DNRT

DNRT: Schilders en Verswijveren verdelen buit in Ribank Mazda MaX5 Cup

480 Zolder 19 210514 nl jpg72

De spanning aan kop in het veld van de Ribank Mazda MaX5 Cup kon niet beter in beeld gebracht worden dan gisteren tijdens de twee races op het circuit van Zolder. Met onderling, zowel in de baan als aan het eind op de finishlijn, zeer kleine verschillen pakten Rudy Schilders en Youri Verswijveren beiden een overwinning en verdeelden daarmee de buit zo eerlijk mogelijk, gezien ook de onderlinge krachtsverhoudingen.

Tekst en foto's: PR

De vrije training was een prooi voor de verrassend sterke Youri Verswijveren (Youri Racing) met een tijd van 2:00.017, bijna een volle seconde sneller dan Rudy Schilders (IL Motorsport Racing 1), leider in de tussenstand van het kampioenschap, die de derde tijd liet noteren. Daar tussenin nestelde zich Jaap de Visser (Team Zeelandair).
De kwalificatie leverde een iets ander beeld op. Verswijveren stond na één ronde al langs de kant met een geknapte V-snaar, maar had in de tussentijd wel de derde plaats op de grid te pakken, zo bleek na afloop van de 20 minuten. Schilders was de snelste met een tijd van 2:00.608, gevolgd door Kevin van der Slik (Van der Slik Racingteam) op slechts 14-honderste van een seconde. De Belg Raf Lemmens (Autobedrijf Lemmens) pakte de vierde tijd, gevolgd door Jaap de Visser. De jongste rijder van het veld, de 15-jarige Job van Uitert (Geva Racing), reed zijn blauwe MaX5 naar een verdienstelijke zesde plek op de grid. Carlo Izelaar (IL Motorsport Racing 3) werd slachtoffer van de regelgeving in België op het gebied van geluidsoverlast. Ondanks zijn op twee na snelste kwalificatietijd werd hij uit de uitslag gehaald omdat zijn auto één decibel teveel geluid produceerde. Ook Deeza Racing van Niels en Rik de Zaaijer werd op basis van deze regel gediskwalificeerd.

Gastrijder op het exact 4,0 km lange circuit van Zolder was deze keer Odiel Mennink, journaliste, founder en hoofdredacteur van FemmeFrontaal.nl, de website met een vrouwelijke kijk op auto's. Zij haalde in februari haar race-licentie en had in de week voorafgaand aan deze races nog geoefend op Zolder, maar moest duidelijk nog wennen. Zowel in de vrije als in de tijdtraining eindigde ze op de laatste plaats.

480 Zolder 17 210514 nl jpg72

Routinier Schilders maakte vanaf pole geen fout bij de start van de eerste race en hield bij het ingaan van de eerste bocht zin koppositie, meteen fel op de huid gezeten door Van der Slik, Verswijveren en Lemmens. Een aantal ronden streden deze vier auto's om de eerste plek, die Verswijveren op een gegeven moment toch wist te bemachtigen. Een ronde later was het Schilders weer die de kop overnam en zo bleef de race tot het eind uiterst spannend. Na het uitkomen van de laatste chicane leidde Schilders nog, maar wist zich uiteindelijk op de streep geklopt door een slimme en acurate Verswijveren, die komend uit de slipstream met een voorsprong van slechts 0,1 seconde de volle winst pakte. Achter Schilders waren het respectievelijk Van Uitert, Van der Slik en De Visser die de meeste punten pakten.

De grootste progressie boekte Thomas Middel (RAM Racing), die als laatste moest starten nadat hij zich niet kon kwalificeren vanwege een technisch mankement aan z'n auto. Hij reed van plaats 27 naar 12. Grootste pechvogel was Willem Derks (Enjoy the Joy), die vanwege een spin van de voor hem rijdende Nevill Meurens van het gelijknamige Belgische team de hele grindbak van de eerste bocht door moest, maar uiteindelijk z'n weg kon vervolgen en als 20e de streep passeerde.

480 Zolder 12 210514 nl jpg72

Door zijn winst mocht Verswijveren in de tweede race vanaf pole startten en bij het doven van het rode licht was hij zodanig snel weg dat hij de minstens zo goed vertrokken Schilders meteen kon blokkeren. In die volgorde gingen de kemphanen de eerste bocht in, gevolgd door Van Uitert, Van der Slik, De Visser en de Duitser Sven Lüttgens (IL Motorsport Racing 2). Ook in deze race bleken de verschillen in de top tien van het veld uiterst klein, wat tot vele spannende momenten leidde. Schilders wist het Verswijveren dusdanig moeilijk te maken dat de laatste onder de druk bezweek en een paar plaatsen terugzakte. Met Schilders aan de leiding vocht Verswijveren zich echter terug langs Van der Slik en de jonge Van Uitert, om uiteindelijk vlak achter Schilders over de streep te gaan met een achterstand van slechts 16-honderste van een seconde. Van Uitert werd derde en De Visser wist oud-BPO-kampioen Van der Slik nog te verschalken en pakte de vierde plek met 0,9 seconde voorsprong.

Met haar nog beperkte race-ervaring en de licentie net op zak was het een lastige dag voor Odiel Mennink. Met rondetijden die aanzienlijk langzamer waren dan de rest van het veld reed ze een wat eenzame race achteraan. Toch had ze zich dusdanig vermaakt dat ze serieus gaat nadenken over een vervolg.

480 Zolder 14 210514 nl jpg72

"Bij de eerste start kon ik het startlicht niet zien en was verrast dat de race al was begonnen. Ik merkte wel dat het er in de race een stuk fanatieker aan toe gaat dan in de trainingen. Daar moest ik wel aan wennen en ik moet zelf ook wat feller zijn. Bij de tweede start had ik met mijn 'coach' Leo van der Meer afgesproken dat hij op het juiste moment een gebaar zou maken, zodat ik tijdig kon starten. Dat lukte en vervolgens is het mee ook nog eens gelukt om mijn persoonlijk ronderecord met een seconde scherper te stellen. Het was een fantastische ervaring en ik ga zeker onderzoeken of we hier een vervolg aan kunnen geven", aldus Mennink.

De snelste raceronde gerekend over beide races was voor Youri Verswijveren in 2:00.087.
Schilders en Verswijveren behaalden beiden evenveel punten, waardoor de stand aan kop nu als volgt is: Schilders leidt met 249 punten, gevolgd door Van der Slik (237), Middel (229), Dick van Rij (Smurfracing.nl) (221), Lukas van Schagen (Loekalive) (218) en Verswijveren (206).
Het teamkampioenschap wordt aangevoerd door IL Motorsport Racing 2 met 202 punten, gevolgd door Team Zeelandair met 196 en SR Competition met 175 punten.

De totaal acht evenementen van de Ribank Mazda MaX5 Cup seizoen 2014 vinden plaats op drie verschillende circuits. Naast dat van Zandvoort worden ook Assen en het Belgische Zolder aangedaan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet