Diversen

Max Verstappen maakt autosportdebuut in Florida Winter Series

Max Verstappen 3 Formule Renault 2.0 test

Max Verstappen is pas zestien jaar oud maar won dit jaar nagenoeg elke race in de internationale kartwereld. De tweevoudig Europees kampioen - in de handgeschakelde klasse KZ en automatische KF - en tevens wereldkampioen karting KZ staat nu aan de vooravond van zijn autosportdebuut.
Na enkele bijzonder succesvolle Formule Renault 2.0 tests en twee dagen in een Formule 3-auto zal het Limburgse talent namelijk eind januari zijn eerste autoraces rijden tijdens de vier evenementen van de Florida Winter Series. De Ferrari Driver Academy organiseert de Florida Winter Series tijdens de winterperiode in de maanden januari en februari.

Tekst en foto's: PR

Max Verstappen 1 Wereldkampioen KZ 2013

De serie is opgezet als leerschool voor aspirant autocoureurs zoals Max. Tijdens het vier ronden tellende kampioenschap worden drie verschillende circuits in de Verenigde Staten aangedaan - Sebring, Palm Beach en Homestead - waarbij op de laatste baan op twee verschillende lay-outs wordt gereden. Elk evenement beslaat drie dagen, waarin vier uur wordt getraind, twee kwalificatie sessies en drie 30 minuten durende races zijn. Er doen maximaal vijftien coureurs mee, welke identieke Tatuus FA010B Formule Abarth auto's tot hun beschikking krijgen.
Max kijkt al uit naar zijn racedebuut in de autosport: "Vanuit Ferrari heeft Luca Baldisserri als hoofd van de Ferrari Driver Academy contact met me opgenomen. Zijn uitnodiging om deel te nemen aan de Florida Winter Series heb ik met beide handen aangegrepen, want het is een goede manier om in een korte tijd veel race ervaring op te doen in een auto. Mijn doel is om zoveel mogelijk te leren in Florida en daarbij zal ik mijn uiterste best doen. Het is mijn racedebuut en ik kan me al meteen meten met enkele grote namen uit de autosport." Verstappen junior vervolgt: "Ik zal ervaren hoe het is om dicht achter andere auto's te rijden en downforce te verliezen, veel starts oefenen en samen met engineers data bestuderen, kortom volledige raceweekends afwerken. Er valt nog een hoop te leren. Ik heb er al veel zin in!"

De engineers en monteurs van de Ferrari Driver Academy zorgen centraal voor alle auto's en geven colleges om de rijders over het rijgedrag en afstelling van de auto te onderwijzen. Luca Baldisserri: "Eigenlijk is het geen kampioenschap, maar een manier om coureurs tijdens de winter te trainen. Zeker voor de Europese deelnemers, die in deze periode amper goede weersomstandigheden zullen treffen. Maar het zal ook competitief zijn, want als puntje bij paaltje komt, is er altijd competitie wanneer je coureurs tegen elkaar laat racen. Maar er zijn geen prijzen te verdienen. De echte winst zit hem voor de coureurs in de mogelijkheid om te leren en ervaring op het circuit op te doen."

De opzet om te trainen door te racen is uniek. Er zijn geen winnaars of verliezers, het doel is om in een plezierige omgeving te leren. Het klimaat in Florida is ideaal om met de 195pk sterke en 525kg (inclusief rijder) zware door Fiat motoren aangedreven auto's te rijden. Het startveld bestaat onder andere uit de coureurs van de Ferrari Driver Academy, zoals Lance Stroll (karting), Antonio Fuoco (kampioen 2013 Formule Renault 2.0 Alps) en Raffaele Marciello (kampioen 2013 FIA European Formula 3). De grootste naam die door de organisatie eerder is genoemd is Jules Bianchi, die in 2013 zijn eerste Formule 1 seizoen voor Marussia voltooide en ook in 2014 aan de start van de koningsklasse zal staan.
Andere namen op de deelnemerslijst zijn Ed Jones (kampioen 2013 European F3 Open Championship) en Dennis Van de Laar, Nicholas Latifi en de dame Tatiana Calderon uit het FIA European Formula 3 kampioenschap. De voorlopige lijst wordt afgesloten door Alex Bosak (Formule Renault 2.0 Alps), Vasili Romanov (karting) en Takashi Kasai (karting). Kortom coureurs van allerlei pluimage en komaf, uiteenlopend van beginners in de autosport tot ervaren mannen, waarvan Max nog veel kan leren.

Het programma van de Florida Winter Series 2014:
• 22 januari 2014: Collectieve test op Homestead Speedway
• 25-27 januari 2014: 1e ronde op Sebring Raceway
• 3-5 februari 2014: 2e ronde op Palm Beach International Raceway
• 12-14 februari 2014: 3e ronde op Homestead Speedway RC
• 17-19 februari 2014: 4e ronde op Homestead Speedway RC Mod
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet