicky zijn eerste pitstop en klom vanaf een zestiende positie naar de veertiende plek. Door een uitstekende pitstop wist hij zijn positie te behouden totdat Wil Power hem voorbijstak, die Nicky wederom wist te verschalken. Tijdens de wedstrijd raakte de Rocketsports-coureur tweemaal de muur in Turn 1. "Op zo'n stratencircuit wordt iedere fout die je maakt onheroepelijk afgestraft, maar dat vind ik nou het leuke aan zo'n baan." aldus Pastorelli die na het uitvallen van Andrew Ranger als tiende eindigde.

Vijfde overwinning voor Bourdais
Newman-Haas coureur Sebastien Bourdais boekte zijn vijfde Champcarzege dit seizoen, gevolgd door de beide Rusport-coureurs Cristiano da Matta en Justin Wilson. Aanvankelijk had de Brit Dan Clarke nog wat druk bij de Fransman uitgeoefend maar de Brit moest in de 50e ronde met kapotte versnellingsbak opgeven. De Fransman Nelosn Philippe eindigde als vierde. Een incident tussen de beide Canadezen Paul Tracy en Alex Tagliani zou voor heel wat gespreksstof zorgen.

 Vechtpartij PT AT

De confrontatie tussen de Canadezen Paul Tracy en Alex Tagliani eindigt in een vechtpartij in de pitlane. Foto: pws-consultancy

In de 51e ronde schoot Forsythe-coureur Paul Tracy de nooduitgang in, maar keerde nogal onachtzaam op de baan terug waarbij hij zijn landgenoot Alex Tagliani elimineerde. In de pitlane kwam het tot een confrontatie waarbij Tagliani bij de keel greep en Tracy voor van alles en nog wat uitmaakte. Omstanders wisten beide vechtersbazen snel te scheiden. "Het was mijn fout, want ik had de gehele dag al remproblemen, ik zei dat het me speet, maar hij bleef als een wilde te keer gaan" aldus Tracy. Tagliani weigerde te zeggen wat hij exact tegen Tracy zei maar verklaarde wel dat hij zijn ogen niet kon geloven toen hij ineens de Forsythe-bolide torpedeerde.

Tracy's teamgenoot A.J. Allmendinger kwam tijdens een neutralisatie de pits in terwijl die gesloten was en werd in het klassement teruggezet. Allmendinger: "Racecontrol vertelde dat wij de pits binnen konden komen en dan draaien ze het om. Je kunt dan nog wel een klacht indienen, maar dat kun je dan ook vergeten." Eerder in de wedstrijd had Allmendinger al wat tijd verloren toen hij Sebastien Bourdais bij de start raakte. Het team herstelde een verbogen vleugel in een recordtijd. Allmendinger eindigde uiteindelijk nog als zevende.

UITSLAG
1. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 97 ronden
1.38.00.168 (gemiddeld 137.911 km/u)
2. Cristiano da Matta(BR) Lola Cosworth 97 ronden
3. Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 97 ronden
4. Nelson Philippe(F) Lola Cosworth 97 ronden
5. Mario Dominguez(Mex) Lola Cosworth 97 ronden
6. Wil Power(AUS) Lola Cosworth 97 ronden
7. A.J. Allmendinger(USA) Lola Cosworth 97 ronden
8. Oriol Servia(ESP) Lola Cosworth 97 ronden
9. Charles Zwolsman(NL) Lola Cosworth 97 ronden
10.Nicky Pastorelli(NL) Lola Cosworth 97 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet