GT

FIA GT: 24h Spa - Beslissing in de laatste minuten, Maserati wint opnieuw

 Fassler pitstraat

Hier valt de beslissing: Marcel Fässler rijdt in de voorlaatste ronde eenmaal door de pitstraat

Voor de tweede achtereenvolgende keer heeft de Vitafone-Maserati MC12 GT1 met Michael Bartels, Eric van de Poele en Andrea Bertolini de overwinning behaald tijdens de 24 Uur van Spa-Francorchamps. De strijd bleef spannend tot in de slotfase, maar uitendelijk werd de Phoenix-Aston Martin met Stéphane Lemeret, Jean-Dénis Deletraz, Andrea Piccini en Marcel Fässler toch tweede. De definitieve beslissing viel toen Fässler twee ronden voor het einde nog eenmaal door de pitstraat reed. Mike Hezemans werd op de derde plaats de best geklasseerde Nederlander, samen met zijn GLPK Carsport-Corvette-teamgenoten Bert Longin, Anthony Kumpen en Kurt Mollekens.


Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


De spanning in het laatste uur was te snijden. Even na 15.00 uur kwam de Phoenix-Aston Martin binnen voor de laatste rijderswissel, waarbij Marcel Fässler Andrea Piccini afloste. Daarmee kwam de Maserati aan de leiding, maar ook die moest nog naar binnen. Dat gebeurde een minuut of tien later, met een voorsprong van 1,52 minuten. Hier nam Michael Bartels de plaats in van Eric van de Poele en met een voorsprong van nog geen tien seconden op de Aston Martin kwam Bartels de baan weer op.

 Maseati team

Blijdschap bij het Vitafone-team als Michael Bartels over de finish komt. Het dak van de auto is nog net zichtbaar

In de ronden erna bleef het gat klein, maar het inhalen van achterblijvers zorgde wel af en toe voor wat tijdverlies. Met nog 23 minuten te gaan bedroeg het verschil 10,138 seconden, terwijl er tegelijkertijd een nieuw afstandsrecord werd gevestigd, want op dat moment werd het bestaande record van 576 ronden gebroken. Het verschil liep in de volgende ronde op tot iets boven de elf seconden en zo bleef het, totdat Marcel Fässler twee ronden voor het einde onverwacht de pitstraat indook, vermoedelijk vanwege mogelijk te weinig brandstof aan boord.

 finish_24hrs


Zo werd de zege voor het Maserati-team veiliggesteld, het Duits-Belgisch-Italiaanse trio won met het nieuwe afstandsrecord van 589 ronden en een voorsprong van 1.41,482 minuten.

Hezemans, Kox en Menten in top vijf

Wat velen na het chronische olieverlies sinds vier uur in de nacht al niet meer voor mogelijk hadden gehouden, gebeurde uiteindelijk toch nog: de GLPK Carsport-Corvette eindigde als derde met Mike Hezemans, Anthony Kumpen, Kurt Mollekens en Bert Longin. Daarachter werd Peter Kox met de BMS-Aston Martin en teamgenoten Pescatori, Babini en Enge vierde, doordat de Zakspeed-Saleen in het laatste uur vanwege een benzinelek lang stilstond en terugviel.

 menten


Ook Jos Menten reed in de top vijf, want door het probleem van de Saleen schoof de PSI Experience-Corvette door naar de vijfde positie. De rijder uit Haelen deelde dit succes met de Fransen Jean-Philippe Belloc en Patrick Bornhauser en de Belg Frédéric Bouvy.


Spyker keurig vierde in GT2

De overwinning in de GT2-klasse ging afgetekend naar de AF Corse-Ferrari met Mika Salo, Rui Aguas en Timo Scheider, voor de zusterauto met Matteo Bobbi, Jaime Melo en Stéphane Ortelli. De Spyker, waarin Jonny Kane de laatste stint voor zijn rekening nam, eindigde verdienstelijk op de vierde plaats in de klasse en de tiende plaats overall.

Nieuwe Porsche wint G2

In de G2-klasse ging zoals wel te verwachten viel de zege naar de nieuwe GT2-Porsche, maar de beslissing viel ook hier pas in de namiddag, nadat bij de auto van Timo Bernhard, Marc Lieb en Pedro Lamy de versnellingsbak moest worden gewisseld en bij de andere auto van Lucas Luhr, Sascha Maassen en Marcel Tiemann een nieuwe draagarm van de wielophanging werd gemonteerd. Dat laatste kostte minder tijd, zodat de auto van Luhr, Maassen en Tiemann de overwinning pakte.

Vijfde plaats in klasse voor Roger Grouwels

Roger Grouwels werd met de in "Rudolph"-kleuren uitgevoerde Porsche 911 28e algemeen en vijfdee in de GT3-klasse, waarin de overwinning ging naar het Belgische kwartet Patrick Chaillet, Lairent Nef, Loic Deman en Christophe Geoffroy in de Dodge Viper.

 podium_maserati


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet