Sportscars

Sportscars: Nathanaël Berthon snelste op eerste ELMS testdag op Paul Ricard

GP2-coureur Nathanaël Berthon reed vandaag de snelste tijd op de eerste van twee testdagen van de European Le Mans Series (ELMS) op het Franse Circuit Paul Ricard. De Fransman, in Le Castellet uitkomend voor het Ierse Murphy Prototypes, liet in de tweede van drie sessies vandaag de snelste tijd noteren. Met een snelste tijd van 1:48.352 bleef de 24-jarige Berthon de rest van het veld ruim voor.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: European Le Mans Series

phototheque-2014-Essais-Officiels-Murphy
De Murphy Prototypes Oreca 03 Nissan was vandaag de snelste auto op Paul Ricard


Tijden de officiële krachtmeting van het nieuwe European Le Mans Series seizoen op het 5,791 kilometer lange circuit van Paul Ricard was het op dinsdagochtend in eerste instantie de Signatech-Alpine Alpine A450 Nissan die de snelste tijd liet noteren. Uiteindelijk wist voormalig F1 en Peugeot-coureur Christian Klien de snelste tijd neer te zetten. Paul Loup Chatin parkeerde in het laatste uur van de ochtendsessie de Signatech Alpine nog in de vangrail, maar wonder boven wonder wist het Franse team de schade te repareren en kon de auto in de nachtsessie al weer naar buiten.

In de middag sessie zette Berthon de snelste tijd op de klokken en was hij met zijn 1:48.342 ruim vier tienden van een seconde sneller dan de ochtendtijd van Klien. Ook in de tweede sessie verliep niet alles vlekkeloos. Michel Frey ging bij het opkomen van de Mistral van de baan en beschadigde de Race Performance Oreca 03 Judd daarbij zwaar. Frey zelf kon op eigen kracht uit het wrak klimmen en kon na een 'check-up' in het medical center weer terug naar zijn team.

phototheque-2014-Essais-Officiels-Loeb René Rast was met zijn Oreca 03 Nissan het snelste in de laatste sessie

In de afsluitende nachtsessie kwamen 24 van de 37 deelnemende teams in actie. Uiteindelijk was het René Rast die de snelste tijd liet noteren. De Sebastien Loeb Racing coureur bleef met zijn Oreca 03 Nissan de Fransman Nelson Panciatici een honderdste van een seconde voor.

Bij de GTE auto's was het Andrea Bertolini die de snelste tijd van de dag neerzette. In de afsluitende sessie was de SMP Racing coureur de snelste en liet hij een tijd noteren die een tiende sneller was dan die van AF Corse coureur Matt Griffin. Daniel Zampieri eindigde de dag als derde in de GTE klasse. Paul van Splunteren reed in totaal 31 ronden, maar kon niet aan de nachtsessie deelnemen nadat teamgenoot Dimitris Deverikos in de tweede sessie met de de Prospeed Porsche van de baan ging.

phototheque-2014-Essais-Officiels-SMP SMP Racing was vandaag zowel in GTE als in GTC een van de snelste teams

In de GTC-klasse voor GT3 auto's was het Pro GT by Almeras coureur Franck Perera die met zijn Porsche 997 GT3 R de snelste tijd wist neer te zetten. Zijn tijd, in de eerste sessie gereden, werd gedurende de dag niet meer verbeterd. Na drie sessies bleek de Fransman nog zes honderdste voorsprong te hebben op Kirill Ladygin in de SMP Racing Ferrari.

Morgen kunnen de teams nog zeven uur testen. Van 9 tot 13 uur is het circuit weer geopend voor de ochtendsessie, waarna om 14 uur het licht weer op groen gaat voor de laatste drie uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet