Diversen

Div: Mika Morien is klaar voor het echte werk

mika bmw drift

Wanneer de BMW 325 Compact die zojuist vol driftend over Circuit Park Zandvoort reed in de pitstraat stopt, vallen de monden van de meeste aanwezigen van verbazing open. Uit de auto stapt een jongen, drie turven hoog en duidelijk nog erg jong. Het is de dertienjarige Mika Morien, die in auto's toeren uithaalt die slechts weinigen hem nadoen. Wie is deze jonge coureur, wat zijn zijn plannen en hoe ver kan hij komen in de autosport?

mika bmw325


Tekst: Marco Antheunisse

Foto's: PR

Toen Mika 7 jaar oud was mocht hij van vader Ronald Morien, bekend uit de Renault Clio Cup en diverse andere klassen, voor het eerst plaats nemen achter het stuur van een auto. "Dat was geweldig om te zien", lacht Ronald. "Mika stond letterlijk achter het stuur, omdat hij er anders niet bij kon. Met zijn rechtervoet gaf hij gas en als hij moest schakelen bukte hij even om over te stappen, anders lukte het niet. Maar hij was meteen verkocht en wilde steeds meer. Als hij uitgeracet was kwam hij binnen en speelde hij weer gewoon met zijn speelgoedautootjes, prachtig toch?", blikt Ronald trots terug.

mika jeugdjournaal
Het NOS Jeugdjournaal heeft al een leuk item gemaakt met Mika Morien. 

Bekijk hier het item van het NOS Jeugdjournaal.

Glansrijk geslaagd
Na de ritjes door de weilanden was het tijd om eens te zien op het circuit hoe het zou gaan. Mika mocht op negenjarige leeftijd meedoen aan de racecursus van Rensportschool Zandvoort en deed dat boven verwachting. Hij slaagde glansrijk en toonde een bovengemiddelde wagenbeheersing. Gezien zijn leeftijd kwam hij uiteraard niet in aanmerking voor een licentie, maar het racevirus had zijn werk natuurlijk al lang gedaan. Elke gelegenheid om achter het stuur te stappen werd aangegrepen. Op internet verschenen filmpjes die getuigen van extreme controle over de auto en met een vader die vrijwel elk weekend op een circuit vertoefde waren er genoeg momentjes voor Mika om zelf even te rijden.

mika kart

EU-licentie
Toen Mika 11 jaar oud was deed hij opnieuw mee aan de racecursus en ditmaal waren zijn prestaties zelfs goed genoeg voor een EU-licentie. Nog steeds te jong voor het schriftelijke bewijs, werd het vizier verlegd naar andere mogelijkheden om ervaring op te doen. Deelname aan de driftcursus leverde de jonge racefanaat in elk geval een drift-diploma op.

mika stockkar

Allrounder
Maar ook in andere diciplines werd ervaring opgedaan. Zo nam Mika plaats in een stockcar, uiteraard werd een kart niet overgeslagen, ijsrijden in Zweden staan al op zijn palmares en ook in een Swift-racer kwam hij in actie.

mika swift

"Dat vond ik wel erg leuk om te doen, het is een erg leuke auto om op het circuit mee te racen."

Verbazing
Hoogtepunt was ongetwijfeld begin december 2013 zijn kennismaking met een Formule Renault 1.6 bij Provily Racing.

mika fr16

Voor Ronald Morien was de dag van de test een enerverende dag: "Om vijf uur 's ochtends werd ik al wakker met de zenuwen in mijn lijf. Waar was ik toch aan begonnen ??? Mika Morien, 13 jaar, in een Formule Renault 1600. Kan hij dat wel, ging het duizenden keren door mijn hoofd. Nou daar ging hij dan. De eerste ronde een 1.57.3. Ik kreeg de tranen in m'n ogen, had ik hem weer eens onderschat. Hij verbeterde zich nog tot een 1.52 en toen het begon te regenen. Maar wat deed hij in de regen tot ieders verbazing?

mika fr16 regen

Hij reed tijden die nog maar 1,5 seconden langzamer waren dan die in de laatste regenrace. Al met al een leerzame dag, na 84 ronden ging het kaarsje van mijn grote held uit en zijn we samen weer naar huis gegaan."

Toch al racen?
Al met al is duidelijk dat Mika iemand is om in de gaten te houden, het enige dat hem nog van racen af houdt is zijn leeftijd. "In Nederland mag ik pas racen in het jaar dat ik zestien word en dat is pas in 2016. We hebben nu het plan om in Hongarije te gaan racen, want daar mag ik als 13-jarige wel aan races deelnemen. Ik zal daar dan een racelicentie moeten halen en de praktijk zal denk ik geen probleem zijn. Maar ja, het theorie-examen is een ander verhaal. Dat kan waarschijnlijk wel in het Engels, maar daar ben ik ook nog niet zo goed in dat ik zo'n theorie-examen kan doen. Hopelijk is er iets op te verzinnen, bijvoorbeeld dat ik de theorie hier in Nederland en in het Nederlands mag doen bij bijvoorbeeld de Rensportschool. Want mijn vader en ik willen heel graag tegen elkaar racen!", besluit een strijdvaardige Mika Morien.

Driften:In actie op Circuit Park Zandvoort:
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet