Diversen

Div: Boekrecensies René de Boer autosport 2013

IMG 3647

The Wider View – the official WRC Calendar 2014 (*****)

Wie van rallysport en mooie kalenders houdt, kan onzes inziens niet om de kalender 'The Wider View' heen. De jaarlijkse productie van fotobureau McKlein kreeg nu ook van officiële zijde erkenning: de kalender is gekozen tot de officiële kalender van het WK Rally. De titel 'The Wider View' is overigens geen toeval: met een afmeting van 95 x 48 cm neemt hij behoorlijk wat ruimte in, maar daarmee komen de spectaculaire foto's natuurlijk wel op een bijzondere wijze tot hun recht.

Het geheel bestaat uit 25 fraaie opnamen: één titelblad met – hoe kan het ook anders – de WK-winnende Polo van Sébastien Ogier erop en dan telkens twee bladen per maand, zodat je iedere 14 dagen kan kiezen voor een nieuwe foto. Qua kleuren en sfeer sluiten de foto's mooi aan op de jaargetijden: sneeuwfoto's uit Monte Carlo en Zweden in de wintermaanden, zomerse sprongfoto's uit Finland in juli en augustus, herfstopnamen in september en oktober. Enkele foto's zijn bewerkt, zodat ze zwart-wit lijken en alleen enkele kleuren eruit springen. Dat had wat ons betreft niet gehoeven, maar is natuurlijk een kwestie van smaak. En ook in die maanden is er altijd nog een tweede foto... Bij elke foto zijn ook de gebruikte camera en objectief, sluitertijd en diafragma vermeld.

The Wider View, 25 pagina's, spiraalbinding, 95x48 cm, foto's van McKlein, uitgave: McKlein Publishing, ISBN: 978-3-927458-65-9.

IMG 3648


Motorsport Classic 2014 (*****)

Historisch autosportbeeld blijft fascinerend, en dat is dan ook een van de redenen dat de jaarlijkse McKlein-kalender 'Motorsport Classic' zo populair is. Ook voor 2014 verscheen deze uitgave, die inmiddels zelf tot een klassieker is geworden. Daarbij hoeft het zeker niet altijd full-colour te zijn, integendeel, zoals deze volledig in zwart-wit gehouden productie bewijst. En wat een sfeer op die foto's van vroeger!

De titelpagina toont een eenzame Porsche 908 op de kombaan in Monza, een opname uit de 1000-km-race in 1969. Verder vinden we ondermeer oude rallyfoto's, een opname van Jochen Rindt voorafgaand aan de start van de Formule 2-race op het vliegveldcircuit van Tulln-Langenlebarn in 1969, foto's uit de Targa Florio, de DRM in 1974, de startopstelling van de toerwagenrace tot 850 cc in het voorprogramma van de Formule 1-Grand Prix op de Nürburgring in 1964, een prachtige plaat van Fangio in een Maserati 250 F, Porsches 917 bij elkaar voor homologatie en opnamen uit Le Mans. Wederom een uitstekende selectie die het hele jaar kijkplezier in het formaat 67 x 48 cm garandeert.

Motorsport Classic, 26 pagina's, spiraalbinding, 67 x 48 cm, foto's uit het archief van McKlein, uitgave: McKlein Publishing, ISBN 978-3-927458-67-3.

Rallykalender


Desktop Rally Calendar 2014 – History meets the present (***)

Als kleine kalender voor op het bureau presenteert uitgever McKlein de bekende 'Desktop Rally Calendar' onder de titel 'History meets the present'. Per twee weken kan worden gekozen uit een actuele rallyfoto van het afgelopen seizoen met moderne Fords, Volkswagens en Citroëns of een historische opname van bijvoorbeeld een Lancia Stratos, een Alpine A110, een Escort RS en diverse andere legendarische auto's uit de rijke historie van de sport. De losbladige kalender is verpakt in een kunststof CD-doosje, dat opengeklapt op het bureau kan worden gezet.

Desktop Rally Calendar, 56 pagina's, losbladig in CD-doosje, 11,5 x 13,5 cm, foto's: McKlein, uitgave: McKlein Publishing, ISBN 978-3-927458-68-0.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet