WTCC

FIA WTCC races in Puebla Mexico: Opmerkelijk podium na de eerste race

Al voor de start van de elfde FIA WTCC- race is er veel en duidelijk gesproken over de conditie van de baan in het Mexicaanse Puebla. De racepiste, die in vergelijking met vorig jaar niet alleen op meerdere punten werd aangepast, maar door de organisatie kort voor deze race ook nog eens van een nieuwe asfaltlaag werd voorzien kreeg veel kritiek. De losse steentjes in die nieuwe asfaltlaag zouden volgens menig rijder een absoluut veiligheidsrisico betekenen.

Tekst: Jakob Dekker

Belangrijkste nieuws bij de start van de eerste race was het ontbreken van Rickard Rydell’s SEAT Leon op pole position. Een motorwissel tijdens de ochtenduren leidde voor de Zweed tot de reglementaire tien plaatsen terug op de startgrid. Na het verkleuren van het startlicht was Tavano in de Alfa daarom als snelste weg, direct gevolgd door de Honda van Ryan Sharp. Diens directe concurrent in ‘The Independents Trophy’, SEAT Team Holland coureur Tom Coronel, liet bij de start een plaatsje aan Jordi Gene in zijn fabrieks-SEAT. Tom lag dus bij de eerste doorkomst op een strakke vijfde plaats. Minder voortvarend verliep die eerste ronde voor de Brit Rob Huff in de Chevrolet. Hij belandde in één van de betonnen wanden, waarna de zwaar gehavende bolide midden op de baan kwam te staan. Het duurde de nodige tijd voor de rijder uit de auto stapte. Aangeslagen, maar in eerste oogopslag niet te zwaar geblesseerd kon de gedupeerde rijder zijn auto verlaten. Voor alle zekerheid werd hij met de ambulance eerst naar het medisch centrum op het circuit gebracht en later met de helicopter naar een ziekenhuis in de omgeving. Zijn opgestoken duim en zwaaiende hand gaven aan dat het redelijk goed afging.

Kort na het voorval werd de race via een ‘code rood’ stil gelegd om de hulpverleners alle ruimte te bieden. Om de race later weer op gang te brengen volgde er een vliegende start waarbij de rijders in de volgorde van na de eerste ronde startten.

Sharp maakte het zich daarbij niet makkelijk en ging kort daarna bijna in fout. Hij wist de Honda op de baan te houden en zijn positie te behouden. Geen voordeel dus voor Tom die goed om zich heen keek om vooral maar niet geraakt te worden door een van zijn volgers.

 tavano


Raceleider Tavano voerde het veld aan en vergrootte zijn voorsprong op merkgenoot Farfus en Sharp. Onze landgenoot had zich inmiddels voor Gene gepositioneerd waardoor deze een mooie buffer vormde tussen de Nederlander en zijn volgers. Een van hen, Alex Zanardi schoof even later –na een tik van Muller naast de baan en kon eerst na een dubbele 360 de neus weer in de juiste richting krijgen en de race vervolgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet