Sportscars

Sportscars: Terugtrekken SRT-Vipers kost Jeroen Bleekemolen zitje 24 Uur Le Mans

480 AutosportNL ViperGTLM WinterTest MtC
De Viper GT Le Mans tijdens de wintertests op Sebring

Toen we hem gisteren spraken in verband met zijn Braziliaanse avonturen van afgelopen weekeinde, wist hij nog van niets. Inmiddels echter lijkt het zeker dat Jeroen Bleekemolen op zoek moet naar een ander zitje voor de 24 Uur van Le Mans. De doorgaans bijzonder goed geïnformeerde Amerikaanse website Sportscar365.com berichtte gisteravond laat wat al een paar dagen als gerucht de ronde deed: het SRT-Viper-fabrieksteam heeft de toegekende twee startplaatsen voor de lange-afstandsklassieker aan de Sarthe teruggegeven aan de organiserend Automobile Club de l'Ouest.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Marcel ten Caat, Rebocar

"Teleurgesteld en vol respect moeten we de deelname aan de 24 Uur van Le Mans van dit jaar afwijzen", aldus Ralph Gilles, president en CEO van de sportdivisie SRT van de Chrylser Group, in een verklaring. "We voelen ons geëerd dat we door de ACO wederom voor deelname aan dit historische evenement werden uitgenodigd en we hebben hen als eerste over onze beslissing geïnformeerd. We blijven gericht op ons raceprogramma in Noord-Amerika voor 2014."

Geplande deelname Bleekemolen met Bomarito en Wittmer
Vorig jaar beleefde de Viper van de nieuwste generatie zijn terugkeer naar Le Mans, waar de door Oreca ingezette Vipers een aantal jaren eerder vele aansprekende successen behaalden. Voor dit jaar was de Le Mans-deelname met een tweetal door Riley Technologies gebouwde auto's gepland. De Viper met startnummer 93 zou daarbij worden gereden door Dominik Farnbacher, Marc Goossens en Rob Bell, terwijl Jeroen Bleekemolen samen met Jonathan Bomarito en Kuno Wittmer de Viper met nummer 94 zou besturen.

140314 USCC Sebring quali Bleekemolens
Geen Le Mans-deelname met SRT voor Jeroen Bleekemolen (r.), hier met broer Sebastiaan op Sebring

Verkopen stagneren
De verkopen van de Amerikaanse sportwagen, die door SRT wordt gebouwd, blijven duidelijk achter bij de verwachtingen. Onlangs al kwam het nieuws dat vanwege de achterblijvende afzet de fabricage van de auto in Detroit voor een periode van twee maanden wordt onderbroken. De stagnerende verkoop heeft zoals het er nu uitziet dus ook gevolgen voor de sportactiviteiten. Vorige week had het SRT-fabrieksteam met de Vuper de GT Le Mans-klasse tijdens de 12 Uur van Sebring kunnen winnen, maar dat succes werd het team door de foutieve beslissing van de IMSA-wedstrijdleiding (die in plaats van de uiteindelijk winnende fabrieks-Porsche de auto van Alex Job Racing uit de GT Daytona-klasse bestrafte) door de neus geboord. De GT Daytona-Viper van Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen en Ben Keating brandde al in het eerste uur van de wedstrijd volledig uit, nadat een gebroken aandrijfas de brandstofleiding had beschadigd.

140318 Sebring Viper display
SRT-Viper-promotie in het infield op Sebring, maar de verkopen van de straatauto's blijven ernstig achter bij de verwachtingen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet