Acceleration 14

Internationale topteams stappen in Acceleration FA1

afa1 3461

Mooie initiatieven voor nieuwe raceklassen zijn er altijd volop geweest, slechts enkelen bereiken daadwerkelijk de startgrid. De opzet van Acceleration met drie autosportklassen, twee motorklassen en muzikale omlijsting is de afgelopen maanden veel in de publiciteit gekomen, maar criticasters zetten hun vraagtekens. Reden voor de redactie van Autosport.nl om zelf eens een kijkje te nemen bij Acceleration om te zien hoe de zaken er voor staan. En het moet gezegd worden, wij zijn onder de indruk geraakt. Met name het vlaggenschip, Acceleration FA1, heeft al duidelijk vorm gekregen met 18 indrukwekkende race-klare bolides en teams van naam die inmiddels bevestigd zijn en andere topteams die bijna rond zijn.

Tekst en foto's: Marco Antheunisse

De reeds bevestigde teams zijn niet de minste: Het Zweedse Performance Racing, GU-Racing uit Duitsland en het Belgische Azerti Race Automotive zetten samen meerdere FA1's in.

afa1 orbb 1424

Performance Racing
Performance Racing werd opgericht in 1999 en is voornamelijk actief geweest in Formula 3 in diverse cups, waaronder in Engeland en Duitsland. Daarnaast was Performance tussen 2006 en 2009 actief in de A1GP, de World Cup of Motorsport, waar zij met succes auto's voor de verschillende landen hebben ingezet. Deelname aan Acceleration FA1 is voor het Zweedse team dus een logische stap, zij gaan hierin drie auto's runnen.


afa1 3464

GU-Racing
GU-Racing is een Duits raceteam, eigendom van Günther Unterreitmeier. Het team werd opgericht in 2003 en heeft deelgenomen in verschillende series, waaronder Superleague Formula waar zij de auto's van Olympiacos en FC Basel hebben gerund. Ook GU-Racing heeft al ervaring met de A1GP-bolide voor A1 Team Duitsland Prix. Het team is ook actief in de Formule BMW en Formule Renault Series over de hele wereld. GU-Racing zet drie FA1 auto's aan de start in 2014.

Azerti Race Automotive
Azerti is een Belgisch team, opgericht in 2003 door voormalig coureur Wim Coekelbergs. Het team opereerde eerst onder de naam Racing for Belgium en was actief in o.a. de Belgische Clio Cup, de Eurocup Megane Trophy en aan het WTCC (World Touring Car Championship) voor Miguel Freitas. In 2008 begon Coekelbergs onder de naam Azerti Race Automotive aan een nieuw avontuur in de Superleague Formula, waar zij tijdens meerdere seizoenen de auto's runden voor PSV Eindhoven, Al Ain, AC Milan, AS Roma, Corinthians, Bordeaux en Anderlecht. In 2010 behaalde Azerti voor Anderlecht met coureur Davide Rigon de titel in de Superleague. Met al deze ervaring verwacht Azerti ook in de Acceleration FA1 goed voor de dag te komen, zij hebben twee auto's ingeschreven.


afa1 3467

Meer topteams
De onderhandelingen met andere topteams uit F3 en GP2 zijn in vergevorderd stadium en zullen naar verwachting leiden tot een startveld van minimaal 18-22 FA1's bij de eerste race. Dat is zeker haalbaar, want in de werkplaats staat al een indrukwekkende rij bolides startklaar en een serie nieuwe bolides wordt momenteel opgebouwd.

afa1 moco 1407

Tien top-monteurs en engineers werken fulltime aan de opbouw van het wagenpark.

Perspresentatie Acceleration 2014
Op donderdag 30 januari vindt de officiële perspresentatie van Acceleration 2014 –alleen voor genodigden- plaats op vliegveld Valkenburg, in de hangar waar de succesmusical 'Soldaat van Oranje' momenteel speelt. Gedurende de presentatie worden alle details over Acceleration 2014 bekend gemaakt. Coureurs en teammanagers van verschillende teams (ook van diverse teams die op het punt staan in te schrijven) zullen aanwezig zijn en beschikbaar zijn voor interviews en foto's. Ook een selectie van de artiesten die tijdens het festival zullen optreden geven acte de presence.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet