Racing Shows

Persbericht: Interclassics in het teken van Maserati en Prewar Race Legends

Van 17-19 januari vindt in het Maastrichtse MECC voor de 21e maal de Interclassics plaats. Ook de historische autosport komt ruimschoots aan de beurt. Dit jaar zijn Maserati en Prewar race-cars het hoofdthema.

Tekst/PR

panini 2
Deze prachtige Maserati Eldorado komt van 17-19 januari 2014 naar Maastricht!

Maserati en Prewar Racecars
Speciaal voor het hoofdthema '100 jaar Maserati' haalt het organisatieteam van InterClassics & TopMobiel 2014 komende januari vier bijzonder speciale Maserati modellen naar het MECC in Maastricht. Uit het Panini Motor Museum in Modena komen de Eldorado 420M58, de Tipo 61 Birdcage, de A6GCS Berlinetta Pinin Farina en de 6CM. Allemaal 'live' te bewonderen op de beursvloer van de grootste oldtimerbeurs van de Benelux in het MECC.

Afgelopen zomer nam het team van ICTM contact op met Matteo Panini, zoon van de onlangs overleden Umberto Panini, omdat zij graag het museum in het Italiaanse Modena wilden bezoeken. Deze editie van Interclassics & Topmobiel besteedt namelijk speciale aandacht aan het 100-jarige bestaan van Maserati. Matteo Panini nodigde het team uit om in Modena de volstrekt unieke en historische klassieke autocollectie van de familie te komen bewonderen.

Doel van dit bezoek was om enkele auto's uit zijn collectie naar Maastricht te halen om tentoongesteld te worden tijdens de 21e InterClassics & TopMobiel. De ontvangst van het team in het Panini Museum was allerhartelijkst. Matteo Panini was meteen enthousiast om in januari op InterClassics & TopMobiel als eerste beurs in de wereld het jubileum van het exclusieve Italiaanse merk te vieren.

prewar 3

De grootvaders van de Formule 1 zo worden de Pre-War Race Legends liefkozend genoemd. En ze zijn te bewonderen tijdens InterClassics & TopMobiel van 17 t/m 19 januari 2014 in MECC Maastricht. In een sfeervol paviljoen worden zeker twaalf unieke vooroorlogse racewagens aan het publiek gepresenteerd. Niet eerder waren er zoveel Pre-War Race Legends op één lokatie bij elkaar. De zeldzame racewagens variëren in bouwjaar van 1902 tot 1936. De bijzondere tentoonstelling is samengesteld in nauwe samenwerking met PreWarCar die een webmagazine heeft voor liefhebbers van vooroorlogse en klassieke auto' s en motoren.

In het paviljoen schitteren beroemde namen zoals Alfa Romeo, Bugatti, Lagonda en Riley,. En ook Talbot en Sunbeam ontbreken uiteraard niet. Maar heeft u ooit gehoord van racewagens van de merken Alta, d 'Yrsan , Roland Pillain, of Volpi? De oudste aanwezige, een Renault uit 1902 zult u nauwelijks als een racewagen herkennen. Maar door de jaren heen wordt het beeld steeds duidelijker en met een beetje voorstellingsvermogen is de link naar de F1-auto's van tegenwoordig zeker te maken.

Het is bijna vergeten in onze moderne tijd maar de racewagens van 80, 90 en 100 jaar geleden waren over het algemeen veel sneller dan wij ons kunnen voorstellen. Zo had de Auto Union van vlak voor WWII een topsnelheid van om en nabij de 340 km/uur (!). Latere ontwikkelingen brachten vooral een betere wegligging, een lager gewicht voor sneller accelereren en afremmen en veel meer veiligheid. Dodelijke ongelukken komen in de Formule 1 eigenlijk nog maar zelden voor. In de races uit grootvaders tijd was buiten de overwinning het overleven van de race al een mooie prestatie! Een boek van Andy Dunlop over racen sinds 1930 in Amerika heeft niet voor niets de veelzeggende titel "Damn Few died in Bed".
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet