Sportscars

Sportscars: Porsche bepaalt tempo op eerste testdag Paul Ricard

140328 FIA WEC Testdag1 Dagsnelste Webber
Brendon Hartley reed in de avondsessie met de nummer 20-Porsche de snelste dagtijd

Porsche-coureur Brendon Hartley reed de snelste tijd op de eerste van de beide testdagen van het FIA World Endurance Championship (WEC) op het circuit van Paul Ricard. Tijdens de twee uur durende avondsessie reed de Nieuw-Zeelandse coureur een tijd van 1:41,289 minuten, die door niemand meer werd verbeterd. Ook in de middagsessie eindigde de Porsche 919 Hybrid met het startnummer 20, die Hartley samen met Timo Bernhard en Mark Webber bestuurt, bovenaan de tijdenlijst met 1:41,788 minuten. In de ochtendtraining reed Marcel Fässler in de Audi R18 e-tron quattro met het startnummer 2 de snelste tijd: de Zwitser kwam tot 1:42,788 minuten. De snelste LMP2-tijd van de dag ging naar Shinji Nakano, die met de nummer 23-Millenium-Oreca in de middag 1:48,970 reed. Snelste GTE-Pro-auto van de dag was de enig overgebleven fabrieks-Porsche van Marco Holzer, Fred Makowiecki en Richard Lietz met een tijd van 1:58,041 minuten in de middagsessie. De 8Star Motorsports-Ferrari van Vicente Potolicchio, Gianluca Roda en Paulo Ruberto was de snelste GTE-Am-auto van de dag met een tijd van 1:48,507 minuten, eveneens in de middag.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Castellet, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

140328 FIAWEC Testdag1 GTEAm
De 8Star Motorsport-Ferrari was het snelst in de GTE-Am-klasse

Natuurlijk moet er niet teveel waarde worden gehecht aan de rondetijden die op het 5,791 kilometer lange circuit worden gereden, want zeker bij de LMP1-fabrieksteams laat niemand nog het achterste van zijn tong zien. Bovendien testte Porsche van maandag tot en met woensdag al exclusief op Paul Ricard, dat tijdens die dagen hermetisch afgesloten was voor iedereen die er niets te zoeken had. En wie er precies welk programma rijdt, is voor buitenstaanders moeilijk te bepalen. Niettemin moet het voor Porsche, na alle onheilstijdingen die de afgelopen maanden over de nieuwe LMP1 uit Weissach de ronde deden, een goed gevoel geven dat men het tempo van de concurrentie goed lijkt te kunnen bijhouden. "Aankomen is ons doel voor de eerste race. Dat hebben we al eerder gezegd en dat is niet veranderd, maar we zijn tevreden met hoe het loopt", verklaarde Porsche-LMP1-projectleider Fritz Enzinger. Ook Mark Webber is snel gewend aan de sportwagens. "Ik heb moeten leren wat geduldiger te zijn dan in een Formule 1-auto, eerder te remmen voor de bochten en dergelijke dingen. Maar 360 is 360, of je nu in een Formule 1-auto of in een sportwagen rijdt, en dat is gewoon heel snel", aldus Webber.

140328 FIA WEC Testdag1 Porsche GTEPro
De fabrieks-Porsche zette de snelste dagtijd in de GTE-Pro-divisie   Zoals gemeld was de Audi met startnummer 2 (Fässler/Lotterer/Tréluyer) in de ochtendsessie het snelst, gevolgd door de beide Porsches (#14, Dumas/Jani/Lieb voor #20, Bernhard/Webber/Hartley) en de snelste Toyota (#7, Wurz/Sarrazin/Nakajima). Snelste LMP2-auto was de nummer 22 Millennium Racing-Oreca-Nissan (Giroix/Martin) voor de beide SMP-auto's (#27, Zlobin/Minassian/Mediani en #37, Ladygin/Shaitar/Ladygin). De GTE-Pro-ranglijst werd aangevoerd door de nummer 92 fabrieks-Porsche (Holzer/Makowiecki/Lietz) voor de beide Ferrari's van AF Corse (Rigon/Bruni/Calado) en RAM Racing (Griffin/Parente/Rossiter). Bij de GTE-Am's eindigde de nr. 90 8Star Motorsports-Ferrari (Potolicchio/Roda/Ruberti) bovenaan, gevolgd door de beide AF Corse-Ferrari's (#61 Perez-Companc/Cioci/Venturi en #81 Wyatt/Rugolo/Bird).

140328 FIAWEC Testdag1 SMP
Shinji Nakano reed de snelste LMP2-tijd van de dag met de SMP-Oreca


In de middag luidde de top drie in de LMP1: nummer 20 Porsche (Bernhard/Webber/Hartley) voor de nummer 2 Audi (Fässler/Lotterer/Tréluyer) en de nummer 14 Porsche (Dumas/Jani/Lieb). Snelste LMP2 was ditmaal de andere Millenium-Oreca met startnummer 23, bestuurd door Shinji Nakano, voor de G-Drive-Morgan (#26, Rusinov/Pla/Canal) en de nummer 22 Millenium-auto (Giroix/Martin). Het Porsche Team Manthey was wederom het snelst in GTE-Pro, opnieuw gevolgd door AF Corse en RAM-Ferrari. Met 8Star Motorsports en AF Corse eindigden dezelfde teams uit de ochtendsessie ook in de middag als eerste en tweede in de GTE-Am-klasse, al was de snelste AF Corse-auto ditmaal de Ferrari van Wyatt/Rugolo/Bird. De derde tijd was voor de Proton-Porsche met Ried/Bachler/Al-Qubaisi.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet