Sportscars

Sportscars: Stand na 2 uur in Daytona

140125 Rolex24 Start
Start van de 52e 'Rolex 24 at Daytona'

Na twee uur in Daytona rijdt de nr. 02 Ganassi-Riley-Ford EcoBoost-DP (Dixon/Kanaan/Franchitti/Larson) aan de leiding, gevolgd door de nr. 5 Action Express-Corvette DP (Barbosa/Fitipaldi/Bourdais/Friselle) en de nr. 10 Wayne Taylor Racing-Corvette DP (Taylor/Angelelli/Taylor/Taylor). De van pole gestarte nr. 99 Gainsco-Bob Stallings Racing-Corvette DP (Gurney/Fogarty/Gidley/Law) rijdt op de vierde plaats. De verschillen zijn uitermate klein: de eerste zes auto's rijden allemaal in dezelfde ronde.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Ed Heuvink

De snelste van de beide fabrieks-Porsches, nr. 911 (Tandy/Lietz/Pilet) nam net voor het einde van het tweede uur de leiding in de GT Le Mans-klasse over van de Viper nr. 91 (Farnbacher/Goossens/Hunter-Reay). Daarachter rijdt de nr. 62 Risi-Ferrari (Malucelli/Fisichella/Bruni/Beretta) op de derde plaats in de klasse.

140125 Rolex24 2u Zande stop
Renger van der Zande brengt zijn auto als leider in de PC-klasse binnen voor de pitstop

De best geklasseerde PC-auto is de nr. 08 RSR Racing-Oreca (Cumming/Tagliani/Mitchell/Daly). Renger van der Zande, die de eerste stint in de nr. 8 Starworks-auto (Schultis/Lux/Van der Zande/Bird) voor zijn rekening nam, toonde een sterk optreden in de eerste anderhalf uur van de race. Eerst haalde hij Tagliani in de nr. 08-RSR-auto in voor de tweede plaats en korte tijd later remde hij met een fraaie actie Bruno Junqueira in de nr. 09-RSR-auto uit en nam daarmee de leiding in de klasse over. Na de rijderswissel was het echter duidelijk dat teamgenoot Mirko Schultis het tempo niet zou kunnen bijhouden, dus na twee uur rijdt de Starworks-auto op de vierde plaats in de klasse.

De best geklasseerde GTD-auto is de nr. 30 NGT-Momo-Porsche (Cisneros/Giermaziak/Nielsen/Thiim), voor de nr. 81 GB Autosport-Porsche met Patrick Huisman, Damien Faulkner en Bob Faieta. De nr. 33 Riley-Viper (Keating/Bleekemolen/Bleekemolen/Collard) rijdt op de 15e plaats in de klasse. Jeroen Bleekemolen bracht de auto tijdens zijn stint naar de tweede plaats in de klasse, maar gaf te kennen dat men duidelijk tempo tekort komt. "Tegen de Porsches, de Ferrari's en de Audi's hebben we geen kans", verklaarde hij na afloop van zijn rijbeurt. "We zijn duidelijk de langzaamste auto op de rechte stukken, daar verliezen we veel teveel."

140125 Rolex24 2u PC
Close racing in de beginfase

Uitvallers zijn er ook al: Charles Putman crashte na tien minuten al in de muur met de nr. 46 Fall-Line Motorsports-Audi (Putman/Espenlaub/Jarvis/Walker) als gevolg van een gebroken halfas. Dat zorgde voor de eerste en tot nu toe enige full-course yellow. Een incident was er ook met de nr. 01 Ganassi-Riley-Ford (Pruett/Rojas/McMurray/Karam): een monteur werd geraakt in de pits nadat de auto te vroeg wegreed met de pneumatische wielsleutel nog aan het linker achterwiel. De monteur liep geen vewondingen op, maar het team kreeg een tijdstraf van 20 seconden.

140125 Rolex24 2u grid
De prototypes net voor de start van de formatieronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet