Sportscars

Sportscars: Porsche sluit FIA WEC-test als snelste af, Audi op tweede testdag bovenaan

140329 WEC Zaterdag 1
Snelste tijd van de tweede testdag voor Tom Kristensen in de Audi met startnummer 1

Negenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen reed in de Audi met startnummer 1 (Kristensen/Duval/Di Grassi) de snelste tijd van de tweede en afsluitende testdag van het FIA World Endurance Championship (WEC) op het circuit van Paul Ricard. In de ochtendsessie reed de Deen een tijd van1:43,017 minuten. Daarmee was hij vier tienden van een seconde sneller dan merkgenoot Benoît Tréluyer, die in de middagsessie met de Audi met startnummer 2 (Fässler/Lotterer/Tréluyer) met 1:43,423 minuten de tijdenlijst aanvoerde. De snelste tijd over de beide dagen gerekend was de beste tijd van gisteren, gereden door Brendon Hartley in de nummer 20-Porsche (Bernard/Webber/Hartley).

Tekst: René de Boer (vanuit Le Castellet, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions


De middagsessie van de zaterdag kende de enige rode vlag van beide dagen: Neel Jani verloor op zijn allereerste ronde van de middag het rechter achterwiel van de Porsche 919 Hybrid met startnummer 14 (Dumas/Jani/Lieb), nadat de auto de eerste twee uur van de sessie binnen had gestaan vanwege een motorprobleem. Er was verder geen sprake van schade aan de auto, het wiel raakte los omdat het simpelweg niet goed was bevestigd. Voor de rest reden alle nieuwe auto's zonder problemen, waarbij de zes fabrieksauto's van Audi, Porsche en Toyota in totaal zo'n 9.000 kilometer aflegden – met hybridetechnologie en al.

140329 WEC Test 14
Een afgelopen wiel van de Porsche met nummer 14 zorgde voor een rode vlag in de middag

De snelste LMP2-tijd van de zaterdag kwam op naam van de nummer 47-KCMG-Oreca-Nissan (Howson/Bradley/Matsuda). Met een tijd van 1:51,071 minuten in de middagtest waren ze sneller dan de 1:51,318 minuten van de SMP-Oreca nummer 27 (Zlobin/Minassia/Mediani). De Millennium-Oreca met solorijder Shinji Nakano was met de snelste dagtijd van vrijdag echter ook het snelst in de optelling van de beide dagen.

140329 WEC Testdag2 47
Het KCMG-team reed de snelste tijd van de zaterdag in de LMP2-klasse

In de GTE-Pro-klasse was de fabrieks-Porsche nummer 92 (Holzer/Makowiecki/Lietz) evenals vrijdag het snelst, ditmaal met een tijd van 1:58,329 minuten. Ook in het totaal van de beide dagen was de fabrieks-Porsche het snelst in de klasse dankzij de tijd van vrijdagmiddag. In de middag van de tweede dag kwam dit team helemaal niet meer in actie, evenmin als tijdens de avondtest van gisteren. "We hebben hier eerder deze week al drie dagen getest, we hebben nu genoeg kilometers gemaakt", vond teambaas Olaf Manthey. De snelste dagtijd in de GTE-Am-Klasse was voor de Porsche van het Belgische Prospeed-team met het Franse trio François Perrodo, Emmanuel Collard en Matthieu Vaxivière. Met 1:58,641 minuten was het team in de ochtend het snelst. In de middagsessie vierde het team Proton Competition met de nummer 88-Porsche (Ried/Bachler/Al Qubaisi) en een tijd van 1:59,042 minuten de rangorde aan. Snelste GTE-Am-tijd over de twee dagen was de snelste tijd van de nummer 90-8Star Motorsports-Ferrari (Potolicchio/Roda/Ruberti) op vrijdagmiddag.

140329 WEC Testdag2 92
De nummer 92-Porsche reed in de middag niet meer, maar was het snelst in GTE-Pro.

140329 WEC Testdag2 75
Snelste tijd voor het Belgische Prospeed-team met de al uit 2009 daterende 911 RSR in de GTE-Am-klasse

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet