Formule 1

Formule 1: 2014 is de laatste kans voor Caterham

Tony Fernandes

Tony Fernandes, eigenaar van het Caterham F1-team, heeft het Britse team gewaarschuwd. In 2014 moet er gepresteerd worden, anders kon het wel eens het einde betekenen van het team.

Tekst: Daan Jeuken

Het team van Caterham debuteerde in 2010 in de Formule 1, toen nog onder de naam van Lotus. Uiteraard startte het team in de achterhoede, maar echt dicht bij het middenveld kwam het team tot dusver niet. Caterham scoorde nog nooit een punt; het beste resultaat is de elfde plaats van Vitaly Petrov in Brazilië 2012.

Geduld raakt op
Bij de bekendmaking van nieuwe rijders van 2014, sprak eigenaar Tony Fernandes zijn manschappen toe. "Dit jaar moeten we ervoor gaan. Dit is het – de laatste kans. We hebben jullie de beste infrastructuur en de potentieel beste rijders gegeven, maar nu is het aan jullie. Als we weer achteraan hangen, denk ik niet dat ik ermee door ga. Er is niets definitief, maar na vijf jaar zonder punten houdt het wel een keer op met mijn geduld, geld en motivatie. Het is een belangrijk jaar dus."

De nieuwe regels van 2014 moeten Caterham hier in ieder geval bij kunnen helpen. Bij het ontwerpen van de nieuwe auto's moesten alle teamsop 0 beginnen; Adrian Newey stelde zelfs dat van de duizend onderdelen op een Formule 1-wagen er in 2014 praktisch geen zijn die ook al in 2013 op de wagen zaten. Aan de andere kant zullen bij zo'n regelverandering altijd de teams met de beste voorzieningen en meeste middelen weer bovendrijven. Maar die heeft Caterham, aldus Fernandes.

Underdog
De teameigenaar trekt de vergelijking met het voetbal, waar hij teameigenaar is van QPR. "Ik ga elke week bloednerveus naar QPR, want voetbal is onvoorspelbaar. In het racen zijn het echter altijd dezelfde drie of vier teams die winnen. Er is geen underdog." Laten we voor Caterham hopen dat ze QPR niet achterna gaan, dat degradeerde vorig jaar na een kort verblijf uit de Premier League.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet