Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ron Dennis terug als CEO McLaren, Ecclestone stapt terug, Pirelli blijft

ron dennis 1

Het mag dan wel winterstop zijn, het is vandaag hot-news-day in de Formule 1. Het grootste nieuws is dat Ron Dennis per direct terugkeert als directeur van McLaren. De goedlachse Martin Whitmarsh blijft voorlopig wel teambaas, maar is waarschijnlijk afgerekend op de slechte prestaties van McLaren, dat vorig jaar geen enkel podium scoorde.

Tekst: Daan Jeuken

Terug naar de top
Ron Dennis was teambaas van McLaren van 1981 tot 2009. In die periode behaalde hij wereldtitels met Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen en Lewis Hamilton. Daarna nam Martin Whitmarsh het over, het is onduidelijk hoe zijn toekomst eruitziet. Feit is dat het grote McLaren in 2008 voor het laatst een coureur kampioen maakte en al sinds 1998 wacht op een constructeurstitel (waarvan dus ook 10 jaar onder leiding van Dennis).

'Mijn mede-aandeelhouders drongen erop aan om een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van McLaren te schrijven, om te beginnen door de prestaties op en naast de baan te verbeteren', aldus Dennis. 'De komende weken ga ik het hele bedrijf grondig doorlichten. Er zullen veranderingen komen. En we zullen weer gaan winnen.'

Ecclestone stapt uit raad van F1-bestuur
Nog meer spectaculair nieuws vandaag: Bernie Ecclestone heeft per direct zijn functie als bestuurslid van het Formule 1-managing board neergelegd. De 83-jarige Brit blijft de sport nog wel runnen. De reden is dat Ecclestone in Duitsland is aangeklaagd voor omkoping van de Duitser bankier Gerhard Gribkowsky. Die zit momenteel een gevangenisstraf van 8,5 jaar uit voor het aanneem van smeergeld bij de verkoop van de rechten van de Formule 1 en gaf in de rechtbank de schuld aan Ecclestone. Ecclestone zegt onschuldig te zijn – de zaak komt in april voor.

Pirelli blijft
Tussen al dit managementgeweld kwam er ook nog bandennieuws: Pirelli heeft zijn contract verlengd en zal ook de komende drie jaar de Formule 1-bolides van rubber blijven voorzien. Pirelli hield er wel bij uit dat komend jaar één van testdagen voor het seizoen is toegewijd aan het testen van regenbanden en dat daarnaast alle teams dit jaar één van hun acht testdagen moeten opgeven om exclusief banden te testen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet