Diversen

Div: Terugblik 2013 René de Boer

Groeten Porsche actie
Een van de leukste rij-ervaringen in 2013: vroege 911 Targa op de testbaan in Weissach

En daar zijn we weer. Aan het eind van opnieuw een jaar met volop reizen, races, reportages, interviews, presentaties, beurzen en tal van andere activiteiten die mij nog steeds sterken in de overtuiging dat ik het mooiste beroep van de wereld heb. Daarvoor past dankbaarheid en tevredenheid. Want, zoals een wijs man ooit zei: "Wie van zijn hobby zijn werk maakt, hoeft in zijn leven geen dag te werken". Dat is natuurlijk niet helemaal waar, bijvoorbeeld als er weer eens een (te) krappe deadline gehaald moet worden, of als dingen door onvoorziene omstandigheden niet helemaal lopen zoals gehoopt of gepland. Als geheel echter was er weer volop om met plezier op terug te kijken, wat ik in dit bestek dan ook als altijd graag doe.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA, Audi/Thomas Urner, Porsche/Markus Leser, Marketing Deluxe, Tim Upietz, Co van der Gragt, Gustav Büsing, Rebocar e.a.

Helaas werden we dit jaar weer eens op hardhandige wijze geconfronteerd met de realiteit dat autosport niet zonder gevaar is. De dood van Allan Simonsen tijdens de 24 Uur van Le Mans en die van Sean Edwards tijdens een testsessie in Queensland maakten dit eens te meer duidelijk. Simonsen kenden ik wel, maar niet erg goed, Edwards daarentegen des te beter. We kwamen elkaar vrijwel iedere twee weken wel ergens tegen, van Dubai via Daytona en Sebring tot Hockenheim, Lausitzring, Zandvoort en Austin, en konden het goed met elkaar vinden. Edwards was typisch zo'n coureur met wie je ook over andere dingen dan alleen maar sectortijden en pk's kon praten, en dat maakte het contact met hem zeer plezierig. Jammer dat hij er niet meer is, maar ik ben blij hem te hebben gekend!

Groeten Dubai
Start van het jaar in Dubai, met Mohammed bin Sulayem van de lokale autosportfederatie en Paul Velasco van Dubai Autodrome

Dubai, Daytona, Sebring en Schladming
Voor mijzelf begon het racejaar traditioneel in Dubai, waar er gelijk een mooi succes voor Jeroen Bleekemolen te vermelden was. Eind januari stond in Daytona al gelijk de volgende 24-uursrace op het programma. In maart volgde de 12 Uur van Sebring, waar Jeroen Bleekemolen als klassewinnaar eindelijk die Rolex pakte. De lange-afstandsraces aan het begin van het jaar zijn altijd mooie gelegenheden om de kou in Europa te ontvluchten. Al vind ik wintersport ook leuk: in februari was ik bij het WK Alpineskiën in het Oostenrijkse Schladming, waar tussen de journalistieke activiteiten door ook nog wat gelegenheid was om in de sneeuw te spelen met vierwielaangedreven Audi's. Niet voor niets had het merk als 'presenting sponsor' van het WK het dorp Schladming omgedoopt tot 'Home of quattro'! Sportief gezien genoot ik vooral van de prestaties van de 'Nederlandse Oostenrijker' Marcel Hirscher, die ik al jarenlang volg. Leuk was het om Hirscher enkele maanden later, eind mei, eens in mijn andere werkomgeving te mogen begroeten, namelijk bij de DTM op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg.

Groeten Schladming Driving experience Spelen met Audi quattro's in Schladming

Groeten Schladming bord
Waarvan akte!

Groeten DTM Hirscher
Met topskiër Marcel Hirscher in mijn 'andere' werkomgeving, de DTM

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet