Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Chrono Wintercup van start in Kerpen

KPX 0413

Eindelijk, eindelijk is het kartseizoen 2014 van start gegaan. Chrono karting organiseerde afgelopen weekend de eerste Chrono Wintercup van het seizoen. Plaats van handeling was het mooie circuit in de Duitse bossen van Kerpen. Het was voor vele deelnemers opnieuw uitkijken naar de eerste wedstrijd waarin het nieuwe chassis of de nieuwe helm aan de buitenwereld getoond kon worden.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Een echte winter zoals de voorbije jaren is er niet geweest, ook in Kerpen was de zon regelmatig van de partij. Droog, fris en enkele frisse zonnestralen, de Chrono Wintercup kon niet beter beginnen.
De MicroMax klasse was het eerst aan de beurt om de kwalificaties af te werken. Het was Janno Versluis, meet reeds de nodige ervaring in deze klasse, die de eerste startplek innam. Mike van Vught en Ralph Winkel zette een tweede en derde tijd neer. Janno Versluis was in race één de snelste. Hij haalde het met ruim vier seconden voorsprong op de nummer twee, Mike van Vught. Justin Polman reed mooi naar een derde plek. Ralph Winkel viel wat terug, hij werd achtste.

KPX 1090

Om kwart na drie startte het dertien koppige veld voor de laatste keer de motoren. Opnieuw was Janno Versluis de snelste man op het asfalt. Hij won na race één ook race twee. Het seizoen kon voor deze jongeling niet beter beginnen. Rik Koen kwam sterk opzetten en bezette plek drie terwijl Justin Polman het weekend als derde afsloot.

KPX 1101

Eén vreemde eend in de bijt bij de MiniMax, Rens van Pelt. De jonge Belg kwam zich in het sterk bezette MiniMax veld meten met de Nederlandse concurrentie. Het verging van Pelt erg goed tijdens de kwalificaties. Hij reed naar poleposition voor de altijd snelle Kas Haverkort en Jesper Hofland. Race één werd mooi gewonnen door van Pelt voor Glen van Berlo en David Liwinski. Ook de finale leek op hetzelfde scenario uit te draaien. Helaas kreeg van Pelt af te rekenen met pech. Een leeglopende voorband deed hem terugvallen naar een derde plek. Het was dus aan Kas Haverkort en Glen van Berlo om uit te maken wie de race ging winnen. De sterk teruggekomen Haverkort pakte uiteindelijk de winst voor van Berlo en van Pelt, al was het verschil miniem!

KPX 0518

Er tekende opnieuw een sterk Junioren veld present in Kerpen. Achttien deelnemers waar onder heel wat kanshebbers op de overwinning streden tijdens de kwalificatie om de beste plek voor race één. Het was de ervaren Leonard Hoogenboom die het Oostenrijks toptalent Thomas Preining en Richard Verschoor achter zich hield. Het verschil tussen Hoogenboom en Verschoor bedroeg slechts 0.076 seconden. De drie snelsten van de kwalificaties maakten ook race één enorm spannend. Het was uiteindelijk Richard Verschoor, uitkomend voor Team TKP, die Leonard Hoogenboom heel nipt achter wist te houden. Ook Thomas Preining volgde niet ver op plek drie. De finale draaide dan weer helemaal anders uit. Leonard Hoogenboom nam het vooraan over van Verschoor en won erg knap voor Thomas Preining en Danny Kroes die mooi terug kwam. Ook Joey Alders kende een sterke wedstrijd en finishte als vierde. Richard Verschoor moest zich tevreden stellen met een zevende plek in de einduitslag.

Heel wat nieuwe gezichten in één van de populairste klassen van dit kampioenschap, de Rotax Senioren. Dennis Tijs, Lars Lamborelle en Tom Meijer waren enkele van de rijders die vorig jaar nog in de Junioren aan de start verschenen. Bovendien was het ook opnieuw uitkijken naar Dave Blom die zijn wederoptreden maakte, net als Stéphane Kox die naast haar autosport ambities ook de Chrono Wintercup meepikt.

KPX 1769

Maar racen is racen en dan telt niet van waar je komt of waar je heen gaat, tijdens de kwalificatie telt de snelste tijd en die kwam op naam van Sam Schippers. Hij was nipt sneller dan Christian Kuijer en Lars Lamborelle. Sam Schippers kon tijdens race één niet stand houden vooraan, begrijpelijk gezien hij zijn chassis scheurde. Vermoedelijk hebben de veeleisende Duitse boordstenen daar een groot aandeel in. Denzel Mafait reed solide naar winst, nipt voor Kuijer en Lamborelle. Tijdens de finale was het feest voor Lamborelle die na een mooi duel met Kuijer en Mafait de overwinning te pakken had. Sam Schippers kwam nog mooi terug maar viel net naast het podium.

KPX 1784

Wie kwam voor het echte spektakel keek zeker uit naar de races in de KZ2. De karts met handgeschakelde zes versnellingsbak zorgen altijd voor het nodige spektakel. Onder de deelnemers regerend Nederlands kampioen Menno Pauwe, Beitske Visser en zelfs Meindert van Buuren. Verder zagen we ook Dylan Davies, Finn Kooijman en Guust Specken, die zijn eerste wedstrijd meters op de Intrepid aflegde, aan de start. Menno Paauwe pakte een mooie pole voor Beitske Visser die net als tijdens de officiële Formule Renault 2liter tests in Barcelona erg snel onderweg was, en Finn Kooijman. Menno Paauwe won knap race één voor Finn Kooijman die een plekje opschoof ten koste van Visser die derde werd. Race twee kreeg exact dezelfde uitslag. Winst voor Paauwe voor Kooijman en Visser.

KPX 1849

De eerste wedstrijd van het seizoen is bij deze al weer achter de rug. Heel wat van de Rotax Junior en Senior rijders trekken binnen enkele weken naar Campilos voor de Rotax Eurochallenge Wintercup maar niet veel later staat de tweede Chrono Wintercup al op het menu. Houd alvast zondag 23 februari vrij voor het slot van dit kampioenschap in Berghem!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet