V8 Supercars

V8 Supercars: Toll HRT coureur Garth Tander overtreft legendarische Peter Brock in Townsville

Toll HRT-coureur Garth Tander heeft vandaag in Townsville de legendarische Peter Brock overtroffen. De kersverse vader van een dochtertje(zijn vrouw Leanne reed regelmatig F3), behaalde zijn 49e V8 Supercar-overwinning en overtrof daarmee V8 Supercarlegende Peter Brock. Tot vandaag hadden beiden 48 overwinningen. Op de eeuwige ranglijst staat Tander derde achter Mark Skaife en Craig Lowndes. Will Davison en Craig Lowndes leverden een adembenemend duel in de slotfase.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toll Holden, SBR, FPR


2011_townsville_podium
Vlnr. Jamie Whincup, Garth Tander en Will Davison. Tander overtrof met zijn 49e V8
Supercarzege de legendarische Peter Brock.

Tander overtreft legendarische Peter Brock
Voor Toll Holden-fabriekscoureur Garth Tander, die recentelijk zijn contract met TWR Holden verlengde, eindigde de wedstrijd in Darwin drie weken geleden in een drama. Het Toll HRT Team keerde met nul punten naar huis. Voor de wedstrijd op het stratencircuit van Townsville had Tander zich als vijfde gekwalificeerd en greep tijdens de tweede wedstrijdhelft definitief de leiding. Hoewel de tweede verplichte pitstop niet geheel vlekkeloos verliep kon daarna afstand nemen van de Vodafone Holden van Jamie Whincup. Hoewel experts het Toll HRT Team na de dramatisch verlopen wedstrijd in Darwin drie weken geleden afschreven voor de titel, verzekerde Tander dat men dit jaar nog terdege met het team van TWR hiervoor rekening moet houden. Tander’s teamgenoot James Courtney kwalificeerde zich als 19e en viel halverwege de wedstrijd met een kapotte stuurinrichting uit. Dit als gevolg van een aanrijding met een andere deelnemer.Polesitter Mark Winterbottom(Frosty) moest met zijn FPR Ford Falcon uiteindelijk met een vijfde plek genoegen nemen.

Mark Winterbottom: “Het was natuurlijk prachtig dat wij in het begin de eerste twee plekken bezetten. Maar toen ik wat afstand begon te nemen begonnen de banden te blokkeren. En dit kostte gewoon tijd. Ik probeerde ze dan ook zo goed mogelijk te conserveren in de hoop dat ze goed zouden blijven. En dit bleven ze inderdaad ook. Achteraf gezien had ik iets meer moeten pushen.”

2011_davison_townsville
Will Davison vliegt naar de derde plek in Townsville.

Winterbottom’s teamgenoot Will Davison vocht in de slotfase een adembenemend duel uit met Craig Lowndes. Will Davison: “ Nou, een wedstrijd zonder safetycar is behoorlijk inspannend. Op de harde Dunlops waren we behoorlijk competitief en de zachte compound was werkelijk een verbetering.Ze werden in de laatste vijf ronden absoluut niet minder en hoewel Lowndes erg dichtbij kwam, was ik vastbesloten om het podium niet op te geven. Een prachtig resultaat voor het team.”

2011_kelly_townsville
Voor Rick Kelly van Kelly Racing zat er niet meer dan een zevende plek in.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet