Sportscars

Sportscars: Vrij weekeinde voor Christijan Albers tijdens 24U Le Mans

140411 WEC Lotus LMP1
Deze computertekening is nog steeds het enige dat we tot nu toe van de Lotus LMP1 hebben gezien...

Het zat er dik in, en het kwam er nu uit: de Lotus LMP1 van het team onder leiding van dr. Colin Kolles, waarmee ook onze landgenoot Christijan Albers aan de start zou verschijnen, rijdt niet in Le Mans. Eerder al trok het team zich ondanks een vaste inschrijving terug voor de seizoensopener van het FIA WEC tijdens het Paasweekeinde op het circuit van Silverstone. Toen eind vorige week duidelijk werd dat ook de geplande test van deze week in Spa voor Lotus geen doorgang zou vinden, was het eigenlijk al wel duidelijk en met de publicatie van de officiële deelnemerslijst door de Automobile Club de l'Ouest werd bevestigd wat vrijwel iedereen al vermoedde: de Lotus rijdt niet in Le Mans. "Nou ja, ook wel lekker, heb ik een vrij weekeinde", zei Christijan Albers nogal laconiek, toen AUTOSPORT.NL hem om een reactie vroeg.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR


Tot het laatst toe hield het Lotus-team, dit jaar om sponsoringtechnische redenen rijdend onder Roemeense vlag, maar nog steeds gehuisvest langs de Duitse Autobahn A9 tussen Neurenberg en Ingolstadt, de schijn op. "Nee, we kunnen niet zoals oorspronkelijk gepland in Spa testen, maar we doen er alles aan om tijdens de testdag in Le Mans te rijden", verklaarde teammanager Boris Bermes afgelopen vrijdagmiddag nog glashard tegenover uw verslaggever. Terwijl hij toen dus al geweten moet hebben dat het niks zou worden, want Christijan Albers wist ook vorige week al van het afblazen van de geplande Le Mans-start.

De reden van alle vertraging ligt met name in de late overstap van een V8-motor van Neil Brown Engineering naar een zescilinder turbomotor van Advanced Engine Research. De oorspronkelijk geplande motor van Brown, gebaseerd op het Audi-DTM-blok, bleek in december niet geleverd te kunnen worden. Voor het kunnen inbouwen van de zescilindermotor moesten de bevestigingspunten aan de monocoque in het door Paul White ontworpen Lotus LMP1-chassis worden aangepast, en dat leverde de nodige vertraging op. Ook waren er naar verluidt de nodige bureaucratische chicanes tijdens de FIA-crashtests, waardoor de voortgang opnieuw vertraging ondervond.

Volgens de ACO wil het Lotus-team, dat zelf officieel nog niets gecommuniceerd heeft, er vanaf de vierde seizoensrace van het FIA WEC, in september op het Circuit of The Americas in Austin, Texas, er wel bij zijn. "In principe rijd ik dan ook, zoals ik eigenlijk het hele kampioenschap zou rijden", aldus Christijan Albers. We wachten met belangstelling af...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet