Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Voorbeschouwing 98e Indy 500

Het startveld van de Indy 500 is dit jaar zo competitief dat er zoals in het verleden niet echt een gedoodverfde favoriet valt aan te wijzen. Van de 33 starters hebben er maar liefst 20 coureurs een Champcar- of Indycarwedstrijd gewonnen. De Superteams van Andretti, Ganassi en Penske blijven natuurlijk altijd favoriet voor de hoofdprijs.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar, Honda Racing USA

2014 Tony Kanaan

Tony Kanaan komt dit jaar uit voor het team van Chip Ganassi dat al 25 jaar lang over de steun van Target Stores beschikt. Vandaar dat het Target Rood door een zilverachtige kleur vervangen is.

Voorbeschouwing 98e Indy 500
Een echte gedoodverfde favoriet valt er dit jaar niet aan te wijzen. Tony Kanaan won vorig jaar voor het team van KV Technology de Indy 500 en maakte afgelopen winter dankzij de bemiddeling van Dario Franchitti een overstap naar Ganassi Racing. De overstap naar Ganassi Racing zorgt er overigens wel voor dat Kanaan over meer zegekansen dan in het verleden beschikt. Zijn teamgenoot Scott Dixon is daar natuurlijk het beste bewijs van. Hoewel Dixon de Indy 500 slechts eenmaal won, heeft hij drie Indycartitels op zijn naam staan won hij slechts eenmaal de Indy 500. Ryan Briscoe behoort bij Ganassi eveneens tot de kanshebbers en zal het ondanks zijn 30e startplek vooral van strategie moeten hebben.

Dit geldt natuurlijk ook voor het team van Roger Penske dat met Juan Pablo Montoya, Will Power en Helio Castroneves over een formidabele line-up beschikt. Castroneves zou zo maar voor een vierde overwinning kunnen gaan. Ook de aspiraties van Juan Pablo Montoya moeten niet onderschat worden. Bij het NASCAR Team van Chip Ganassi behoorde de Colombiaan bij de Brickyard 400 vrijwel elk jaar tot de kanshebbers. Hij kent de baan dan ook op zijn duimpje.

2014 originele Penske Kleuren
Het blijft een fantastisch gezicht, die originele retrokleuren en retrohelm van Castroneves.

Andretti Autosport behoort met Ryan Hunter Reay en Marco Andretti zeker tot de kanshebbers. Insiders vinden wel dat Marco Andretti nu toch maar eens een keer moet gaan winnen, want het is nu al 45 jaar geleden dat Mario Andretti met een Hawk Ford de Indy 500 op zijn naam schreef. Na de crash van James Hinchcliffe tijdens de GP van Indianapolis twee weken geleden deden er geruchten de ronde dat de 71 jarige Mario eventueel diens cockpit zou overnemen. Hoewel de Andretti-aanvankelijk aarzelde om dit toe te geven, bevestigde Mario inderdaad dat hij plannen uit om nog eens in te stappen. In 2003 gebeurde dit al eens eerder toen hij de auto van Tony Kanaan trachtte te kwalificeren. Andretti vloog de Speedway uit......... Hinchcliffe, die bij de crash twee weken geleden een lichte hersenschudding opliep, kwalificeerde zich op de eerste startrij.

2014 Aleshin
Mikhail Aleshin is de eerste Rus die aan de Indy 500 deelneemt. Een hoge klassering kan zelfs weleens positieve politieke gevolgen buiten de autosport hebben..........

Vredestichter Aleshin?
Carlos Munoz, die het vorig jaar bij Andretti Autosport uitstekend deed, moet zeker niet voor een hoge klassering onderschat worden. Op de vierde startrij bevinden zich Juan Pablo Montoya, Scott Dixon en Kurt Busch. Drie coureurs met een enorm pak oval ervaring. Voor oval-insiders zal het interessant om te zien zijn hoe hun wedstrijd zich zal ontwikkelen. De Rus Mikhail Aleshin is bij het team van Schmidt Peterson Motorsports de afgelopen weken systematisch te werk gegaan. Voor insiders is het duidelijk dat hij kans maakt op een hoge rookie klassering. Mocht Aleshin erin slagen om de Indy 500 op zijn naam te schrijven dan kan dit eventueel politieke consequenties hebben door politieke kou tussen de VS en Rusland, vanwege de Oekraïne crisis, enigszins uit de lucht te halen. Politiek en Sport kun je m.i. niet met elkaar vermengen maar het zal altijd gebeuren. De kansen van Sebastien Bourdais, Takuma Sato en Justin Wilson moeten eveneens niet onderschat worden. Jacques Villeneuve is te lang uit het ritme geweest om een serieuze kandidaat voor de eindoverwinning te zijn. Een goede teamstrategie kan hem echter wel aan een goede klassering helpen. Wat Villeneuve bezielt om na 19 jaar nog eens op de Speedway terug te keren, is enigszins raadselachtig. Realistisch gezien zijn de kansen minimaal.

2014 Pippa Mann De Britse Pippa Mann brengt de strijd tegen borstkanker onder de aandacht.

Die zijn dit waarschijnlijk ook voor Polesitter Ed Carpenter. Achter het team van Ed Carpenter Racing staat Tony George. Carpenter beschikt over een solide basis en oval-ervaring, maar beschikt persoonlijk absoluut niet over de klasse van zijn rivalen. Polesitter Carpenter is goed voor een Top 10 klassering maar verrassingen kunnen nooit worden uitgesloten. Teamgenoot J.R. Hildebrandt verspeelde drie jaar geleden in het zicht van de overwinning en werd daarna door het inmiddels opgeheven Panther Racing aan de deur gezet. Hildebrandt werd toen door de betreurde Dan Wheldon verslagen. Gaat Hildebrandt dit jaar revanche nemen?

In 2013 stonden er zelfs vier vrouwen op de startgrid. Dit jaar is de Britse Pippa Mann de enige vrouwelijke deelneemster. Met haar deelname tracht Mann de strijd tegen borstkanker onder de aandacht te brengen. Zij kwalificeerde zich als 21e.

2014 Jacques Villeneuve
Na 19 jaar keert Jacques Villeneuve weer terug op de Brickyard. De kans op een tweede overwinning is uiterst gering.

De rookiekandidaten voor dit jaar zijn Mikhail Aleshin, Kurt Busch, Jack Hawksworth, Martin Plowman, James Davison en Carlos Huertas. De man die dit jaar echter het grootste applaus gaat krijgen is natuurlijk Dario Franchitti. De Schot is inmiddels vrijwel hersteld van zijn zware crash in Houston eind vorig seizoen maar moest definitief een streep onder zijn actieve carrière zetten. Als eerbetoon aan zijn indrukwekkende carrière neemt de Schot a.s. zondag op Indianapolis Motor Speedway voor de laatste maal achter het stuur plaats. Ditmaal echter achter het stuur van de Camaro Pacecar

2014 Dario Franchitti Pace Car
Dario Franchitti trainde met de Camaro Pace Car. Geloof maar dat er heel wat door die man heen zal gaan tijdens zijn allerlaatste rondes over de Speedway.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet