NASCAR

NASCAR: Ooit gehaat Japans merk nu enorm populair. NASCAR legende Richard Petty confronteert Danica

Ford, Chevrolet en Toyota. Dat zijn de merken die vandaag kans hebben op een overwinning in de Daytona 500. In het begin van het millennium raakte Toyota als motorenleverancier steeds meer gefrustreerd door de "Open Wheel War" en stapte in 2007 definitief over naar NASCAR. De legendarische Richard Petty vindt overigens dat
Danica Patrick alleen maar kan winnen als iedereen crasht of uitvalt.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR, Toyota

2014 Kyle Busch

Toyota was niet bepaald geliefd toen het merk haar intrede in de NASCAR-wereld deed. Het merk kan nu nog nauwelijks nog gemist worden.

Ooit gehaat Japans merk nu enorm populair. Nascar legende confronteert Danica
Het Japanse Toyota raakte in het begin van het millennium als motorenleverancier steeds meer gefrustreerd door de "Opel Wheel War" tussen Indycar en Champcar. Commercieel gezien viel er weinig te halen. Vandaar dat Toyota in 2007 definitief overstapte naar de NASCAR Sprint Cup met MWR, Red Bull Racing en Bill Davis Racing. Sinds de introductie van NASCAR in de vijftiger jaren nam er voor het eerst een niet-Amerikaanse merk hieraan deel. Aan het begin van het millennium openden de poorten zich voor Toyota door deelname aan de Campingworld Trucks Series.

In het NASCAR-reglement bevond zich een gat waarin stond dat alleen in Amerika gemaakte en verkochte auto's aan NASCAR mochten deelnemen. Bij Toyota werden de regels goed geïnterpreteerd en na jarenlang onderhandelen mocht het merk tot de NASCAR-elite toetreden. In tegenstelling tot de Indycarwereld werd het merk in "Redneck Country" niet bepaald met open armen ontvangen. Roush Fenway teambaas Jack Roush destijds "Racen tegen de Jappen is oorlog!" Oud coureur Jimmy Spencer maakte het nog bonter. "Vergeet niet dat we tegen de zonen van de heksen racen, die Pearl Harbor gebombardeerd hebben."


2014 Busch Atlanta
2008. Kyle Busch bezorgt de allereerste NASCAR Sprint Cup-overwinningen.

U-Turn
Inmiddels is er door de fans een complete U-Turn gemaakt. Hoewel Ford en Chevrolet Amerikaanse merken zijn werden de Ford Fusion en Chevrolet Impala wel eventjes in Mexico of Canada geassembleerd. De Toyota Camry en Tundra worden echter in de VS gemaakt en Toyota verschaft maar liefst aan de 365.000 mensen werk. Sinds de introductie van Toyota in NASCAR is de bereidheid van de fan om een Toyota te kopen aanmerkelijk gestegen. Van 20% naar 60% zo wees marketingonderzoek uit. Het merk heeft dan ook maar liefst 265 overwinningen in de diverse NASCAR categorieën behaald.

Toyota wil dit jaar titel
Meer dan ooit tevoren wil Toyota dit jaar de titel. Met Joe Gibbs Racing als partner. De legendarische American Football Coach switchte in 2008 van Chevrolet naar Toyota. Begin maart 2008 bezorgde Kyle Busch Toyota op Atlanta al de eerste NASCAR Sprint Cup-overwinning. Busch heeft sindsdien in de diverse NASCAR disciplines maar liefst 106 overwinningen behaald. "Als Toyota niet bestond zou Kyle Busch Motorsports ook niet bestaan" zegt Busch, die in de Nationwideseries en Camping World Truck Series over zijn eigen team beschikt. Voor JGR-Racing, dat pas in 1991 werd opgericht, was de komst van Toyota een geschenk uit de hemel.

2014 Busch Gibbs
Kyle Busch en teameigenaar Joe Gibbs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet