IndyCar

Champcar: Succes voor Justin Wilson in Edmonton

Rusport-coureur Justin Wilsonm boekte in het Canadese Edmonton zijn eerste Champcarzege dit seizoen. Tevens nam de Brit revanche voor zijn slechte resultaat in 2005 op hetzelfde circuit. Halverwege de wedstrijd nam de Brit de leiding van de Fransman Sebastien Bourdais over.

tekst Willem J. Staat

 Wilson Edmonton

Justin Wilson boekte zijn eerste seizoenszege in Edmonton. Foto: Champcar

Eerste zege voor Justin Wilson in 2006
De Brit Justin Wilson nam halverwege de wedstrijd de leiding over van de Fransman Sebastien Bourdais. Tijdens de openingsfase concentreerde de Brit zich op het conserveren van de methanol, maar toen Bourdais zijn strategie veranderde besloot men bij Rusport hetzelfde te doen. "We besloten voor een korte methanol stop te gaan en Tracy voorbij te steken. En toen werden wij steeds sneller, ik geloof dat we enkele hele goeie stops hadden" aldus de Brit, die misschien ook nog even de race van 2005 in herinnering had, toen de wedstrijd zestien ronden voor het einde vanwege een crash van Nelson Philippe werd geneutraliseerd. Maar de Brit gaf in de resterende wedstrijdrondes geen krimp en versloeg regerend kampioen Sebastien Bourdais met 5.319 seconden, ofwel de lengte van het gehele rechte stuk van Edmonton.

Een aanrijding met Alex Tagliani beroofde Newman Haas-coureur Sebastien Bourdais van zijn potentiële kansen. Bourdais: "Ik dacht dat het vandaag een goeie dag zou worden, maar dat viel toch wel even tegen. De tweede set banden was waardeloos, maar ik had graag geweten wat er gebeurd zou zijn als Alex Tagliani niet tegen mij aan had gereden. Ik denk ook niet dat hij mij gezien heeft. Eerst was hij de auto kwijt in Turn 5, vervolgens vertraagt hij en als wij naast elkaar rijden rijdt bij mij binnen. Ik denk dat we de race hiermee ook verloren hebben."

Forsythe-coureur A.J. Allmendinger eindigde als derde en was uiteindelijk toch wel blij met het behaalde resultaat. "Meer zat er eigenlijk niet in" aldus de Amerikaan. Teamgenoot Paul Tracy eindigde als vijfde en trachtte in de openingsfase eveneens zoveel mogelijk methanol te besparen. Maar toen het team met de bandendruk een fout maakte reed de Canadees eigenlijk een kansloze wedstrijd. "Toch had ik op het einde wel een goed gevecht met Oriol Servia, ik had gewoon hoger moeten eindigen" aldus Tracy.

 Pitstop Charles Edm

Tot aan de eerste stop ging het uitstekend met Charles Zwolsman, daarna voelde de coureur zich onwel, maar reed toch de wedstrijd uit. Foto: Brewster

Zwolsman tiende
Charles Zwolsman behaalde met zijn Mi-Jack Conquest Lola-Cosworth een tiende plaats. Charles: "In het begin had ik eigenlijk wel een goeie stint, maar toen begon ik last van mijn maag te krijgen en ik kon nauwelijks het stuurwiel vasthouden omdat ik me zo beroerd voelde. Nou, het is dan nog niet eens zo slecht om als tiende te eindigen. Nog minder verging het Nicky Patorelli. Door een technisch mankement crashte de Italiaanse Nederlander na vijf ronden reeds in de muur. Direct bij de start won Nicky drie plaatsen, maar dat was dan ook het enige wapenfeit van een verloren weekend. Pastorelli: "Dit was mijn weekend niet, maar ik wil het Rocketsports Team bedanken voor het vele harde en vele werk dat ze dit weekend voor mij hebben gedaan. Het was een hele toer om de wagen voor de kwalificaties en de race steeds weer gereed te krijgen. We gaan op zoek naar het probleem in de auto en ik hoop dat het voor de volgende race is opgelost."

 Pastorelli Edmonton

Weinig resultaat voor Nicky Pastorelli in Edmonton. Foto: PR

UITSLAG
1. Justin Wilson(GB) Lola-Cosworth 1.40.30.635
gem. 161.114 km/u 85 ronden
2. Sebastien Bourdais(F) Lola-Cosworth 85 ronden
3. A.J. Allmendinger(USA) Lola-Cosworth 85 ronden
4. Oriol Servia(ESP) Lola-Cosworth 85 ronden
5. Paul Tracy(CDN) Lola-Cosworth 85 ronden
6. Will Piwer(AUS) Lola-Cosworth 85 ronden
7. Andrew Ranger(CDN)Lola Cosworth 84 ronden
8. Mario Dominguez(MEX) Lola-Cosworth 84 ronden
9. Dan Clarke(GB) Lola-Cosworth 84 ronden
10.Charles Zwolsman(NL) Lola-Cosworth 82 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet