IndyCar

IRL: Eerste zege voor Tony Kanaan tijdens A.J. Foyt 225 op Milwaukee

De Braziliaan Tony Kanaan won op de Milwaukee Mile de ABC Supply/A.j. Foyt Indy 225 IRL-wedstrijd. Negen wedstrijden lang domineerden de teams van Penske en Ganassi.

tekst Willem J. Staat

 Kanaan Milwaukee

Na negen races eindelijk een overwinning voor Andretti Green Racing op Milwaukee. Grote vreugde bij Tony Kanaan. Foto: IRL

ABC Supply/A.J. Foyt 225
Zelden wordt er een race naar een nog levende coureur vernoemd, de legendarische A.J. Foyt. viervoudig Indywinnaar en Le Mans winnaar in 1967 viel die eer gisteren in Milwaukee ten deel. De legendarische Yank gaf vanuit een golfkarretje het legendarische commande: "Lady and gentlemen start your engines". De veteraan ontving de afgelopen week een kunstknie nadat het originele exemplaar op de circuits nogal wat geleden had. "Het is dat ik zoveel fans heb, anders was ik nog niet eens gekomen" verklaarde de IRL-teameigenaar.

Na 200 ronden leek het Andretti Green Team haar tegenstanders verpletterd te hebben, met drie auto's op de eerste drie posities. De concurrentie dacht daar anders over. Sam Hornish jr. die als tweede gestart was kwam voor een aanval op Kanaan te kort. "De set-up was in het eerste gedeelte van de race gewoon niet goed" aldus Hornish, die ook nog eens met zware vibraties kampte. Teamgenoot Helio Castroneves werd het slachtoffer van een aanrijding met Ed Carpenter, maar werd nog als laatste geklasseerd.Marco Andretti en Dario Franchitti moesten hun posities aan Tomas Scheckter en Danica Patrick prijsgeven. De Zuid-Afrikaan eindigde als derde en de enige vrouwelijke deelneemster als vierde.

 Wheldon Milwaukee

Het nieuwe kleurenschema van de Ganassi-auto's bracht geen geluk in Milwaukee. Foto: Honda

Danica Patrick naar Champcar?
Danica Patrick zal naar verwachting haar contract bij Rahal Letterman niet verlengen. Haar naam is gevallen bij Andretti Green Racing dat zich in 2007 ook op de ALMS-series gaat concenteren. IRL-officals bevestigden gisteren dat zij "spreekt met teams uit een ander kampioenschap" doelend op de geruchten rondom een eventuele combinatie tussen Muermans en Paul Stoddart in Champcar.

Dan Wheldon en Scott Dixon konden op de oval van Milwaukee ook niet imponeren. Zij eindigden respectievelijk als achtste en tiende. Wheldon: "Vanaf hier moeten we ten koste van alles gaan winnen, anders zijn de titelkansen voorbij. De Braziliaan Vitor Meira die de afgelopen races een record aan podiumplaatsen bij elkaar reed crashte om onduidelijke redenen tegen de muur. Meira: "Jammer, want ik ga had een goeie race. Het is een beetje onduidelijk wat er gebeurde, maar we gaan de data volledig uitspitten."

UITSLAG
1. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 225 ronden
2. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Honda 225 ronden
3. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Honda 225 ronden
4. Danica Patrick(USA) Dallara Honda 226 ronden
5. Marco Andretti(USA) Dallara Honda 225 ronden
6. Dario Franchitti(USA) Dallara Honda 225 ronden
7. Bryan Herta(USA) Dallara Honda 225 ronden
8. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 224 ronden
9. Jeff Simmons(USA) Dallara Honda 223 ronden
10.Scott Dixon(NZ) Dallara Honda 223 ronden.

 Helm Dixon

www.autosport.nl wil het enorm fraaie helm design van Dan Wheldon's helm haar lezers zeker niet onthouden. Foto: Honda
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet