IndyCar

Indycar: Omstreden overwinning Dario Franchitti bij demolition derby Toronto?

De Schot Dario Franchitti behaalde in Toronto zijn derde Indycar-overwinning. Eerder behaalde de Ganassi-rijder in 1999 en 2009 de overwinning. De wedstrijd in Toronto werd gekenmerkt door vele incidenten en neutralisaties. Team Penske was de grote verliezer. De wedstrijd in Toronto was in feite één grote “demolition derby”!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar

2011_demolition_derby_toronto
De wedstrijd in Toronto was een behoorlijke "demolition derby"

Omstreden overwinning Dario Franchitti in Toronto?
Volgens velen behaalde Dario Franchitti in Toronto een omstreden overwinning. In de beginfase profiteerde de Ganassi-coureur van een pitstop kort voor een neutralisatie. Daardoor vielen polesitter Will Power en teamgenoot Scott Dixon kortstondig buiten de Top 10. Alternatieve brandstofstrategieën zorgden ervoor dat Power en Dixon weer aansluiting bij de kop kregen. Bij één van de laatste herstarts in de 57e ronde toucheerden de bolides van Franchitti en Will Power elkaar. De Australische polesitter spinde, liet zijn motor afslaan en viel naar de 18e plek terug. Vervolgens eindigde Power na een aanrijding met Alex Tagliani in de 66e ronde in de bandenstapels. De Australische polesitter werd als 24e geklasseerd, en ging voor de tweede maal binnen een maand met lege handen naar huis. In Iowa liep de Penske-coureur na een crash een lichte hersenschudding op.

Will Power: “Ik race altijd correct, maar Franchitti racet op een vuile manier. Hij krijgt nooit een penalty van Indycar. Dit is gewoon niet correct.” Hoewel er aanvankelijk sprake was van een penalty tegen Franchitti, werd die niet toegekend. Power’s Penske teamgenoot Ryan Briscoe ging na een aanrijding met Tony Kanaan in de openingsfase ook niet vrijuit. Kanaan was woedend en liet in de derde ronde duidelijk zijn ongenoegen blijken toen de Penske-coureur de volgende ronde de plek des onheils passeerde.

2011_tracy_toronto
De inmiddels 40-jarige Paul Tracy had weinig kans weinig op de overwinning. Bij
diverse pitstops verloor Tracy nogal wat tijd.


Eerder in de wedstrijd was Alex Tagliani betrokken bij een aanrijding met Helio Castroneves, die veel tijd verloor en uiteindelijk moest opgeven. In de 72e ronde maakte Alex Tagliani nog een behoorlijke luchtsprong, nadat Danica Patrick een zetje gekregen had.In de zevende ronde toucheerden de bolides van Patrick en Takuma Sato elkaar, waarbij de Japanner verliezer was. De KV bolide liep een beschadigde achtervleugel op en verloor zes ronden.

Canadese brokkenpiloten
De Canadezen Paul Tracy en James Hinchcliffe maakten van hun thuiswedstrijd eveneens een crashderby. In de 38e ronde toucheerden ze elkaar, waarbij Hinchcliffe een lekke band opliep en Tracy verloor met een kapotte achtervleugel drie ronden. Vervolgens reed Tracy twee ronden later tegen Vitor Meira aan. Met nog amper negen ronden te gaan was Hinchcliffe betrokken bij een aanrijding waarbij vijf auto’s betrokken waren. Marco Andretti draaide Oriol Servia om, vervolgens waren Charlie Kimball en Mike Conway eveneens hiervan het slachtoffer. Marco Andretti eindigde achter zijn teamgenoot Ryan Hunter Reay als vierde. Graham Rahal zag na een aanrijding met Ryan Hunter Reay eveneens een goede klassering in rook opgaan. Bovendien vergaloppeerde Rahal zich ook nog eens in zijn brandstofstrategie en moest met een dertiende plek genoegen nemen.

2011_girls_toronto
De IZOD Indycar-coureurs wilden zich voor deze IZOD dames bewijzen?

Uitslag
1. Dario Franchitti Dallara Honda 85 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda + 0.7345s
3. Ryan Hunter-Reay Dallara Honda + 6.0144s
4. Marco Andretti Dallara Honda + 7.5671s
5. Vitor Meira Dallara Honda + 9.0117s
6. Sebastien Bourdais Dallara Honda + 9.3114s
7. Ryan Briscoe Dallara Honda + 9.8735s
8. JR Hildebrand Dallara Honda + 14.1750s
9. EJ Viso Dallara Honda + 14.7843s
10. Simona de Silvestro Dallara Honda + 15.7603s

2011_eerste_drie_toronto
Ryan Hunter Reay, Dario Franchitti en Scott Dixon in Toronto.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet