Sportscars

Sportscars: Tom Kristensen rijdt Audi-raceauto door de straten van Le Mans

140325 Audi Fahrt 10
Tom Kristensen met de Audi R18 e-tron quattro door de straten van Le Mans

In principe zijn ze in Le Mans wel wat gewend. De jaarlijkse 24-uursrace, met vooral Britse bezoekers die vaak met de meest vreemdsoortige voertuigen en oldtimers komen. En tegenwoordig om het jaar ook nog eens Le Mans Classic, wat nog eens voor een flink aantal toeristen zorgt. Verder 24-uursraces met trucks, motorfietsen en karts. Maar een volbloed LMP1-raceauto gewoon over de openbare weg, van de Place des Jacobins bij de kathedraal naar het circuit, dat was zelfs voor de inwoners van het provinciestadje in het departement Sarthe wel iets bijzonders. Op deze spectaculaire wijze presenteerde Audi vandaag in Le Mans de nieuwe R18 e-tron quattro, waarmee het merk dit jaar deelneemt aan het FIA World Endurance Championship, het WK-lange-afstandsracen, waarvan de race in Le Mans natuurlijk het vlaggenschip vormt. Niemand minder dan negenvoudig Le Mans-winaar Tom Kristensen had de eer om de raceauto met hybride-technologie onder politiebegeleiding door de stad te besturen.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

140325 Audi Abfahrt 7
Kristensen vertrekt vanaf de Place des Jacobins

Natuurlijk wordt de prestigestrijd in het FIA WEC van dit jaar ook op PR-gebied gevoerd. Elke millimeter in printmedia, elke seconde televisie-aandacht, elke klik op een website is tenslotte om te zetten in een financiële tegenwaarde, en die is voor de fabrikanten minstens net zo belangrijk als de resultaten in competitieverband. Nadat Porsche dus eerder deze maand zijn nieuwe LMP1-auto onthulde tijdens de Autosalon van Genève en Toyota aanstaande donderdag voorafgaand aan de officiële FIA WEC-tests op het circuit van Paul Ricard zijn auto voor het komende seizoen presenteert, was het vandaag de beurt aan Audi, dat met een spectaculair optreden in Le Mans heel wat aandacht trok. "Het idee voor deze presentatie kwam van onze persafdeling, en ik was onmiddellijk enthousiast, omdat coureurs vroeger ook van de technische keuring op de Place des Jacobins in Le Mans met hun auto naar het circuit reden" , vertelde Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich. "Natuurlijk moest ik wel even ruggenspraak houden met de mensen van het team, want in 2003 hebben we ooit zoiets met Bentley gedaan en dat ging behoorlijk mis: de auto stopte en sloeg niet meer aan. Bovendien is het logistiek natuurlijk niet eenvoudig, maar ook dat kregen we hier prima voor elkaar."

140325 Audi Fahrt 9
De Audi R18 e-tron quattro in de straten van Le Mans

Van de Place des Jacobins naar het circuit
Uiteraard verleende de Automobile Club de l'Ouest, het stadsbestuur van Le Mans en de autoriteiten van het departement Sarthe meteen alle medewerking, want al die instanties begrepen ook wel dat de stunt PR-technisch een goede zet was. Niet voor niets had Audi uit heel Europa journalisten laten invliegen om verslag te doen van de presentatie. Vanaf het vliegveld van Frankfurt was er een speciale charter, die mediavertegenwoordigers uit Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Zwitserland en Nederland (namelijk uw verslaggever) direct naar het vliegveld van Le Mans bracht, vanwaar de paar kilometer naar het circuit per bus werd voltooid. Aldaar was in het 'Welcome Center' de rit van Tom Kristensen met de auto via een live-beeldverbinding op een groot beeldscherm te volgen. Vanaf de Place des Jacobins, waar voorafgaand aan de start alle Audi-coureurs aanwezig waren voor een handtekeningsessie, voerde de route via de Avenue Bollée, de Boulevard Niolas Cugnot en de Avenue Félix Geneslay naar de Voie de la Liberté, vanwaar Kristensen het circuitterrein opreed. In totaal moest hij 34 kruisingen en splitsingen over, waaronder enkele met rode verkeerslichten, en waren er 60 politiemensen en ambtenaren bij de realisatie van het project betrokken.

140325 Audi TK Onboard 8
Kristensen had het in de auto duidelijk naar zijn zin!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet