Rinus van Kalmthout

Persbericht: Rinus van Kalmthout krijgt niet wat hij verdient tijdens Superkarts! USA SuperNationals

rvk las vegas 2

Rinus van Kalmthout heeft, een week na het wereldkampioenschap karting in New Orleans, in Nevada tijdens de Superkarts! USA SuperNationals een zeer sterk toernooi gereden. Na een vijfde plaats in de eerste en een derde in de tweede heat zette hij de stijgende lijn uitstekend door met een zege in de derde race. Van Kalmthout mocht zo de Finale starten vanaf de tweede positie en leek op weg naar een podiumplaats, maar werd in de tweede bocht hard van achteren getorpedeerd. Teruggevallen naar een 37e positie knokte de 13-jarige karter zich weer naar voren tot een nette twaalfde plaats, maar dat betekende toch een teleurstelling na de mooie startpositie.

SKUSA SuperNationals XVII


Nauwelijks bekomen van alle emoties die een wereldkampioenschap met zich meebrengt stond Rinus van Kalmthout een week later een nieuwe uitdaging te wachten. Op een circuit dat hij niet kende en weer op een voor hem nieuw chassis begon de jonge Hoofddorper aan een groots kartevent, de Superkarts! USA SuperNationals, waaraan in totaal maar liefst 600 coureurs vanuit de hele wereld deelnamen.

 

rvk las vegas 5

Wie denkt aan Las Vegas ziet naast de fraai verlichte skyline ook de woestijn voor zich die de stad omsluit. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat juist tijdens afgelopen weekend de meeste regen is gevallen sinds 13 jaar. Moeilijke omstandigheden, maar voor Van Kalmthout is rijden in de regen geen probleem. Nadat het tijdens de vrije trainingen aanvankelijk moeilijk was om voor het nieuwe CRG-chassis de optimale set-up te vinden, lukte het Rinus en zijn team PSL Racing precies op tijd de juiste snelheid te vinden.

 

rvk las vegas 4


De kwalificatie werd lang uitgesteld vanwege de zware regenval, maar eenmaal op de baan zette Van Kalmthout een geweldige ronde neer die hem de poleposition opleverde, voor de kersverse wereldkampioen, de Amerikaan Juan Correa. Dat betekende uiteraard een prima uitgangspositie voor de drie heats en een eventuele finale.

De eerste heat liep niet optimaal, Van Kalmthout kwam als vijfde over de finish en was niet helemaal tevreden over de afstelling van zijn kart. De tweede heat op zondag ging het beter, ondanks een incident in de warming up, waarbij hij er in de regen door een teamgenoot vanaf werd gezet met een kromme kart en een gekneusde vinger als gevolg. Van Kalmthout kwam als derde over de finish, zijn eerste podiumfinish in Amerika. De jonge coureur had het beste voor het laatst bewaard, want in de derde heat reed hij een weergaloze race die hij als winnaar wist te finishen. Een mooie kroon op een sterk optreden.

 

rvk las vegas 1

Zijn resultaten in de drie heats betekenden een tweede startpositie in de finale, achter de Oostenrijker Thomas Preining. De stijgende lijn in de heats had Van Kalmthout zelfvertrouwen en hoop op een podiumplaats gegeven. Zijn start was prima, maar in de tweede bocht ging het mis. Van Kalmthout zat vlak achter Preining en remde aan om de bocht in te sturen toen hij vol van achteren werd aangereden. Pas als 37e kon hij zijn race vervolgen en zat er voor de Nederlands Rotax Max Junior-kampioen niets anders op dan te doen wat hij de laatste weken al zo vaak heeft laten zien, een inhaalrace rijden.

Dat lukte prima, toen hij over start/finish kwam was hij al zeven concurrenten gepasseerd en de volgende ronden reed Van Kalmthout een zeer sterke race. Toen de finishvlag viel reed de jonge karter op een veertiende plek. Na afloop van de race werden er twee rijders gediskwalificeerd vanwege technische onvolkomenheden aan hun kart, waaronder wereldkampioen Correa, zodat Rinus van Kalmthout als twaalfde geklasseerd werd.

 

rvk las vegas 3

Al met al geen slecht resultaat, maar met de snelheid en de resultaten uit de heats toch een teleurstelling. "De vader van de coureur die mij er in de finale vanaf reed kwam naar mij toe om zijn verontschuldigingen aan te bieden voor de idiote actie van zijn zoon. Netjes van hem, maar ik schiet daar natuurlijk niets mee op, mijn kans op een podiumplaats was direct weg. Terugkijkend op de tweede afgelopen evenementen kan ik concluderen dat ik weer verder gegroeid ben als rijder, dus daar ben ik erg blij mee. Samen met mijn vader ga ik me nu beraden wat we volgend jaar gaan doen. Want dat ik hogerop wil komen in de kartsport staat vast. Ik wil mijn begeleider bij PSL Racing Paul Konings hartelijk bedanken, hij heeft een uitstekende kart voor mij neergezet", besluit Rinus van Kalmthout een veelbewogen seizoen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet