Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Volvo presenteert V8 Supercar-motor in Sydney

Volvo heeft in Sydney de speciaal ontwikkelde V8 Supercarmotor gepresenteerd.Polestar zal volgend jaar onder vlag van Gary Rogers Motorsport met twee Volvo S60's aan het kampioenschap deelnemen.

Tekst Willem J.Staat
Foto's Volvo

2013 Volvo Polestarblok 1
Volgens Volvo zou het geluid van het nieuwe V8 Supercarblok dat van hun concurrenten overtreffen.


Volvo presenteert V8 Supercar-motor in Sydney
Volvo heeft vandaag in Sydney de speciaal ontwikkelde V8Supercarmotor gepresenteerd. Polestar heeft de motor in samenwerking met Volvo Cars Gothenburg ontwikkeld.De Volvo B8444S 4.4L V8 motor zal door Polestar worden ingezet en is in nauwe samenwerking ontwikkeld met ingenieurs uit de Volvo Car Group, die tevens achter het innovatieve 4 cilinder Drive E motoren staan. Deze auto's komen volgend jaar eveneens op de Australische markt. Speciaal voor het V8 Supercarproject is de Volvo B8444S opgeboord tot 4.989L.

Vanwege zijn compacte maat en nauwe 60 graden configuratie is de B8444S op de hedendaagse V8 Startgrid werkelijk een unieke motor. Daardoor zullen de racefans de Volvo Polestar Racing S60's aan hun unieke geluid kunnen herkennen.

Christian Dahl, Managing Director van Polestar: "Wij hebben een groot aantal "long distance runs" en hoge toerensimulaties voltooid en waren erg verheugd over de uitkomst hiervan. De volgende stap is om de motor in de auto te laten passen en het pre-season ontwikkelingswerk te continueren. (Volgens welingelichte bronnen zou de Volvo S60 op korte termijn zelfs met een Holden-motor V8 testen. WS)

In mei 2013 werd bij Volvo met de ontwikkeling van het blok begonnen. Het eerste blok kwam eind oktober klaar en bevond zich midden november al op de testbank.

Volvo Car Group Motorsport Technisch Directeur Martin Persson: "Alles verloopt precies volgens plan.Op papier verschilt deze wedstrijdmotor totaal van de Drive E-motor. Maar vanuit het engineering perspectief is het proces hetzelfde. Daarbij push je je creatieve verbeelding met een aantal specifieke doelen naar de limiet.Bijvoorbeeld als je jezelf efficiency ten doel gesteld hebt bij de meest krachtige wedstrijdmotor die men in Australië ooit gehoord heeft. Daarbij zul je altijd naar gewichtsvermindering, frictie, en maximum vermogen streven."

2013 Volvo Polestarblok 2
Het Volvo B844S V8 Supercar motorblok.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet