NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint voor uitverkocht huis in Kentucky

Hoewel de Kentucky Speedway ruim 10 jaar geleden haar poorten opende, had er tot nu toe nog nimmer een Sprint Cupwedstrijd plaatsgevonden. Rechtszaken, overnames en wazige contracten lagen hieraan ten grondslag. Zaterdag 9 juli vond de allereerste Sprint Cup wedstrijd voor ruim 107.000 toeschouwers plaats.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Toyota Motorsports-LAT/USA/Lesley Ann Miller

2011_kentucky_start
Voor het eerst sinds de kredietcrisis. Een uitverkocht huis in Kentucky. Vele toeschouwers
zagen vanwege de enorme toeloop de wedstrijd niet!

Kyle Busch wint voor uitverkocht huis in Kentucky
Door de economische crisis zijn de NASCAR bezoekersaantallen de afgelopen jaren flink gedaald. De Brickyard 400 op Indianapolis is daarvan het voorbeeld. Maar tijdens het Sprint Cup debuut op Kentucky haalden vele bezoekers de tribunes nog niet eens, omdat ze nog in de file stonden! Naar schatting 20.000 racefans haalden de wedstrijd niet!

Van de 267 ronden tellende wedstrijd reed Kyle Busch er met JGR- Toyota maar liefst 125 op kop. Al in het begin van de wedstrijd was het duidelijk dat Busch aanspraak op de zege kon maken. In de 36e ronde nam hij na een herstart 46 ronden lang de leiding van Kasey Kahne over. De enige die hem leek te bedreigen was Penske-coureur Brad Keselowski. Keselowski reed namelijk 79 ronden lang op kop. Keselowski: “Toen ik op kop lag was ik in staat om slechts voor een halve seconde afstand te nemen.” Kyle Busch bouwde echter zelfs een voorsprong van ruim 7 seconden op!

Na de laatste herstart nam Busch direct afstand van regerend kampioen Jimmie Johnson en pakte zijn 22e NASCAR Sprint Cup zege. Johnson moest na die laatste herstart overigens ook nog zijn positie aan een snel oprukkende David Reutimann prijsgeven. Johnson gaf toe dat hij eigenlijk niet tegen Busch was opgewassen. Jimmie Johnson: “In Turn 1 en Turn 2 kon ik hem bijhouden. Maar komende uit Turn 2 verloor ik gewoon. Anders zou het een adembenemende finish geworden zijn. Hij ging er vandoor en ik had mijn handen vol aan David Reutimann. Ik denk dat hij over de beste auto beschikte. Als hij mij eerder gepasseerd had, dan zou hij met Busch wel eens voor de overwinning hebben kunnen gaan.”

Dale Earnhardt Jr. zorgde met een klapband voor de vierde neutralisatie en werd uiteindelijk als 30e geklasseerd. Earnhardt Jr. was wel zo eerlijk om toe te geven dat het zijn fout was. Earnhardt Jr: “Wij waren net zo snel als de rest, maar als ik op snelheid kwam werd die auto eigenlijk langzamer. We beschikten gewoon niet over een goede auto. Wij waren de gehele avond gewoon te langzaam.”

2011_kentucky_kyle_busch
De niet altijd populaire Busch ontvangt felicitaties vanuit het publiek.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet