DTM

DTM: Mercedes vernedert Audi tijdens thuiswedstrijd

De Norisring wordt door de fans omschreven als het thuiscircuit van Audi. Het nabij gelegen Ingolstadt ligt immers niet zo ver van de Norisring verwijderd. In de stand om het kampioenschap bleef de schade beperkt. Bernd Schneider behoudt met 38 punten de leiding in het puntenklassement gevolgd door de Deen Tom Kristensen met 30 punten.

tekst Willem J. Staat

 Spengler Norisring

De Canadees Bruno Spengler boekte zijn eerste overwinning op de Norisring met de Mercedes C-Klass. Foto: Mercedes Benz

Mercedes Junioren zetten de toon
Poleman Jamie Green kon andermaal zijn goede uitgangspositie niet in een overwinning verzilveren. De Brit Jamie Greem maakt nog teveel fouten. Halverwege de wedstrijd raakt hij zijdelings de muur bij het uitkomen van de Schöller-S Kurve. De Brit maakt nog een pitstop, maar in de 36e ronde wordt het ingaan van deze bocht hem noodlottig en Green verdwijnt achterwaarts in de vangrail.

In de 38e ronde neemt de Canadees Bruno Spengler met zijn C-klasse Mercedes de leiding over. Door een uitgekiende pitstopstrategie weet Spengler bij zijn reguliere stop in de 50e ronde Bernd Schneider en Mika Hakkinen nipt voor te blijven. In de 58e ronde beschikt Mercedes-coureur Daniel La Rosa bij het aanremmen van de Grundig-kehre niet meer over zijn remmen en knalt bij de Britse Susie Stoddart in de flank. De Britse kan op eigen kracht de zwaar gehavende bolide verlaten. Deze crash zorgt voor de enige neutralisatie in de wedstrijd die Audi nog een voordeel op had kunnen leveren.

In de 63e ronde wordt de wedstrijd weer vrijgegeven en wordt op tijdlimiet beëindigd. Het was de enige kans voor Mattias Ekström om werkelijk te kunnen toeslaan. De Zweed maakt één van zijn zeldzame fouten. Hij lijkt bij de Dutzendteichkurve wel in slaap te zijn gesukkeld en verremt zich als het Mercedes trio Spengler, Schneider en Hakkinen wegsprint. De Audi-coureur valt naar de zevende plaats terug. Uiteindelijk eindigt hij nog als zesde. Bruno Spengler wint als eerste Canadees een DTM-wedstrijd en verslaat Bernd Schneider, wiens commentaar er na de wedstrijd trouwens ook niet om loog. "Van het team had ik wel iets meer ondersteuning verwacht" In tegenstelling tot de Eurospeedway waar Norbert Haug Jamie Green ten gunste van Mika Hakkinen terugfloot werd er dit keer niet door de teamleiding ingegrepen.

Audi-misére
Met een vijfde plek hield Tom Kristensen de schade voor Audi beperkt. Evenals Jamie Green schaafde de Deen bij het uitkomen van de Schöllerkurve heftig tegen de muur, wat de wegligging niet echt ten goede kwam. Met beschadigde zijkant en zonder rechter zijspiegel kwam Kristensen nog als vijfde over de finish. Als gevolg van deze touchés met de muur brak zowel bij Martin Tomczyk als bij de Kristensen de motorkap spontaan in tweeën. Tomczyk vervolgde zijn wedstrijd zelfs zonder motorkap maar gaf uiteindelijk dertien ronden voor het einde op. Nog bonter maakte Christian Abt het, de Audi-coureur reed tegen een aantal merkgenoten aan en verkocht de Brit Jamie Green bij het opkomen van het rechte stuk een flinke tik. Omdat Green kort daarna uitviel had deze actie voor Abt verder geen consequenties.

Jeroen Bleekemolen eindigde na een keurig gereden wedstrijd als twaalfde, terwijl teamgenote Vanina Ickx als dertiende werd geklasseerd. De Belgische maakt eveneens hardhandig kennis met de muur bij het uitkomen van de Schöllerkurve. Na een pitstop kon zij haar wedstrijd gewoon voortzetten.

Op de Norisring wordt een nieuw record gevestigd. Maar liefst 147.000 betalende bezoekers woonden de wedstrijd bij.

 Jeroen Norisring

Jeroen Bleekemolen reed een foutloze wedstrijd voor het team van TME Futurecom. Foto; Audi Sport

UITSLAG(onder voorbehoud)
1. Bruno Spengler(CDN) Mercedes C-klasse 69 ronden
2. Bernd Schneider(D) Mercedes C-klasse 69 ronden
3. Mika Hakkinen(SF) Mercedes C-klasse 68 ronden
4. Stefan Mücke(D) Mercedes C-klasse 68 ronden
5. Tom Kristensen(DK) Audi A4 69 ronden
6. Mattias Ekström(S) Audi A4 69 ronden
7. Timo Scheider(D) Audi A4 69 ronden
8. Pierre Kaffer(D) Audi A4 69 ronden
9. Frank Stippler(D)Audi A4 69 ronden
10.Christian Abt(D)Audi A4 69 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet