Porsche Cups

Porsche Supercup: Richard Westbrook kampioen

De 31 jarige Brit Richard Westbrook is de nieuwe Porsche Supercup kampioen. Aan een derde plaats had de Brit voldoende om de titel voortijdig in de wacht te slepen.

tekst Willem J. Staat

 Westbrook Team

Richard Westbrook en het Racing Team Morellato PZ Essen dat de Porsche Cup 2006 op haar naam schreef. Foto: Porsche

Richard Westbrook kampioen
Met een derde plaats sleepte de 31-jarige Brit Richard Westbrook op het circuit van Hockenheim voortijdig de prestigiueze Porsche Supercup-titel in de wacht. Westbrook is overigens de eerste Brit die deze titel op zijn naam schrijft. Westbrook won op Imola en de Nürburgring maar schreef tevens beide races op Indianapolis op zijn naam. Met zijn 911GT3 Cup behaalde Westbrook eerder dit seizoen twee tweede en drie derde plaatsen.

In 2005 nam Westbrook nam een volledig seizoen in de Porsche Supercup voor zijn rekening en begon met een indrukwekkende start in Bahrein waar hij pole, snelste ronde en de wedstrijd op zijn naam schreef. In 2002 startte de Brit in de Engelse Carrera Cup en in 1990 werd hij Brits Kartkampioen. De Benetton-Junior F3 avonturen eind negentiger jaren eindigden voor de Brit in een fiasco.

Richard Westbrook: "Deze zege wijd ik aan het team. Toen ik aan het begin van het seizoen naar een nieuw team overstapte wist ik niet wat mij te wachten stond. Het was roulette. Het was een fantastisch seizoen waaraan ik enorm veel plezier beleefd heb. Het winnen van de titel is de bekroning van mijn carriere. Ik beschikte over een fantastische auto en misschien zag het er weleens te gemakkelijk uit maar dat was het beslist niet. Met David Saelens, Uwe Alzen en Richard Lietz had ik sterke tegenstanders. Het was niet gemakkelijk. Toch wil ik David Saelens bedanken. Hij heeft steeds aangevallen en we hadden spannende duels, ik waardeer hem zeer. Wat de titel voor mij nog waardevoller maakt is dat ik hem hier in Hockenheim behaald heb, ofwel op het thuiscircuit van Porsche. Dat is werkelijk heel bijzonder."

 Lietz Hockenheim

Richard Lietz onbedreigd winnaar in Hockenheim. Foto: Porsche

Lietz onbedreigd winnaar
De Oostenrijker Richard Lietz won de wedstrijd op Hockenheim eigenlijk onbedreigd. Evenals in Monaco leidde de 22-jarige Oostenrijker van start tot finish. De Duitser Uwe Alzen eindigde op vier seconden achterstand als tweede. De Italiaan Alessandro Zampredi, die vorig jaar de titel op zijn naam schreef bezette de vierde plek. Patrick Huisman kon zijn goede uitgangspositie niet in een goed resultaat omzetten.

 huisman_hockenheim


De Nederlander spinde meteen in de eerste bocht maar een furieuze inhaaljacht leverde Patrick alsnog een negende plek op. Huisman maakt evenals Richard Lietz en Uwe Alzen met nog twee wedstrijden te gaan nog aanspraak op de tweede plaats in het kampioenschap.

Michel Bleekemolen ging als negentiende van start en wist zich snel naar de twaalfde plek op te werken. Maar door een spin in de Spitkehre viel hij uiteindelijk naar de 20e plek terug. De tweede Porsche die door de Duitser Oliver Freymuth bestuurd werd eindigde als zeventiende nadat de splitter tijdens de wedstrijd beschadigd was. Toch kon Freymuth qua snelheid het tempo goed bijhouden, maar meer progressie zat er jammergenoeg niet in. Simon Frederiks eindigde als zestiende terwijl Arjan van der Zwaan als 21 en laatste eindigde.

UITSLAG
1. Richard Lietz(A) 26.29.627 (gem. 155.379 km/u)
2. Uwe Alzen(D) op 4.016 seconden
3. Richard Westbrook(GB) op 10.517 seconden
4. Alessandro Zampredi(I) op 11.858 seconden
5. Lance David Arnold(D) op 12.410 seconden
6. Christian Menzel(D) op 13.342 seconden
7. Marc Benz(CH) op 19.312 seconden
8. Hannes Neuhauser(A) op 21.900 seconden
9. Patrick Huisman(NL) op 22.694 seconden
10.Philipp Beyrer(CH) op 26.560 seconden.

Snelste ronde:
Richard Lietz 1.45.019 (gem 154.794 km/u in de 7e ronde)

 Doughnut Westbrook

Richard Westbrook de nieuwe Porsche Supercup-kampioen bedankt het publiek in Hockenheim met een doughnut. Foto: Porsche
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet