Sportscars

Sportscars: Notities vanuit de paddock in Le Castellet

140328 WEC Pitnotes vrijdag
Voor het eerst komen Porsche, Audi en Toyota gezamenlijk in actie

De FIA wil van de voorseizoenstest op Paul Ricard een jaarlijkse traditie maken en doet daarom zijn uiterste best om de aanduiding 'The Prologue' als begrip hiervoor te promoten. Naast de voorbereiding voor de teams en rijders is het evenement ook een uitgelezen gelegenheid voor journalisten en fotografen om materiaal in de aanloop naar het nieuwe seizoen te genereren. Daartoe zijn er voor het tweedaagse evenement 200 journalisten aangemeld. Daarnaast is morgen tijdens de tweede testdag ook publiek welkom: belangstellenden konden een gratis toegangskaart via het internet downloaden, wat volgens de organisatie niet minder dan 8.000 keer gebeurd is.

140328 FIA WEC Hendrikse
De Nederlander Jacques Hendrikse (r.) is ook dit jaar weer teammanager van het Porsche 911 RSR-fabrieksteam

Matthias Müller, bestuursvoorzitter van Porsche, is in Paul Ricard aanwezig om de verrichtingen van het Porsche-fabrieksteam gade te slaan. Zoals bekend is de tweedaagse test de eerste gelegenheid waarbij de nieuwe Porsche 919 Hybrid samen met de concurrenten van Audi en Toyota in actie komt. Naast de terugkeer in de LMP1-klasse is Porsche ook met een eigen fabrieksteam in de GTE-Pro-klasse actief, waar onder leiding van Olaf Manthey en met onze landgenoot Jacques Hendrikse als teammanager twee 911 RSR's worden ingezet.

Renger van der Zande is ook aanwezig op Paul Ricard en blijft zelfs tot aan de ELMS-test van begin volgende week. "Ik heb hier een aantal klanten voor mijn autosport-verzekeringsbedrijf Gullwing Insurance, dus dat is een goede reden om er te zijn", aldus de Nijmegenaar. Concrete plannen om als rijder in FIA WEC of ELMS in te stappen heeft hij niet: "Maar het is natuurlijk altijd goed om contacten te onderhouden. Zo ben ik vorig jaar tenslotte ook een aantal keren aan stoeltjes voor races gekomen."

140328 WEC Toyota schermen
Toyota nodigde veel journalisten uit, maar nieuwsgierige blikken waren niet altijd en overal welkom

Toyota gebruikte de introductie van de nieuwe TS040-Hybrid van gisteren als aanleiding om journalisten uit tal van Europese landen naar Paul Ricard uit te nodigen. Zo waren er op uitnodiging van de diverse Toyota-importeurs mediavertegenwoordigers uit België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Portugal en uiteraard Japan in Zuid-Frankrijk aanwezig. Die waren gisteren niet alleen getuige van de presentatie van de nieuwe LMP1-sportwagen, maar kregen ook de gelegenheid om op de prachtige wegen in het heuvellandschap van de departementen Var en Bouches du Rhône met de sportieve Toyota GT86 te rijden. De Nederlandse Toyota-importeur ondernam op dit vlak echter geen activiteit, zodat uw verslaggever zelf vlucht, huurauto en hotel betaalde om bij de presentatie en de aansluitende testdagen aanwezig te kunnen zijn.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Castellet, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet